Ik coach bijna een halve buurt

Als de vraag complexer blijkt te zijn dan je dacht

Prijs € 27,50

Uitverkocht

Hans Jansen, Christine Brons

Paperback | Oktober 2017 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Veel problemen die je als coach in het onderwijs tegenkomt, zijn niet te isoleren tot een klassensituatie. Problemen komen überhaupt niet geïsoleerd voor. Ze worden gevormd door een complex netwerk van in elkaar grijpende gebeurtenissen of symptomen. We hebben dan ook bijna altijd een meervoudige aanpak nodig om ze op te lossen. We hebben het over 'complexe' vragen om hulp en begeleiding, die te maken hebben met het kind, de leraar, de school, de ouders, de buurt, de wijk, het dorp, de stad et cetera. We doelen op een 'meerlagige' problematiek, waarbij je soms niet weet waar je moet beginnen. Je weet in ieder geval dat je niet maar één problematische situatie, één laag uit de kluwen kunt aanpakken, omdat alles met alles te maken heeft. Als we slechts één deel oplossen betekent het dat op een andere punt in de school of de omgeving een 'nieuwe' reeks van problemen 'ontstaat'. Je merkt dan ook dat de 'oorspronkelijke' vraag niet de 'echte' vraag is, maar dat achter, onder en boven deze vraag nog veel meer vragen liggen.En voordat je weet ben je zo niet alleen met een begeleidingstraject voor één kind of één leraar bezig, maar moet je ook het team, de leerlingen, de ouders en de buurt van de school meenemen. Dit zijn trajecten die veel groter zijn dan het reguliere begeleidingstraject en die veel meer eisen stellen aan je kwaliteit als coach. Je moet als het ware vijf begeleiders in één persoon zijn. Deze 'nieuwe' coachingswijze, die tegenwoordig steeds vaker gevraagd wordt en die alle elementen van life coaching in zich draagt, vraagt van de coach behoorlijk wat van zijn instrumentele, communicatieve en normatieve professionaliteit. De coach heeft meer professionele 'bagage' nodig. Een coach moet hiervoor 'nieuwe' creatieve, intuïtieve en narratieve kwaliteiten in huis hebben. Over deze meerlagige trajecten en deze extra kwaliteiten gaat dit boek. Het is geen 'receptenboek' waarin staat wat je precies moet doen, maar een 'ideeënboek' waarin aangegeven wordt hoe je vanuit een life coachingsperspectief aan de slag kunt gaan. Het boek is gebaseerd op verhalen van allerlei betrokkenen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hans Jansen, Christine Brons
Uitgever
Real Life Publishing
ISBN
9789082377668
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
160

Beschrijving

Veel problemen die je als coach in het onderwijs tegenkomt, zijn niet te isoleren tot een klassensituatie. Problemen komen überhaupt niet geïsoleerd voor. Ze worden gevormd door een complex netwerk van in elkaar grijpende gebeurtenissen of symptomen. We hebben dan ook bijna altijd een meervoudige aanpak nodig om ze op te lossen. We hebben het over 'complexe' vragen om hulp en begeleiding, die te maken hebben met het kind, de leraar, de school, de ouders, de buurt, de wijk, het dorp, de stad et cetera. We doelen op een 'meerlagige' problematiek, waarbij je soms niet weet waar je moet beginnen. Je weet in ieder geval dat je niet maar één problematische situatie, één laag uit de kluwen kunt aanpakken, omdat alles met alles te maken heeft. Als we slechts één deel oplossen betekent het dat op een andere punt in de school of de omgeving een 'nieuwe' reeks van problemen 'ontstaat'. Je merkt dan ook dat de 'oorspronkelijke' vraag niet de 'echte' vraag is, maar dat achter, onder en boven deze vraag nog veel meer vragen liggen.

En voordat je weet ben je zo niet alleen met een begeleidingstraject voor één kind of één leraar bezig, maar moet je ook het team, de leerlingen, de ouders en de buurt van de school meenemen. Dit zijn trajecten die veel groter zijn dan het reguliere begeleidingstraject en die veel meer eisen stellen aan je kwaliteit als coach. Je moet als het ware vijf begeleiders in één persoon zijn. Deze 'nieuwe' coachingswijze, die tegenwoordig steeds vaker gevraagd wordt en die alle elementen van life coaching in zich draagt, vraagt van de coach behoorlijk wat van zijn instrumentele, communicatieve en normatieve professionaliteit. De coach heeft meer professionele 'bagage' nodig. Een coach moet hiervoor 'nieuwe' creatieve, intuïtieve en narratieve kwaliteiten in huis hebben. Over deze meerlagige trajecten en deze extra kwaliteiten gaat dit boek. Het is geen 'receptenboek' waarin staat wat je precies moet doen, maar een 'ideeënboek' waarin aangegeven wordt hoe je vanuit een life coachingsperspectief aan de slag kunt gaan. Het boek is gebaseerd op verhalen van allerlei betrokkenen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hans Jansen, Christine Brons
Uitgever
Real Life Publishing
ISBN
9789082377668
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
160

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99