Van eiland naar wij land

Collegiaal leren in de praktijk

Prijs € 62,95

Uitverkocht

Martine Creemers, Jan Heijmans

Hardback | Oktober 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Collegiaal leren in de praktijkWe willen niet langer een school met alleen maar bijzonder mooie 'eilandjes', we willen juist gebruik maken van de voordelen en opbrengsten van een goed georganiseerd WIJ-land. Het wij-gevoel en de wij-cultuur binnen een scholen dragen bij aan de kwaliteitsverbetering en het werkplezier. Men bepaalt samen wat belangrijk is en ontwikkelt van daaruit een sterk kwaliteitsbewustzijn. Het collegiaal leren treedt dan de organisatie binnen en is, ondersteund en gestimuleerd door goed leiderschap, een van de belangrijkste pijlers van de professionalisering van leraren.In 'Van eiland naar WIJ-land' wordt beschreven hoe je collegiaal leren kunt organiseren, op welke wijze de ontwikkeling van leraren gestimuleerd kan worden en hoe er een professionele lerende cultuur kan ontstaan binnen de school en het bestuur. De nadruk ligt op de persoonlijke ontwikkeling en de schoolontwikkeling en is gebaseerd op het principe van leren van je soort- en lotgenoten. Door middel van een eenvoudig praktijkmodel kunnen leraren systematisch en gestructureerd de juiste vorm voor collegiaal leren inzetten. Daarmee professionaliseren zij zichzelf en versterkt men samen de kwaliteit van de organisatie. Met 'Van eiland naar WIJ-land, collegiaal leren in de praktijk' heb je een praktische aanpak in handen. Het boek en de praktijkkaarten beschrijven zes vormen van collegiaal leren. Deze worden naar aanleiding van bovenstaand praktijkmodel in concrete actiestappen uitgewerkt en bieden zo een concrete aanpak voor de eigen praktijk.De volgende vormen van collegiaal leren komen aan bod: maatjesleren, intervisie en collegiale consultatie bij persoonlijke ontwikkeling als vertrekpunt; kritische vriend, leernetwerk en collegiale visitatie bij schoolontwikkeling als vertrekpunt. Vergader- en studiemomenten krijgen op deze wijze meer inhoud en dragen bij aan de professionalisering van het hele team.'Van eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk' bestaat uit: een boek, een set van praktische werkkaarten en een gratis jaarlicentie voor het digitale observatie instrument 'Looqin'.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Martine Creemers, Jan Heijmans
Uitgever
Uitgeverij OMJS B.V.
ISBN
9789081748445
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2013
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
108

Beschrijving

Collegiaal leren in de praktijk

We willen niet langer een school met alleen maar bijzonder mooie 'eilandjes', we willen juist gebruik maken van de voordelen en opbrengsten van een goed georganiseerd WIJ-land. Het wij-gevoel en de wij-cultuur binnen een scholen dragen bij aan de kwaliteitsverbetering en het werkplezier. Men bepaalt samen wat belangrijk is en ontwikkelt van daaruit een sterk kwaliteitsbewustzijn. Het collegiaal leren treedt dan de organisatie binnen en is, ondersteund en gestimuleerd door goed leiderschap, een van de belangrijkste pijlers van de professionalisering van leraren.

In 'Van eiland naar WIJ-land' wordt beschreven hoe je collegiaal leren kunt organiseren, op welke wijze de ontwikkeling van leraren gestimuleerd kan worden en hoe er een professionele lerende cultuur kan ontstaan binnen de school en het bestuur. De nadruk ligt op de persoonlijke ontwikkeling en de schoolontwikkeling en is gebaseerd op het principe van leren van je soort- en lotgenoten. Door middel van een eenvoudig praktijkmodel kunnen leraren systematisch en gestructureerd de juiste vorm voor collegiaal leren inzetten. Daarmee professionaliseren zij zichzelf en versterkt men samen de kwaliteit van de organisatie. Met 'Van eiland naar WIJ-land, collegiaal leren in de praktijk' heb je een praktische aanpak in handen. Het boek en de praktijkkaarten beschrijven zes vormen van collegiaal leren. Deze worden naar aanleiding van bovenstaand praktijkmodel in concrete actiestappen uitgewerkt en bieden zo een concrete aanpak voor de eigen praktijk.

De volgende vormen van collegiaal leren komen aan bod:
maatjesleren, intervisie en collegiale consultatie bij persoonlijke ontwikkeling als vertrekpunt;
kritische vriend, leernetwerk en collegiale visitatie bij schoolontwikkeling als vertrekpunt. Vergader- en studiemomenten krijgen op deze wijze meer inhoud en dragen bij aan de professionalisering van het hele team.

'Van eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk' bestaat uit: een boek, een set van praktische werkkaarten en een gratis jaarlicentie voor het digitale observatie instrument 'Looqin'.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Martine Creemers, Jan Heijmans
Uitgever
Uitgeverij OMJS B.V.
ISBN
9789081748445
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2013
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
108

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99