Regiojournalistiek in spagaat

de kwaliteit van het redactieproces in de regionale journalistiek; een case-studie

Prijs € 53,50

Uitverkocht

Kees Buijs

Paperback | Oktober 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De kwaliteit van regionale nieuwsvoorziening hangt in hoge mate af van de kwaliteit van editieredacties van regionale dagbladen. Maar de regionale dagbladen staan onder druk. Wat betekent dit voor het dagelijkse proces van nieuwsselectie, nieuwsgaring en productie in stad en streek? Kees Buijs deed etnografisch onderzoek op drie editieredacties van Wegenerkranten, bracht structuren in het redactieproces in kaart, noteerde motieven en keuzes van redacteuren, en signaleerde spanningen tussen de dagelijkse praktijk en wat hoofdredacties en redacteuren zeggen na te streven. Het onderzoek maakt onder meer duidelijk dat editieredacties in het dagelijkse redactieproces amper de meerwaarde van collectieve kennis en expertise en van crossmediale mogelijkheden benutten. Terwijl buiten de mediastorm woedt, is daar in de journalistieke praktijk weinig van te merken. De productieslag voor de krant is toonaangevend. Redacties komen minder aan onderscheidende, verdiepende berichtgeving toe dan men nastreeft. Editieredacteuren zeggen meer dan vroeger rekening te houden met hun lezers, maar houden hen in hun dagelijks werk op afstand.Kees Buijs (1945) werkte in uiteenlopende journalistieke functies bij regionale dagbladen, was lid van de Raad voor de Journalistiek en het Katholiek Instituut voor Massamedia, en is als docent verbonden aan de sectie communicatiewetenschap van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Kees Buijs
Uitgever
Boom
ISBN
9789462364844
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

De kwaliteit van regionale nieuwsvoorziening hangt in hoge mate af van de kwaliteit van editieredacties van regionale dagbladen. Maar de regionale dagbladen staan onder druk. Wat betekent dit voor het dagelijkse proces van nieuwsselectie, nieuwsgaring en productie in stad en streek? Kees Buijs deed etnografisch onderzoek op drie editieredacties van Wegenerkranten, bracht structuren in het redactieproces in kaart, noteerde motieven en keuzes van redacteuren, en signaleerde spanningen tussen de dagelijkse praktijk en wat hoofdredacties en redacteuren zeggen na te streven. Het onderzoek maakt onder meer duidelijk dat editieredacties in het dagelijkse redactieproces amper de meerwaarde van collectieve kennis en expertise en van crossmediale mogelijkheden benutten. Terwijl buiten de mediastorm woedt, is daar in de journalistieke praktijk weinig van te merken. De productieslag voor de krant is toonaangevend. Redacties komen minder aan onderscheidende, verdiepende berichtgeving toe dan men nastreeft. Editieredacteuren zeggen meer dan vroeger rekening te houden met hun lezers, maar houden hen in hun dagelijks werk op afstand.

Kees Buijs (1945) werkte in uiteenlopende journalistieke functies bij regionale dagbladen, was lid van de Raad voor de Journalistiek en het Katholiek Instituut voor Massamedia, en is als docent verbonden aan de sectie communicatiewetenschap van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Kees Buijs
Uitgever
Boom
ISBN
9789462364844
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99