Onnoemelijke dingen

over taboe en verbod in het fin de siècle

Prijs € 22,00

Uitverkocht

Paperback | Oktober 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Europeanen keken onbekommerd naar inheemse volkeren die werden getoond op wereldtentoonstellingen, maar castraten zongen verwijfd en pastoors konden geen moordenaars zijn. Hoe modern en vrij mensen zich ook voelden, zo omstreeks 1900, 'gevoelige kwesties' waren er in overvloed. Taboes bepaalden wat niet besproken, gehoord, gedacht of gedaan mocht worden. Naast 'ongeschreven' regels waren er de 'geschreven' regels: de verboden. Welke taboes en verboden bestonden er in het fin de siècle rond bijvoorbeeld (homo)seksualiteit, incest, gemengde rassen, pedofilie, zelfmoord, mode, masturbatie, ontlasting, geslachtsziekten, naakt in de kunst, rijk worden van romans? Hoe keek men aan tegen misdaad en straf? Werden mensen die taboes probeerden te doorbreken gestraft en zo ja, op welke manier? En hoe kregen taboes gestalte in de literaire en artistieke productie? Deze bundel biedt een boeiende selectie uit de vele 'onnoemelijke dingen' van destijds.Inhoud: TOM SINTOBIN, Een inleiding tot taboe en verbod rond 1900 Deel 1: Essays PETRA BOUDEWIJN, Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Verboden interraciale relaties in de Indische literatuur uit het fin de siècle MARY KEMPERINK, Louis Couperus en Jacob Israël de Haan in het licht van het medische discours over homoseksualiteit rond 1900 MARIE-ANNE COEBERGH, Broer en zus in de verbeelding van het fin de siècle HELLEKE VAN DEN BRABER, 'Grootsch als een gulden'. De Tachtigers en hun geld JOSEPHINE HOEGAERTS, De eunuch en de stotteraar. Ongepaste, ongezonde en onnatuurlijke mannenstemmen in West-Europa rond 1900 BEN DE PATER, 'Een 'ernstig kwaad' of een 'geoorloofde daad'? Het taboe op zelfmoord rond 1900 KLAAS DE GRAAFF, Een onopgeloste kindermoord. Vragen over de verkrachting en de moord op Marietje Kessel in een kerk SIBO VAN RULLER, Opmerkelijke ideeën over misdaadbestrijding rond 1900 KLAAS DE GRAAFF, Zij moesten eenzaam hun straf ondergaan Deel 2: Een kleine encyclopedie van taboes Met lemma's over o.a. geslachtsziekten, daklozen, het lijk, onanie, de broekrok en de vrouwenbroek, ontlasting, zwaarlijvige mensen en vrije liefde.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789087044749
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Beschrijving

Europeanen keken onbekommerd naar inheemse volkeren die werden getoond op wereldtentoonstellingen, maar castraten zongen verwijfd en pastoors konden geen moordenaars zijn. Hoe modern en vrij mensen zich ook voelden, zo omstreeks 1900, 'gevoelige kwesties' waren er in overvloed. Taboes bepaalden wat niet besproken, gehoord, gedacht of gedaan mocht worden. Naast 'ongeschreven' regels waren er de 'geschreven' regels: de verboden. Welke taboes en verboden bestonden er in het fin de siècle rond bijvoorbeeld (homo)seksualiteit, incest, gemengde rassen, pedofilie, zelfmoord, mode, masturbatie, ontlasting, geslachtsziekten, naakt in de kunst, rijk worden van romans? Hoe keek men aan tegen misdaad en straf? Werden mensen die taboes probeerden te doorbreken gestraft en zo ja, op welke manier? En hoe kregen taboes gestalte in de literaire en artistieke productie? Deze bundel biedt een boeiende selectie uit de vele 'onnoemelijke dingen' van destijds.
Inhoud: TOM SINTOBIN, Een inleiding tot taboe en verbod rond 1900 Deel 1: Essays PETRA BOUDEWIJN, Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Verboden interraciale relaties in de Indische literatuur uit het fin de siècle MARY KEMPERINK, Louis Couperus en Jacob Israël de Haan in het licht van het medische discours over homoseksualiteit rond 1900 MARIE-ANNE COEBERGH, Broer en zus in de verbeelding van het fin de siècle HELLEKE VAN DEN BRABER, 'Grootsch als een gulden'. De Tachtigers en hun geld JOSEPHINE HOEGAERTS, De eunuch en de stotteraar. Ongepaste, ongezonde en onnatuurlijke mannenstemmen in West-Europa rond 1900 BEN DE PATER, 'Een 'ernstig kwaad' of een 'geoorloofde daad'? Het taboe op zelfmoord rond 1900 KLAAS DE GRAAFF, Een onopgeloste kindermoord. Vragen over de verkrachting en de moord op Marietje Kessel in een kerk SIBO VAN RULLER, Opmerkelijke ideeën over misdaadbestrijding rond 1900 KLAAS DE GRAAFF, Zij moesten eenzaam hun straf ondergaan Deel 2: Een kleine encyclopedie van taboes Met lemma's over o.a. geslachtsziekten, daklozen, het lijk, onanie, de broekrok en de vrouwenbroek, ontlasting, zwaarlijvige mensen en vrije liefde.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789087044749
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99