Bezet maar beschermd

België en de markies van Villalobar tijdens de Eerste Wereldoorlog

Prijs € 20,70

Uitverkocht

T. Van Bosstraeten

Paperback | Juli 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Bezet maar beschermd biedt een nieuwe kijk op het lot van België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tien miljoen mensen waren het slachtoffer van de Duitse bezetting: tien miljoen monden te voeden in een door oorlog verwoest land. De gebruikelijke liefdadigheid volstond niet en nog tijdens de eerste oorlogsmaanden zag een van de grootste humanitaire acties uit de geschiedenis het licht. Dankzij het Nationaal Hulp- en Voedselcomité en de Commission for Relief bleven België en Noord-Frankrijk gedurende heel de Eerste Wereldoorlog bevoorraad. De cruciale rol die daarbij was weggelegd voor een gehandicapte, Spaanse diplomaat, was tot nu toe onbekend. Als geen ander wist de flamboyante markies van Villalobar (1864-1926) het Belgische diplomatieke toneel te bespelen. Geallieerden of Centralen, hij hield iedereen te vriend. Dat verworven krediet zette hij met wisselend succes om in politieke en humanitaire acties. De Belgen werden op allerhande manieren geholpen: van grootschalige voedselimport en levensreddende interventies voor gevangenen tot kleine gunsten zoals het smokkelen van post. De intriges die zich boven hun hoofd in de diplomatieke coulissen afspeelden, maken het verhaal er des te boeiender om. In Bezet maar beschermd komen de oorlogsjaren tot leven met Villalobar als originele gids.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
T. Van Bosstraeten
Uitgever
Acco
ISBN
9789033471162
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
191

Beschrijving

Bezet maar beschermd biedt een nieuwe kijk op het lot van België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tien miljoen mensen waren het slachtoffer van de Duitse bezetting: tien miljoen monden te voeden in een door oorlog verwoest land. De gebruikelijke liefdadigheid volstond niet en nog tijdens de eerste oorlogsmaanden zag een van de grootste humanitaire acties uit de geschiedenis het licht. Dankzij het Nationaal Hulp- en Voedselcomité en de Commission for Relief bleven België en Noord-Frankrijk gedurende heel de Eerste Wereldoorlog bevoorraad.

De cruciale rol die daarbij was weggelegd voor een gehandicapte, Spaanse diplomaat, was tot nu toe onbekend. Als geen ander wist de flamboyante markies van Villalobar (1864-1926) het Belgische diplomatieke toneel te bespelen. Geallieerden of Centralen, hij hield iedereen te vriend. Dat verworven krediet zette hij met wisselend succes om in politieke en humanitaire acties. De Belgen werden op allerhande manieren geholpen: van grootschalige voedselimport en levensreddende interventies voor gevangenen tot kleine gunsten zoals het smokkelen van post. De intriges die zich boven hun hoofd in de diplomatieke coulissen afspeelden, maken het verhaal er des te boeiender om.

In Bezet maar beschermd komen de oorlogsjaren tot leven met Villalobar als originele gids.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
T. Van Bosstraeten
Uitgever
Acco
ISBN
9789033471162
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
191

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99