Sharia in Nederland

besneden moslima overleeft terreur om dochters

Prijs € 19,50

Uitverkocht

N. Makdoembaks

Paperback | Maart 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Steeds harder weerklinkt de roep om een zero tolerance aanpak van vrouwelijke genitale verminking. De aandacht die hiernaar uit gaat vanuit het publieke debat, de betrokken beroepsgroepen en de media leidde begin dit jaar tot nieuwe voorstellen vanuit de politiek.Ze werden gepresenteerd onder het mom van een ‘hardere aanpak’, maar na een vertaling naar de praktijk blijft daar weinig van over.Onderzoeker, publicist en voormalig huisarts Nizaar Makdoembaks stelt vast dat een deel van de voorstellen zoals ze er nu liggen, verdacht veel lijkt op sharia wetgeving. Makdoembaks wijst erop dat die voorstellen meer weg hebben van een poging de betrokken bevolkingsgroepen in binnen- en buitenland tevreden te houden, dan een poging om daadwerkelijk de praktijk van meisjesbesnijdenis uit te bannen.In kringen waar meisjes genitale verminkingen worden toegebracht, gebeurt dit onder het mom van het islamitisch voorschrift van ‘meisjesbesnijdenis’. Dat meisjesbesnijdenis van oorsprong niet islamitisch is en dus ook niet verplicht, weten maar weinigen. Centraal in dit boek staat het tragische verhaal van een orthodox islamitische, Somalische moeder en haar twee dochters. Medische, juridische en ethische aspecten uit deze casus worden beschreven tegen de achtergrond van actuele gegevens uit wet- en regelgeving, vakliteratuur, tijdschriften en de media.Naast de overeenkomsten met sharia wetgeving laat Makdoembaks zien dat de nieuwe voorstellen voor een hardere aanpak juridisch moeilijk tot adequate vervolging van de ware daders en medeplichtigen kunnen leiden. Dit terwijl ze bij de medische beroepsgroep ethische conflicten teweegbrengen die wel kunnen leiden tot vervolging. Daarnaast wijst hij er op dat de voorstellen weinig tot geen rekening houden met de dagelijkse praktijk van het gezinsleven binnen de risicogroepen.Enerzijds is dit boek een aanklacht tegen de sharia-achtige wetgeving die is voorgesteld en het naar verwachting zeer gebrekkig resultaat daarvan. Anderzijds is het een pleidooi voor een doelgerichtere aanpak van vrouwelijke genitale verminking. Makdoembaks reikt een serie aanbevelingen aan die de aanpak dichter bij de realiteit van de dagelijkse praktijk van vrouwelijke genitale verminking kan brengen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
N. Makdoembaks
Uitgever
Tribunaal
ISBN
9789490172015
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2009
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
115

Beschrijving

Steeds harder weerklinkt de roep om een zero tolerance aanpak van vrouwelijke genitale verminking. De aandacht die hiernaar uit gaat vanuit het publieke debat, de betrokken beroepsgroepen en de media leidde begin dit jaar tot nieuwe voorstellen vanuit de politiek.
Ze werden gepresenteerd onder het mom van een ‘hardere aanpak’, maar na een vertaling naar de praktijk blijft daar weinig van over.

Onderzoeker, publicist en voormalig huisarts Nizaar Makdoembaks stelt vast dat een deel van de voorstellen zoals ze er nu liggen, verdacht veel lijkt op sharia wetgeving. Makdoembaks wijst erop dat die voorstellen meer weg hebben van een poging de betrokken bevolkingsgroepen in binnen- en buitenland tevreden te houden, dan een poging om daadwerkelijk de praktijk van meisjesbesnijdenis uit te bannen.

In kringen waar meisjes genitale verminkingen worden toegebracht, gebeurt dit onder het mom van het islamitisch voorschrift van ‘meisjesbesnijdenis’. Dat meisjesbesnijdenis van oorsprong niet islamitisch is en dus ook niet verplicht, weten maar weinigen. Centraal in dit boek staat het tragische verhaal van een orthodox islamitische, Somalische moeder en haar twee dochters. Medische, juridische en ethische aspecten uit deze casus worden beschreven tegen de achtergrond van actuele gegevens uit wet- en regelgeving, vakliteratuur, tijdschriften en de media.

Naast de overeenkomsten met sharia wetgeving laat Makdoembaks zien dat de nieuwe voorstellen voor een hardere aanpak juridisch moeilijk tot adequate vervolging van de ware daders en medeplichtigen kunnen leiden. Dit terwijl ze bij de medische beroepsgroep ethische conflicten teweegbrengen die wel kunnen leiden tot vervolging. Daarnaast wijst hij er op dat de voorstellen weinig tot geen rekening houden met de dagelijkse praktijk van het gezinsleven binnen de risicogroepen.

Enerzijds is dit boek een aanklacht tegen de sharia-achtige wetgeving die is voorgesteld en het naar verwachting zeer gebrekkig resultaat daarvan. Anderzijds is het een pleidooi voor een doelgerichtere aanpak van vrouwelijke genitale verminking. Makdoembaks reikt een serie aanbevelingen aan die de aanpak dichter bij de realiteit van de dagelijkse praktijk van vrouwelijke genitale verminking kan brengen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
N. Makdoembaks
Uitgever
Tribunaal
ISBN
9789490172015
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2009
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
115

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99