Wat is mondelinge geschiedenis?

Prijs € 24,55

Uitverkocht

Jan Bleyen, Leen van Molle

Paperback | Februari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Geen enkele 'vertelling' kan je in direct contact met het verleden brengen. Niet één mens, en dus ook niet één historicus, is in staat herinneringen zomaar als onaangeroerde dingen op te graven. De juiste werkwijze van mondelinge geschiedenis bestaat niet: uiteenlopende thema's en interviewsituaties vragen altijd weer om een eigen benadering. Als historicus ben je onvermijdelijk in je geschiedschrijving aanwezig: door je eigen keuzes en interpretaties. En in mondelinge geschiedenis ben je zelfs actief betrokken bij het ontstaan van de bron. Dit boek handelt over mondelinge geschiedenis. Wil je mensen laten vertellen over hun verleden, over welke ervaringen en gebeurtenissen dan ook, dan vind je hier een houvast, niet het minst om vervolgens op een doordachte manier aan de slag te gaan met de verhalen die je zelf tot stand hebt laten komen. Of je een student bent of een onderzoeker, een journalist of een therapeut, een theatermaker of erfgoedconsulent, dit boek zal een handreiking zijn, niet alleen bij de praktische uitvoering van mondelinge geschiedenis maar ook bij de reflecties die je daarbij hoort te maken. Over de auteurs: JAN BLEYEN is doctor in de geschiedenis. Hij is onder meer auteur van Doodgeboren. Een mondelinge geschiedenis van rouw (2012). Zijn interesse als mondeling historicus gaat uit naar verlies en hoe in lichamelijke handelingen betekenissen tot stand komen. LEEN VAN MOLLE is hoogleraar sociale geschiedenis aan de K.U.Leuven en doceert er Mondelinge Geschiedenis. Zij publiceert vooral over de rurale samenleving en gender in de negentiende en twintigste eeuw.  

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jan Bleyen, Leen van Molle
Uitgever
Acco uitgeverij
ISBN
9789033485541
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2012
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
120

Beschrijving

Geen enkele 'vertelling' kan je in direct contact met het verleden brengen. Niet één mens, en dus ook niet één historicus, is in staat herinneringen zomaar als onaangeroerde dingen op te graven.

De juiste werkwijze van mondelinge geschiedenis bestaat niet: uiteenlopende thema's en interviewsituaties vragen altijd weer om een eigen benadering.

Als historicus ben je onvermijdelijk in je geschiedschrijving aanwezig: door je eigen keuzes en interpretaties. En in mondelinge geschiedenis ben je zelfs actief betrokken bij het ontstaan van de bron.

Dit boek handelt over mondelinge geschiedenis. Wil je mensen laten vertellen over hun verleden, over welke ervaringen en gebeurtenissen dan ook, dan vind je hier een houvast, niet het minst om vervolgens op een doordachte manier aan de slag te gaan met de verhalen die je zelf tot stand hebt laten komen. Of je een student bent of een onderzoeker, een journalist of een therapeut, een theatermaker of erfgoedconsulent, dit boek zal een handreiking zijn, niet alleen bij de praktische uitvoering van mondelinge geschiedenis maar ook bij de reflecties die je daarbij hoort te maken.

Over de auteurs:

JAN BLEYEN is doctor in de geschiedenis. Hij is onder meer auteur van Doodgeboren. Een mondelinge geschiedenis van rouw (2012). Zijn interesse als mondeling historicus gaat uit naar verlies en hoe in lichamelijke handelingen betekenissen tot stand komen.

LEEN VAN MOLLE is hoogleraar sociale geschiedenis aan de K.U.Leuven en doceert er Mondelinge Geschiedenis. Zij publiceert vooral over de rurale samenleving en gender in de negentiende en twintigste eeuw.
 

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan Bleyen, Leen van Molle
Uitgever
Acco uitgeverij
ISBN
9789033485541
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2012
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
120

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99