Wilsbekwaamheid

weldoen, autonomie, identiteit

Prijs € 35,50

Uitverkocht

Neelke Doorn

Paperback | September 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

WilsbekwaamheidWeldoen, autonomie, identiteitWanneer kan een patiënt wilsbekwaam worden geacht? Onder welke omstandigheden moet de wilsbekwaamheid van een patiënt vastgesteld worden? En wat is de rol van de behandelaar hierbij? Er is nog weinig consensus over de antwoorden op deze vragen. Wilsbekwaamheid gaat in op het debat in de medisch-ethische en juridische literatuur, inclusief een schets van de vigerende juridische kaders. De auteur bekritiseert de gangbare benaderingen binnen de medische ethiek, die dikwijls uitgaan van een negatief autonomiebegrip. Aan de hand van de filosofen Kant, MacIntyre en Kierkegaard wordt een visie gegeven op de menselijke identiteit, die als leidraad dient bij de invulling van het wilsbekwaamheidsbegrip. Ook wordt aandacht besteed aan methoden en instrumenten om wilsbekwaamheid vast te stellen. --------------------------------------------------------------------------------Over de auteur(s):Neelke Doorn studeerde civiele techniek en wijsbegeerte. Sinds 2007 is zij als promovendus verbonden aan de sectie Filosofie van de Technische Universiteit Delft. Zij is tevens werkzaam als onderzoeker aan het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar zij onderzoek doet naar vergeving en verzoening in publieke contexten.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Neelke Doorn
Uitgever
Boom
ISBN
9789085068006
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2009
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
180

Beschrijving

Wilsbekwaamheid
Weldoen, autonomie, identiteit

Wanneer kan een patiënt wilsbekwaam worden geacht? Onder welke omstandigheden moet de wilsbekwaamheid van een patiënt vastgesteld worden? En wat is de rol van de behandelaar hierbij? Er is nog weinig consensus over de antwoorden op deze vragen.

Wilsbekwaamheid gaat in op het debat in de medisch-ethische en juridische literatuur, inclusief een schets van de vigerende juridische kaders. De auteur bekritiseert de gangbare benaderingen binnen de medische ethiek, die dikwijls uitgaan van een negatief autonomiebegrip. Aan de hand van de filosofen Kant, MacIntyre en Kierkegaard wordt een visie gegeven op de menselijke identiteit, die als leidraad dient bij de invulling van het wilsbekwaamheidsbegrip. Ook wordt aandacht besteed aan methoden en instrumenten om wilsbekwaamheid vast te stellen.

--------------------------------------------------------------------------------
Over de auteur(s):
Neelke Doorn studeerde civiele techniek en wijsbegeerte. Sinds 2007 is zij als promovendus verbonden aan de sectie Filosofie van de Technische Universiteit Delft. Zij is tevens werkzaam als onderzoeker aan het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar zij onderzoek doet naar vergeving en verzoening in publieke contexten.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Neelke Doorn
Uitgever
Boom
ISBN
9789085068006
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2009
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
180

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99