In termen van fatsoen

sociale controle in het Groningse kleigebied 1770-1914

Prijs € 38,10

Uitverkocht

V.C. Sleebe

Hardback | Oktober 1994 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

"Groninger Historische Reeks, 11Wat hebben spoken, kerkbezoek, diefstal, leesgezelschappen en nieuwjaar met elkaar te maken? Dit boek probeert een antwoord te geven op die vraag. In het Groningse kleigebied vonden in de vorige eeuw belangrijke sociale en culturele veranderingen plaats. De snel groeiende tegenstellingen op het platteland - tussen rijk en arm, tussen boeren en hun personeel, en tussen de verschillende kerkelijke richtingen - misten hun uitwerking op de ideeënwereld en het dagelijkse leven van de bevolking niet.Aan het eind van de achttiende eeuw vervulde in de Ommelanden en het oldambt de oude volkscultuur een belangrijke rol bij het bewaren van de eenheid onder de bewoners. Die eenheid kwam tot uiting bij burenhulp, kermissen en andere sociale evenementen. Maar door de groeiende tegenstellingen viel dat patroon steeds meer in duigen. Niet alleen verminderde de eenheid onder de bevolking, maar de diverse bevolkingsgroepen gingen in toenemende mate hun eigen sociale en culturele evenementen ontwikkelen. Bovendien werd de invloed van de kerken en van de overheid op het dagelijkse leven steeds groter.Hoe dit veranderingsproces is verlopen, is het onderwerp van dit boek."

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
V.C. Sleebe
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023229278
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 1994
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

"Groninger Historische Reeks, 11

Wat hebben spoken, kerkbezoek, diefstal, leesgezelschappen en nieuwjaar met elkaar te maken? Dit boek probeert een antwoord te geven op die vraag. In het Groningse kleigebied vonden in de vorige eeuw belangrijke sociale en culturele veranderingen plaats. De snel groeiende tegenstellingen op het platteland - tussen rijk en arm, tussen boeren en hun personeel, en tussen de verschillende kerkelijke richtingen - misten hun uitwerking op de ideeënwereld en het dagelijkse leven van de bevolking niet.
Aan het eind van de achttiende eeuw vervulde in de Ommelanden en het oldambt de oude volkscultuur een belangrijke rol bij het bewaren van de eenheid onder de bewoners. Die eenheid kwam tot uiting bij burenhulp, kermissen en andere sociale evenementen. Maar door de groeiende tegenstellingen viel dat patroon steeds meer in duigen. Niet alleen verminderde de eenheid onder de bevolking, maar de diverse bevolkingsgroepen gingen in toenemende mate hun eigen sociale en culturele evenementen ontwikkelen. Bovendien werd de invloed van de kerken en van de overheid op het dagelijkse leven steeds groter.
Hoe dit veranderingsproces is verlopen, is het onderwerp van dit boek."

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
V.C. Sleebe
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023229278
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 1994
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 17,50
  • 21,50
  • 23,99
  • 24,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 20,99
  • 23,00
  • 15,99