Zwervend met Zhuangzi

wegwijs in de Taoistische filosofie

Prijs € 24,95

Uitverkocht

B. Ransdorp

Hardback | November 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De taoïstische wijsgeer Zhuang Zi (circa 370-290 v.Chr.) wordt door velen als de meest oorspronkelijke Chinese denker beschouwd. Hij staat bekend om zijn sprankelende denk- en schrijfstijl en wordt in China tot op de dag van vandaag bestudeerd en becommentarieerd. Onlangs verscheen de volledige Zhuangzi in de Nederlandse vertaling van Kristofer Schipper. Maar wie met beperkte kennis van de Chinese filosofie in het oeuvre van Zhuang Zi gaat lezen, raakt al snel het spoor bijster.Zwervend met Zhuang Zi is bedoeld als wegwijzer in de taoïstische filosofie en als een toegankelijk leesboek. Aan de hand van tekstfragmenten wordt de lezer meegevoerd langs de hoofdpaden van Zhuang Zi's filosofische zwerftocht. Deze doorkruist vele thema's waarover ook in de westerse filosofie is nagedacht: het oorsprongsmysterie, de menselijke conditie, de grenzen van de menselijke kennis en taal, de deugd, de kunst van het leven en de houding t.a.v. de dood. Het boek, dat ook regelmatig inhaakt op de kernideeën van Lao Zi, is geïllustreerd met voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie die een typisch taoïstische gemoedsstemming oproepen.Wie het taoïstisch gedachtegoed wil gebruiken als inspiratiebron voor filosofische bezinning, voor reflectie op onderwijs en organisatie – of meer van de Chinese cultuur wil begrijpen – heeft aan Zwervend met Zhuang Zi een uitstekende inleiding.Met 24 prachtige full colour afbeeldingen.Deze uitgave is opgenomen op de longlist van de Belgische Groene Watermanprijs: www.lezersforum.be/index.php?id=604InhoudInleiding1. Hoe actueel is de Zhuangzi?2. Dao, de Weg3. De menselijke conditie4. Loslaten en vergeten5. Grote kennis6. Het grote spreken7. Deugd die niet deugt8. De kunst van het leven9. Transformatie van het leven in de doodLijst met Chinese karakters (waaronder taoïstische kernbegrippen)De bundel wordt aantrekkelijk gemaakt met beeldmateriaal (voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie). Het biedt een wetenschappelijk onderbouwde kennismaking met de taoïstische filosofie en poogt ook telkens te laten zien hoe deze thema's ons vandaag kunnen inspireren (actualisatie).

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
B. Ransdorp
Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789055738250
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
256

Beschrijving

De taoïstische wijsgeer Zhuang Zi (circa 370-290 v.Chr.) wordt door velen als de meest oorspronkelijke Chinese denker beschouwd. Hij staat bekend om zijn sprankelende denk- en schrijfstijl en wordt in China tot op de dag van vandaag bestudeerd en becommentarieerd. Onlangs verscheen de volledige Zhuangzi in de Nederlandse vertaling van Kristofer Schipper. Maar wie met beperkte kennis van de Chinese filosofie in het oeuvre van Zhuang Zi gaat lezen, raakt al snel het spoor bijster.

Zwervend met Zhuang Zi is bedoeld als wegwijzer in de taoïstische filosofie en als een toegankelijk leesboek. Aan de hand van tekstfragmenten wordt de lezer meegevoerd langs de hoofdpaden van Zhuang Zi's filosofische zwerftocht. Deze doorkruist vele thema's waarover ook in de westerse filosofie is nagedacht: het oorsprongsmysterie, de menselijke conditie, de grenzen van de menselijke kennis en taal, de deugd, de kunst van het leven en de houding t.a.v. de dood. Het boek, dat ook regelmatig inhaakt op de kernideeën van Lao Zi, is geïllustreerd met voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie die een typisch taoïstische gemoedsstemming oproepen.

Wie het taoïstisch gedachtegoed wil gebruiken als inspiratiebron voor filosofische bezinning, voor reflectie op onderwijs en organisatie – of meer van de Chinese cultuur wil begrijpen – heeft aan Zwervend met Zhuang Zi een uitstekende inleiding.

Met 24 prachtige full colour afbeeldingen.




Deze uitgave is opgenomen op de longlist van de Belgische Groene Watermanprijs: www.lezersforum.be/index.php?id=604



Inhoud

Inleiding
1. Hoe actueel is de Zhuangzi?
2. Dao, de Weg
3. De menselijke conditie
4. Loslaten en vergeten
5. Grote kennis
6. Het grote spreken
7. Deugd die niet deugt
8. De kunst van het leven
9. Transformatie van het leven in de dood
Lijst met Chinese karakters (waaronder taoïstische kernbegrippen)

De bundel wordt aantrekkelijk gemaakt met beeldmateriaal (voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie). Het biedt een wetenschappelijk onderbouwde kennismaking met de taoïstische filosofie en poogt ook telkens te laten zien hoe deze thema's ons vandaag kunnen inspireren (actualisatie).

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
B. Ransdorp
Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789055738250
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
256

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99