Landschap in de stad

manifest voor stad en land

Prijs € 29,95

Uitverkocht

Hans Teerds, Johan van der Zwart

Paperback | Juni 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het landschap is geen tegenpool van de stad, maar een onmisbaar onderdeel van de stedelijke samenleving. Dat betogen auteurs Hans Teerds en Johan van der Zwart in dit manifest over het Nederlandse landschap. Landschap drukt een groot stempel op de stad: op parken en buurten, op straten en pleinen, op de stadsplattegrond, en op de geuren en kleuren van de buitenlucht. Maar de druk op het landschap neemt toe. Tegenstrijdige waarden moeten binnen één en dezelfde ruimte opgelost worden: vernatting én verdroging, uitdijende én krimpende steden en dorpen, infrastructuur én recreatie, schaalvergroting in de landbouw én de aanleg van nieuwe natuurgebieden. Zolang in het huidige debat landschap tegenover de stad wordt geplaatst, natuur tegenover cultuur, zullen er geen oplossingen gevonden worden. Landschap is evenzeer cultuur als de stad. Alleen als dat wordt onderkend kan het landschap de tegenstrijdige belangen dienen en oplossen. In dit manifest beschrijven Teerds en Van der Zwart hoe geschiedenis, gebeurtenissen en (ontwerp)ingrepen het landschap vormgeven en bieden ze perspectief op de toekomst. Ze onderzochten zeven projecten in Barcelona, Berlijn, Londen en het Ruhrgebied die krachtig weergeven wat de mogelijkheden zijn van het stedelijke landschap. Want, het landschap moet een vitaal deel zijn een levendig stedelijk publiek domein.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hans Teerds, Johan van der Zwart
Uitgever
Boom
ISBN
9789461051806
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2010
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
200

Beschrijving

Het landschap is geen tegenpool van de stad, maar een onmisbaar onderdeel van de stedelijke samenleving. Dat betogen auteurs Hans Teerds en Johan van der Zwart in dit manifest over het Nederlandse landschap.

Landschap drukt een groot stempel op de stad: op parken en buurten, op straten en pleinen, op de stadsplattegrond, en op de geuren en kleuren van de buitenlucht. Maar de druk op het landschap neemt toe. Tegenstrijdige waarden moeten binnen één en dezelfde ruimte opgelost worden: vernatting én verdroging, uitdijende én krimpende steden en dorpen, infrastructuur én recreatie, schaalvergroting in de landbouw én de aanleg van nieuwe natuurgebieden.

Zolang in het huidige debat landschap tegenover de stad wordt geplaatst, natuur tegenover cultuur, zullen er geen oplossingen gevonden worden. Landschap is evenzeer cultuur als de stad. Alleen als dat wordt onderkend kan het landschap de tegenstrijdige belangen dienen en oplossen.

In dit manifest beschrijven Teerds en Van der Zwart hoe geschiedenis, gebeurtenissen en (ontwerp)ingrepen het landschap vormgeven en bieden ze perspectief op de toekomst. Ze onderzochten zeven projecten in Barcelona, Berlijn, Londen en het Ruhrgebied die krachtig weergeven wat de mogelijkheden zijn van het stedelijke landschap. Want, het landschap moet een vitaal deel zijn een levendig stedelijk publiek domein.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hans Teerds, Johan van der Zwart
Uitgever
Boom
ISBN
9789461051806
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2010
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
200

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99