Open 22 Transparency

publicity and secrecy in the age of WikiLeaks

Prijs € 19,50

Uitverkocht

Sven Lutticken, Boris Groys, Felix Stalder, Jodi Dean

Paperback | November 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit nummer van Open onderzoekt, met WikiLeaks als speciaal geval, hoe in onze huidige samenleving transparantie en geheim zich tot elkaar en tot het publiek en het publieke verhouden. Er wordt onder meer ingegaan op de intrinsieke band van het publieke met het geheime, op het politieke potentieel van transparantie en transparantie als fetisj, en op het ideaal van vrije informatiestromen versus de strijd om informatie. WikiLeaks is geen op zichzelf staand fenomeen. De klokkenluiderssite drukt het groeiende publieke verlangen uit naar openheid en transparantie van de staat, bedrijven en bestuurders. Het is een eis van openbaarheid die mede voortvloeit uit het stijgende aantal opzienbarende sociale en politieke onthullingen. Terwijl men geheimhouding binnen de publieke sfeer vaak beschouwt als ontoelaatbaar en clandestien, wordt transparantie geassocieerd met democratie, participatie en toegankelijkheid. Werkt transparantie louter bevrijdend? Kan er niet evengoed een verhullende of controlerende werking van uitgaan? Zijn bepaalde vormen van transparantie juist geen manifestatie van de banaliteit van het hedendaagse spektakel, waarin het draait om pure zichtbaarheid en de productie van affecten? Welke rol spelen de media hierbij? Open is een cahier waarin vanuit een cultureel perspectief gereflecteerd wordt op de hedendaagse publieke ruimte. Engelstalige editie.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Sven Lutticken, Boris Groys, Felix Stalder, Jodi Dean
Uitgever
nai010 uitgevers/publishers
ISBN
9789056628390
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
176

Beschrijving

Dit nummer van Open onderzoekt, met WikiLeaks als speciaal geval, hoe in onze huidige samenleving transparantie en geheim zich tot elkaar en tot het publiek en het publieke verhouden. Er wordt onder meer ingegaan op de intrinsieke band van het publieke met het geheime, op het politieke potentieel van transparantie en transparantie als fetisj, en op het ideaal van vrije informatiestromen versus de strijd om informatie.

WikiLeaks is geen op zichzelf staand fenomeen. De klokkenluiderssite drukt het groeiende publieke verlangen uit naar openheid en transparantie van de staat, bedrijven en bestuurders. Het is een eis van openbaarheid die mede voortvloeit uit het stijgende aantal opzienbarende sociale en politieke onthullingen. Terwijl men geheimhouding binnen de publieke sfeer vaak beschouwt als ontoelaatbaar en clandestien, wordt transparantie geassocieerd met democratie, participatie en toegankelijkheid.

Werkt transparantie louter bevrijdend? Kan er niet evengoed een verhullende of controlerende werking van uitgaan? Zijn bepaalde vormen van transparantie juist geen manifestatie van de banaliteit van het hedendaagse spektakel, waarin het draait om pure zichtbaarheid en de productie van affecten? Welke rol spelen de media hierbij?

Open is een cahier waarin vanuit een cultureel perspectief gereflecteerd wordt op de hedendaagse publieke ruimte.

Engelstalige editie.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Sven Lutticken, Boris Groys, Felix Stalder, Jodi Dean
Uitgever
nai010 uitgevers/publishers
ISBN
9789056628390
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
176

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99