Naar de boeren!

kinderuitzendingen in de Hongerwinter

Prijs € 20,50

Uitverkocht

Frans Nieuwenhuis

Paperback | April 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In de hongerwinter van ’44-‘45 zijn 40.000-50.000 kinderen vanuit de hongerende steden van het westen uitgezonden naar het platteland van voornamelijk Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Die uitzending in de laatste oorlogsmaanden, met gebrek aan alles, was een geweldige prestatie die zwaar onderbelicht is gebleven. Dit boek beschrijft er alle indrukwekkende details van: de uit de grond gestampte organisatie, de heenreis onder erbarmelijke omstandigheden, het verblijf van de stadskinderen op het platteland, de bevrijding en de terugreis. Het is mede gebaseerd op persoonlijke herinneringen van tweehonderd destijds uitgezonden kinderen – die nu allen boven de zeventig zijn - en bevat veel aangrijpende citaten. Tegelijkertijd is het een eerbetoon aan allen die die kinderuitzending mogelijk maakten: de pleeggezinnen, de vele organisatoren, de scheepskapiteins en vrachtwagenchauffeurs en de duizenden reisbegeleiders en helpers onderweg. Een eerbetoon ook aan de ouders die met de moed der wanhoop hun kinderen met onbekende bestemming lieten vertrekken. ‘Naar de boeren’ mag dan in opzet geen wetenschappelijk werk zijn, prof.dr. Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, acht het zeer boeiend, informatief en heel goed leesbaar en het achterliggende researchwerk zeker van wetenschappelijk niveau. De schrijver, Frans (dr.ir. F.J.M.) Nieuwenhuis, werd zelf als jochie van elf jaar uitgezonden naar Friesland. Hij schreef eerder ‘Monseigneurs en Managers – de kerk van Rome en de Shell vergeleken’. (Ad.Donker, 1995)

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Frans Nieuwenhuis
Uitgever
Donker B.V., Uitgeversmaatschappij Ad.
ISBN
9789061006404
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
188

Beschrijving

In de hongerwinter van ’44-‘45 zijn 40.000-50.000 kinderen vanuit de hongerende steden van het westen uitgezonden naar het platteland van voornamelijk Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Die uitzending in de laatste oorlogsmaanden, met gebrek aan alles, was een geweldige prestatie die zwaar onderbelicht is gebleven.
Dit boek beschrijft er alle indrukwekkende details van: de uit de grond gestampte organisatie, de heenreis onder erbarmelijke omstandigheden, het verblijf van de stadskinderen op het platteland, de bevrijding en de terugreis. Het is mede gebaseerd op persoonlijke herinneringen van tweehonderd destijds uitgezonden kinderen – die nu allen boven de zeventig zijn - en bevat veel aangrijpende citaten.
Tegelijkertijd is het een eerbetoon aan allen die die kinderuitzending mogelijk maakten: de pleeggezinnen, de vele organisatoren, de scheepskapiteins en vrachtwagenchauffeurs en de duizenden reisbegeleiders en helpers onderweg. Een eerbetoon ook aan de ouders die met de moed der wanhoop hun kinderen met onbekende bestemming lieten vertrekken.

‘Naar de boeren’ mag dan in opzet geen wetenschappelijk werk zijn, prof.dr. Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, acht het zeer boeiend, informatief en heel goed leesbaar en het achterliggende researchwerk zeker van wetenschappelijk niveau.

De schrijver, Frans (dr.ir. F.J.M.) Nieuwenhuis, werd zelf als jochie van elf jaar uitgezonden naar Friesland. Hij schreef eerder ‘Monseigneurs en Managers – de kerk van Rome en de Shell vergeleken’. (Ad.Donker, 1995)

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Frans Nieuwenhuis
Uitgever
Donker B.V., Uitgeversmaatschappij Ad.
ISBN
9789061006404
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
188

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99