Rood rubber (e-Book)

Leopold II en zijn Congo

Prijs € 17,99

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Daniel Vangroenweghe

EPUB met digitaal watermerk | Oktober 2020 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Wie nu protesteert tegen de standbeelden van Leopold II, haalt de motivatie hiervoor bij Daniel Vangroenweghe; hij bracht met zijn onderzoek Leopolds wandaden in Congo aan het licht.Het ging niet om geïsoleerde excessen, maar om een systeem waarbij alle betrokken op de hoogte waren van de gruweldaden, ook Leopold II.Om hun gebied voor te bereiden op rubberexploitatie, vermoordden troepen duizenden Congolezen, werden dorpen vernield en plantages in brand gestoken. Districtscommissaris Fiévez, een van de beruchtste kolonialen, schreef dat zijn soldaten hem in één dag 1100 afgehakte handen hadden gebracht: handen van Congolezen die doodgeschoten waren omdat er onvoldoende rubber was getapt ...Vangroenweghe was met Rood Rubber in 1985 een van de eersten die in ons land een diepgravend verslag schreef over de gruwelijke handel en wandel van Leopolds bezetting in het hart van Afrika. Zich baserend op tien jaar onderzoek, twintig verschillende archieven in binnen- en buitenland, nooit eerder gepubliceerde documenten van de onderzoekscommissie en getuigenissen schetst de auteur structuur, opzet en reikwijdte van de rubberontginning. Dwangarbeid, verwoestingen, honger, epidemieën en uitbuiting decimeerden de plaatselijke bevolking en zorgden voor een ongezien menselijke tragedie die tot op vandaag doorloopt.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Daniel Vangroenweghe
Uitgever
Lannoo
ISBN
9789401473415
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
Oktober 2020
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Beschrijving

Wie nu protesteert tegen de standbeelden van Leopold II, haalt de motivatie hiervoor bij Daniel Vangroenweghe; hij bracht met zijn onderzoek Leopolds wandaden in Congo aan het licht.

Het ging niet om geïsoleerde excessen, maar om een systeem waarbij alle betrokken op de hoogte waren van de gruweldaden, ook Leopold II.

Om hun gebied voor te bereiden op rubberexploitatie, vermoordden troepen duizenden Congolezen, werden dorpen vernield en plantages in brand gestoken. Districtscommissaris Fiévez, een van de beruchtste kolonialen, schreef dat zijn soldaten hem in één dag 1100 afgehakte handen hadden gebracht: handen van Congolezen die doodgeschoten waren omdat er onvoldoende rubber was getapt ...

Vangroenweghe was met Rood Rubber in 1985 een van de eersten die in ons land een diepgravend verslag schreef over de gruwelijke handel en wandel van Leopolds bezetting in het hart van Afrika. Zich baserend op tien jaar onderzoek, twintig verschillende archieven in binnen- en buitenland, nooit eerder gepubliceerde documenten van de onderzoekscommissie en getuigenissen schetst de auteur structuur, opzet en reikwijdte van de rubberontginning.
Dwangarbeid, verwoestingen, honger, epidemieën en uitbuiting decimeerden de plaatselijke bevolking en zorgden voor een ongezien menselijke tragedie die tot op vandaag doorloopt.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Daniel Vangroenweghe
Uitgever
Lannoo
ISBN
9789401473415
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
Oktober 2020
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99