De tien geboden van fondsenwerving

een Europees perspectief voor universiteiten en hogescholen

Prijs € 21,25

Uitverkocht

G. Sanders

Paperback | December 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

"Er is geen universiteit of hogeschool in de Europese Unie waar ‘fondsenwerving vanuit filantropische bronnen’ niet op de agenda staat. Fondsenwerving is immers als prioriteit opgenomen in de moderniseringsagenda van de Europese Commissie in 2005.De toekomst is aan universiteiten en hogescholen die vanuit een proactieve en ondernemende opstelling op zoek gaan naar alternatieve bronnen van financiering. Dit volgens mechanismen van afrekenbaarheid op geleverde prestaties.Met 'De tien geboden van fondsenwerving: een Europees perspectief voor universiteiten en hogescholen' schetst Geert Sanders de agenda voor universiteiten en hogescholen die duurzaam succesvol op het terrein van fondsenwerving willen zijn. Hiervoor baseert hij zich op de inzichten van een Europese expertgroep waaraan hij in de loop van 2006 en 2007 heeft deelgenomen.Het boek bestaat uit vier delen. Na een verkenning van de Europese context, worden verschillende modellen van fondsenwerving door universiteiten in kaart gebracht en met elkaar vergeleken. Daarna worden de tien geboden behandeld met hierbij talrijke voorbeelden uit de praktijk. Er wordt nadrukkelijk ingegaan op de benodigde kwaliteit van het leiderschap aan universiteiten; op de noodzaak van transparante management- en accountingpraktijken; en op het belang van een toenemende autonomie van universiteiten. Ook komt de rol die er voor de nationale en de Europese overheden is om filantropisch gedrag te bevorderen, nadrukkelijk aan de orde. Het vierde deel bevat enkele eerste praktische implicaties die De tien geboden van fondsenwerving al heeft opgeleverd. In het voorwoord schrijft Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Fondsenwerving is een strategisch proces. Om hierin succesvol te zijn, is het goed om bij de selectie van nieuwe bestuurders scherp op hun communicatieve kwaliteiten te letten. Daarnaast is het persoonlijk charisma van prominente onderzoekers veruit de belangrijkste factor bij het aantrekken van privaat geld; daarom doen instellingen er goed aan om hun paradepaardjes hierbij optimaal te ondersteunen.”Professor Geert Sanders is strategisch adviseur voor Europese universiteiten en culturele instellingen. Als directeur van de Stichting Ubbo Emmius Fonds voor relatiebeheer en fondsenwerving van de RuG introduceerde hij tussen 1998 en 2007 de relatiegerichte fondsenwerving in Nederland. In 2006 verscheen van zijn hand het boek 'Fondsen Werven: de Relatiegerichte Aanpak' (Koninklijke Van Gorcum)."

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
G. Sanders
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023244851
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
103

Beschrijving

"Er is geen universiteit of hogeschool in de Europese Unie waar ‘fondsenwerving vanuit filantropische bronnen’ niet op de agenda staat. Fondsenwerving is immers als prioriteit opgenomen in de moderniseringsagenda van de Europese Commissie in 2005.
De toekomst is aan universiteiten en hogescholen die vanuit een proactieve en ondernemende opstelling op zoek gaan naar alternatieve bronnen van financiering. Dit volgens mechanismen van afrekenbaarheid op geleverde prestaties.

Met 'De tien geboden van fondsenwerving: een Europees perspectief voor universiteiten en hogescholen' schetst Geert Sanders de agenda voor universiteiten en hogescholen die duurzaam succesvol op het terrein van fondsenwerving willen zijn. Hiervoor baseert hij zich op de inzichten van een Europese expertgroep waaraan hij in de loop van 2006 en 2007 heeft deelgenomen.

Het boek bestaat uit vier delen. Na een verkenning van de Europese context, worden verschillende modellen van fondsenwerving door universiteiten in kaart gebracht en met elkaar vergeleken. Daarna worden de tien geboden behandeld met hierbij talrijke voorbeelden uit de praktijk. Er wordt nadrukkelijk ingegaan op de benodigde kwaliteit van het leiderschap aan universiteiten; op de noodzaak van transparante management- en accountingpraktijken; en op het belang van een toenemende autonomie van universiteiten. Ook komt de rol die er voor de nationale en de Europese overheden is om filantropisch gedrag te bevorderen, nadrukkelijk aan de orde. Het vierde deel bevat enkele eerste praktische implicaties die De tien geboden van fondsenwerving al heeft opgeleverd.

In het voorwoord schrijft Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Fondsenwerving is een strategisch proces. Om hierin succesvol te zijn, is het goed om bij de selectie van nieuwe bestuurders scherp op hun communicatieve kwaliteiten te letten. Daarnaast is het persoonlijk charisma van prominente onderzoekers veruit de belangrijkste factor bij het aantrekken van privaat geld; daarom doen instellingen er goed aan om hun paradepaardjes hierbij optimaal te ondersteunen.”

Professor Geert Sanders is strategisch adviseur voor Europese universiteiten en culturele instellingen. Als directeur van de Stichting Ubbo Emmius Fonds voor relatiebeheer en fondsenwerving van de RuG introduceerde hij tussen 1998 en 2007 de relatiegerichte fondsenwerving in Nederland.
In 2006 verscheen van zijn hand het boek 'Fondsen Werven: de Relatiegerichte Aanpak' (Koninklijke Van Gorcum)."

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
G. Sanders
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023244851
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
103

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99