Passions de construire

construire por 9 illiards d'humains

Prijs € 29,95

Uitverkocht

Carlo De Pauw

Paperback | Mei 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Tegen 2050 zullen er op aarde 9 miljard mensen zijn. Hoe kan je ervoor zorgen dat die allemaal op een duurzame, menswaardige manier wonen en leven? Een uitdagende vraag, waarop Carlo De Pauw, éminence grise van de Belgische bouwkunde, in zijn boek ‘Bouwen voor 9 miljard mensen’ enkele creatieve antwoorden formuleert. Is het normaal dat ondanks talloze innovaties en doorgedreven wetenschappelijk onderzoek nog vele miljoenen mensen in sloppenwijken wonen? Nee, vindt Carlo De Pauw (°1944), die jarenlang aan het hoofd stond van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). In zijn 304 pagina’s dikke boek schetst hij een heldere evolutie van duizenden jaren bouwmaterialen en –technieken. Daarnaast ontwikkelt hij een visie op bouwen in de nabije en verre toekomst. Een spannende uitdaging. Want de 9 miljard mensen die de aarde in 2050 bevolken, zullen twee tot drie keer meer energie nodig hebben, dan wij nu met z’n allen verbruiken. Drijvende steden “De uitdagingen zijn immens”, vertelt de bouwkundig ingenieur. “Vooral op het vlak van ruimtegebruik. Er is simpelweg te weinig ruimte om verder te gaan zoals we nu bezig zijn. Daarom zijn ingenieuze oplossingen nodig, zoals drijvende steden. Aangezien het aardoppervlak voor meer dan 70 % uit water bestaat, is het niet meer dan logisch dat er ook op het water gebouwd zal worden. Dat is trouwens niet nieuw. De Uru-Indianen op het Titicacameer in Zuid-Amerika doen het al generaties lang. Ze leven op rieten eilanden die drijven in de ondiepe zones van het meer. Ook bij onze Nederlandse noorderburen zijn drijvende constructies al realiteit, als antwoord op het dreigende overstromingsgevaar. Waarschijnlijk zullen de eerste grote drijvende constructies eerst gebouwd worden in meren en in rustige baaien langs de kust, omdat daar de invloed van de golven kleiner is. Niettemin bestaan er al plannen voor echte drijvende steden op open zee. De onvermijdelijke golfslag zou hierbij zelfs gebruikt kunnen worden voor het opwekken van elektriciteit voor de stad.”

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Carlo De Pauw
Uitgever
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN
9789089310736
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Franstalig
Aantal Pagina's
304

Beschrijving

Tegen 2050 zullen er op aarde 9 miljard mensen zijn. Hoe kan je ervoor zorgen dat die allemaal op een duurzame, menswaardige manier wonen en leven? Een uitdagende vraag, waarop Carlo De Pauw, éminence grise van de Belgische bouwkunde, in zijn boek ‘Bouwen voor 9 miljard mensen’ enkele creatieve antwoorden formuleert.

Is het normaal dat ondanks talloze innovaties en doorgedreven wetenschappelijk onderzoek nog vele miljoenen mensen in sloppenwijken wonen? Nee, vindt Carlo De Pauw (°1944), die jarenlang aan het hoofd stond van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). In zijn 304 pagina’s dikke boek schetst hij een heldere evolutie van duizenden jaren bouwmaterialen en –technieken. Daarnaast ontwikkelt hij een visie op bouwen in de nabije en verre toekomst. Een spannende uitdaging. Want de 9 miljard mensen die de aarde in 2050 bevolken, zullen twee tot drie keer meer energie nodig hebben, dan wij nu met z’n allen verbruiken.

Drijvende steden
“De uitdagingen zijn immens”, vertelt de bouwkundig ingenieur. “Vooral op het vlak van ruimtegebruik. Er is simpelweg te weinig ruimte om verder te gaan zoals we nu bezig zijn. Daarom zijn ingenieuze oplossingen nodig, zoals drijvende steden. Aangezien het aardoppervlak voor meer dan 70 % uit water bestaat, is het niet meer dan logisch dat er ook op het water gebouwd zal worden. Dat is trouwens niet nieuw. De Uru-Indianen op het Titicacameer in Zuid-Amerika doen het al generaties lang. Ze leven op rieten eilanden die drijven in de ondiepe zones van het meer. Ook bij onze Nederlandse noorderburen zijn drijvende constructies al realiteit, als antwoord op het dreigende overstromingsgevaar. Waarschijnlijk zullen de eerste grote drijvende constructies eerst gebouwd worden in meren en in rustige baaien langs de kust, omdat daar de invloed van de golven kleiner is. Niettemin bestaan er al plannen voor echte drijvende steden op open zee. De onvermijdelijke golfslag zou hierbij zelfs gebruikt kunnen worden voor het opwekken van elektriciteit voor de stad.”

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Carlo De Pauw
Uitgever
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN
9789089310736
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Franstalig
Aantal Pagina's
304

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 17,50
  • 21,50
  • 23,99
  • 24,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 20,99
  • 23,00
  • 15,99