Informatiemodelleren met MDD

modelleren als ambacht

Prijs € 46,95

Uitverkocht

Leo Wiegerink, Jeanot Bijpost, Marco de Groot, Harold Pootjes

Paperback | April 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit boek gebruikt MDD (model-driven development) om op een iteratieve manier te leren informatiemodelleren. Het uitgangspunt: modelleren moet je zien en vooral ook zelf doen! Door veel voorbeelden en oefeningen wordt de 'kunst' van het modelleren aangeleerd als een 'ambacht'. Naast leren door voorbeelden, leren door oefenen en model-driven development wordt leren via patronen ingezet als didactisch middel.De MDD-aanpak houdt in dat elk model direct wordt getransformeerd in een werkend informatiesysteem, waardoor het in een iteratief proces kan wordenbijgesteld. Hiervoor is een geavanceerde MDD-tool beschikbaar.Het boek omvat de volgende delen:* Deel A 'Modelgestuurd ontwikkelen' geeft een inleiding in model-drivendevelopment, zowel theoretisch als praktisch.* Deel B 'Structuur in informatie' gaat over informatiemodellen en hun betekenis. Deze betekenis is meervoudig: met een model modelleren we de 'wereld' waarover informatie moet worden vastgelegd, maar ook het informatiesysteem dat eruit wordt gegenereerd.* Deel C 'Interface en bedrijfsregels' gaat over het ontwikkelen vaninformatiesystemen met een nietstandaard gebruikersinterface en metniet-standaard regels (bedrijfsregels).* Deel D 'Voortgezet modelleren' gaat over kiezen tussen alternatieve modellen,waarbij afweging van soorten complexiteit (in structuur of in regels) een belangrijke rol speelt.* Deel E 'Practica' bevat negen practica met de MDD-tool.Alle delen zijn rijkelijk voorzien van modelleeroefeningen en van praktischeopdrachten met de MDD-tool.Online supportEr is een website bij het boek: www.modellerenalsambacht.nl, met aanvullenden ondersteunend materiaal, zoals de uitwerkingen van opgaven, extra tekstenen een rubriek FAQ. Dit is tevens de downloadsite voor de software. Dezeomvat de MDD-tool Cathedron en alle grotere, in het boek behandeldevoorbeeldmodellen. Elk model wordt in de vorm van metagegevens opgeslagen in een Firebird-database (repository). Firebird is een open source databaseproduct.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Leo Wiegerink, Jeanot Bijpost, Marco de Groot, Harold Pootjes
Uitgever
Boom
ISBN
9789039527290
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2013
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Dit boek gebruikt MDD (model-driven development) om op een iteratieve manier te leren informatiemodelleren. Het uitgangspunt: modelleren moet je zien en vooral ook zelf doen! Door veel voorbeelden en oefeningen wordt de 'kunst' van het modelleren aangeleerd als een 'ambacht'. Naast leren door voorbeelden, leren door oefenen en model-driven development wordt leren via patronen ingezet als didactisch middel.
De MDD-aanpak houdt in dat elk model direct wordt getransformeerd in een werkend informatiesysteem, waardoor het in een iteratief proces kan worden
bijgesteld. Hiervoor is een geavanceerde MDD-tool beschikbaar.

Het boek omvat de volgende delen:
* Deel A 'Modelgestuurd ontwikkelen' geeft een inleiding in model-driven
development, zowel theoretisch als praktisch.
* Deel B 'Structuur in informatie' gaat over informatiemodellen en hun betekenis. Deze betekenis is meervoudig: met een model modelleren we de 'wereld' waarover informatie moet worden vastgelegd, maar ook het informatiesysteem dat eruit wordt gegenereerd.
* Deel C 'Interface en bedrijfsregels' gaat over het ontwikkelen van
informatiesystemen met een nietstandaard gebruikersinterface en met
niet-standaard regels (bedrijfsregels).
* Deel D 'Voortgezet modelleren' gaat over kiezen tussen alternatieve modellen,
waarbij afweging van soorten complexiteit (in structuur of in regels) een belangrijke rol speelt.
* Deel E 'Practica' bevat negen practica met de MDD-tool.

Alle delen zijn rijkelijk voorzien van modelleeroefeningen en van praktische
opdrachten met de MDD-tool.

Online support
Er is een website bij het boek: www.modellerenalsambacht.nl, met aanvullend
en ondersteunend materiaal, zoals de uitwerkingen van opgaven, extra teksten
en een rubriek FAQ. Dit is tevens de downloadsite voor de software. Deze
omvat de MDD-tool Cathedron en alle grotere, in het boek behandelde
voorbeeldmodellen. Elk model wordt in de vorm van metagegevens opgeslagen in een Firebird-database (repository). Firebird is een open source databaseproduct.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Leo Wiegerink, Jeanot Bijpost, Marco de Groot, Harold Pootjes
Uitgever
Boom
ISBN
9789039527290
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2013
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99