Koloniale oorlog 1945-1949: Van Indie naar Indonesie

van Indië naar Indonesie

Prijs € 17,50

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Paperback | November 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Over de dekolonisatie van Nederlands-Indië en het militaire optreden is veel gepubliceerd, maar tegelijkertijd is er nog veel onbekend of verzwegen over het gewelddadige einde van een episode van 350 jaar Nederlands koloniaal bewind in de Indische archipel. Steeds duidelijker wordt dat er een oorlog werd uitgevochten, waarin sprake was van structureel geweld.Nederland was zo kort na de Tweede Wereldoorlog nog lang niet toe aan een afscheid van 'Ons Indië' . In de jaren 1945-1949 zette het Nederlandse leger, meer dan 150.000 man sterk, zich in voor behoud van de kolonie. Deze troepen macht was in Nederlandse ogen nodig voor het herstel van de binnenlandse orde. De Indonesische bevolking zou worden bevrijd van de terreur van een kleine groep opstandelingen onder leiding van Soekarno. Foto's in kranten en geïllustreerde weekbladen bevestigden het verhaal en stelden het Nederlandse thuisfront gerust over de lotgevallen van 'onze' jongens.Maar de gepubliceerde foto's gaven een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het streven naar onafhankelijkheid werd door de Indonesische bevolking breed gedragen en er werd een bloedige oorlog uitgevochten. Terreur werd met contra-terreur beantwoord. De zware gevechten en de gevolgen van het geweld werden wel degelijk gefotografeerd. Deze opnames werden destijds niet voor publicaties vrijgegeven. Onbekende foto's uit archieven en recent beschikbaar gekomen privé-collecties van veteranen completeren in dit boek het beeld van deze oorlog, een lang vergeten en tegelijk verdrongen pijnlijke periode. René Kok en Erik Somers zijn historici verbonden aan het NOID Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Louis Zweers is kunst- en fotohistoricus, oud-docent aan de masteropleiding media en journalistiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en in 2013 gepromoveerd op de studie De gecensureerde oorlog. Militairen versus media in Nederlands Indië 1945-1949.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Carrera
ISBN
9789048832552
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Beschrijving

Over de dekolonisatie van Nederlands-Indië en het militaire optreden is veel gepubliceerd, maar tegelijkertijd is er nog veel onbekend of verzwegen over het gewelddadige einde van een episode van 350 jaar Nederlands koloniaal bewind in de Indische archipel. Steeds duidelijker wordt dat er een oorlog werd uitgevochten, waarin sprake was van structureel geweld.

Nederland was zo kort na de Tweede Wereldoorlog nog lang niet toe aan een afscheid van 'Ons Indië' . In de jaren 1945-1949 zette het Nederlandse leger, meer dan 150.000 man sterk, zich in voor behoud van de kolonie. Deze troepen macht was in Nederlandse ogen nodig voor het herstel van de binnenlandse orde. De Indonesische bevolking zou worden bevrijd van de terreur van een kleine groep opstandelingen onder leiding van Soekarno. Foto's in kranten en geïllustreerde weekbladen bevestigden het verhaal en stelden het Nederlandse thuisfront gerust over de lotgevallen van 'onze' jongens.

Maar de gepubliceerde foto's gaven een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het streven naar onafhankelijkheid werd door de Indonesische bevolking breed gedragen en er werd een bloedige oorlog uitgevochten. Terreur werd met contra-terreur beantwoord.

De zware gevechten en de gevolgen van het geweld werden wel degelijk gefotografeerd. Deze opnames werden destijds niet voor publicaties vrijgegeven. Onbekende foto's uit archieven en recent beschikbaar gekomen privé-collecties van veteranen completeren in dit boek het beeld van deze oorlog, een lang vergeten en tegelijk verdrongen pijnlijke periode.


René Kok en Erik Somers zijn historici verbonden aan het NOID Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Louis Zweers is kunst- en fotohistoricus, oud-docent aan de masteropleiding media en journalistiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en in 2013 gepromoveerd op de studie De gecensureerde oorlog. Militairen versus media in Nederlands Indië 1945-1949.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Carrera
ISBN
9789048832552
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99