Romeinse decadentie

pracht en praal in de Romeinse Keizertijd

Prijs € 17,50

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Hardback | Mei 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Vanuit verschillende gezichtspunten wordt in Romeinse decadentie de decadente levenswijze beschreven die de Romeinen erop na zouden hebben gehouden. Zo wordt ingegaan op de verwerpelijke levenswijze van verschillende keizers en de enorme, luxe paleizen waarin zij woonden. Private luxe, met als voorbeeld rijk ingerichte badkamers, wordt geplaatst naast het tentoonspreiden van decadentie in het openbaar, de organisatie van kostbare gladiatorenspelen. Ook de reacties hierop uit de eigen gelederen, die juist tot soberheid manen, en de opmerkingen erover van Griekse auteurs uit die tijd komen aan de orde. De rijke inrichting van vroeg-christelijke kerken wordt eveneens onder de loep genomen en ten slotte wordt bezien hoe het beeld van in luxe zwelgende Romeinen in de moderne tijd vorm heeft gekregen. Met bijdragen van Stephan Mols, Olivier Hekster, Eric Moormann, Nathalie de Haan, Louis van den Hengel, Floris Overduin, Vincent Hunink, Sible de Blaauw en Martijn Icks, allen specialisten op het terrein van de Klassieke Oudheid en verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. Romeinse decadentie sluit nauw aan bij de toptentoonstelling Luxe en decadentie, leven aan de Romeinse goudkust, die van 23 augustus 2008 tot en met 4 januari 2009 te zien zal zijn in Museum Het Valkhof. Op deze tentoonstelling worden de kunstschatten geëxposeerd uit het leven van de superrijken aan de golf van Napels tijdens het Romeinse Rijk. Hier worden eersteklas pronkstukken uit het Nationaal Archeologisch Museum in Napels voor het eerst buiten Italië vertoond. Naast de betoverende schoonheid en luxe is er aandacht voor de vaak bijtende kritiek van de antieke auteurs op dit luxeleven, dat zich steeds meer op status richtte en dat steeds minder aan de traditionele Romeinse waarden vasthield. De tentoonstelling is het vervolg op de blockbuster De laatste uren van Herculaneum uit 2006-2007.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Vantilt, Uitgeverij
ISBN
9789077503911
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Beschrijving

Vanuit verschillende gezichtspunten wordt in Romeinse decadentie de decadente levenswijze beschreven die de Romeinen erop na zouden hebben gehouden. Zo wordt ingegaan op de verwerpelijke levenswijze van verschillende keizers en de enorme, luxe paleizen waarin zij woonden. Private luxe, met als voorbeeld rijk ingerichte badkamers, wordt geplaatst naast het tentoonspreiden van decadentie in het openbaar, de organisatie van kostbare gladiatorenspelen. Ook de reacties hierop uit de eigen gelederen, die juist tot soberheid manen, en de opmerkingen erover van Griekse auteurs uit die tijd komen aan de orde. De rijke inrichting van vroeg-christelijke kerken wordt eveneens onder de loep genomen en ten slotte wordt bezien hoe het beeld van in luxe zwelgende Romeinen in de moderne tijd vorm heeft gekregen.
Met bijdragen van Stephan Mols, Olivier Hekster, Eric Moormann, Nathalie de Haan, Louis van den Hengel, Floris Overduin, Vincent Hunink, Sible de Blaauw en Martijn Icks, allen specialisten op het terrein van de Klassieke Oudheid en verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Romeinse decadentie sluit nauw aan bij de toptentoonstelling Luxe en decadentie, leven aan de Romeinse goudkust, die van 23 augustus 2008 tot en met 4 januari 2009 te zien zal zijn in Museum Het Valkhof. Op deze tentoonstelling worden de kunstschatten geëxposeerd uit het leven van de superrijken aan de golf van Napels tijdens het Romeinse Rijk. Hier worden eersteklas pronkstukken uit het Nationaal Archeologisch Museum in Napels voor het eerst buiten Italië vertoond. Naast de betoverende schoonheid en luxe is er aandacht voor de vaak bijtende kritiek van de antieke auteurs op dit luxeleven, dat zich steeds meer op status richtte en dat steeds minder aan de traditionele Romeinse waarden vasthield. De tentoonstelling is het vervolg op de blockbuster De laatste uren van Herculaneum uit 2006-2007.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Vantilt, Uitgeverij
ISBN
9789077503911
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99