Patiëntveiligheid

systematische incident reconstructie en evaluatie

Prijs € 60,95

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

I.P. Leistikow, K. den Ridder, B. de Vries

Paperback | Juli 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Fouten maken is menselijk. Zelfs in de zorg. Veel hulpverleners zijn bang om fouten te maken omdat fouten kunnen leiden tot incidenten met soms ernstige gevolgen voor de patiënt. Elk incident is een drama, zowel voor de patiënt als voor de betrokken hulpverleners. Met Systematische Incident Reconstructie en Evaluatie (SIRE) kunnen incidenten worden onderzocht en geanalyseerd, en kunnen maatregelen worden bedacht die de kans op soortgelijke incidenten in de toekomst verkleinen. Voor medici, verpleegkundigen, paramedici en leidinggevenden hét middel om op gestructureerde wijze te leren van ongewenste gebeurtenissen in de gezondheidszorg.Als een patiënt onbedoeld schade oploopt, kan hier op twee manieren op worden gereageerd: iemand de schuld geven of ervan leren. SIRE gaat uit van het laatste. SIRE (in het Engels: Root Cause Analysis) wordt wereldwijd gebruikt om te leren van fouten in de gezondheidszorg. Het is een praktische methode om een incident te reconstrueren (wat is er gebeurd?), te evalueren (waarom is het gebeurd?) en op een rechtvaardige wijze de bijdrage van de betrokkenen in een juiste context te plaatsen. Dat leidt tot zinvolle aanbevelingen waarmee een vergelijkbaar incident in de toekomst kan worden voorkomen. De filosofie van SIRE wordt in dit boek stapsgewijs en met behulp van praktijkvoorbeelden uitgelegd, inclusief valkuilen en praktische tips. In deze herziene tweede druk hebben de auteurs de ervaringen verwerkt die zij sinds de eerste druk hebben opgedaan bij het uitvoeren van, en onderwijs geven in, SIRE. Daarnaast is de scoop verbreed met voorbeelden uit de huisartsenpraktijk, GGZ en care sector.De 3e druk is inhoudelijk niet gewijzigd ten opzichte van de 2e druk.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
I.P. Leistikow, K. den Ridder, B. de Vries
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036812887
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2016
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
156

Beschrijving

Fouten maken is menselijk. Zelfs in de zorg. Veel hulpverleners zijn bang om fouten te maken omdat fouten kunnen leiden tot incidenten met soms ernstige gevolgen voor de patiënt. Elk incident is een drama, zowel voor de patiënt als voor de betrokken hulpverleners. Met Systematische Incident Reconstructie en Evaluatie (SIRE) kunnen incidenten worden onderzocht en geanalyseerd, en kunnen maatregelen worden bedacht die de kans op soortgelijke incidenten in de toekomst verkleinen. Voor medici, verpleegkundigen, paramedici en leidinggevenden hét middel om op gestructureerde wijze te leren van ongewenste gebeurtenissen in de gezondheidszorg.

Als een patiënt onbedoeld schade oploopt, kan hier op twee manieren op worden gereageerd: iemand de schuld geven of ervan leren. SIRE gaat uit van het laatste. SIRE (in het Engels: Root Cause Analysis) wordt wereldwijd gebruikt om te leren van fouten in de gezondheidszorg. Het is een praktische methode om een incident te reconstrueren (wat is er gebeurd?), te evalueren (waarom is het gebeurd?) en op een rechtvaardige wijze de bijdrage van de betrokkenen in een juiste context te plaatsen. Dat leidt tot zinvolle aanbevelingen waarmee een vergelijkbaar incident in de toekomst kan worden voorkomen. De filosofie van SIRE wordt in dit boek stapsgewijs en met behulp van praktijkvoorbeelden uitgelegd, inclusief valkuilen en praktische tips. In deze herziene tweede druk hebben de auteurs de ervaringen verwerkt die zij sinds de eerste druk hebben opgedaan bij het uitvoeren van, en onderwijs geven in, SIRE. Daarnaast is de scoop verbreed met voorbeelden uit de huisartsenpraktijk, GGZ en care sector.

De 3e druk is inhoudelijk niet gewijzigd ten opzichte van de 2e druk.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
I.P. Leistikow, K. den Ridder, B. de Vries
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036812887
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2016
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
156

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99