Het wonderland achter de horizon

groninger regionaal besef in nationaal verband 1903-1963

Prijs € 17,90

Uitverkocht

D. Broersma

Hardback | December 2005 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Groninger Historische Reeks, 32 'Éain wonderlaand romdom ain wondre stad', zo wordt de provincie Groningen getypeerd in het Grunnens Laid, dat in 1919 voor het eerst in druk verscheen. Dit Groninger volkslied is een van de vele verschijningsvormen van het Groninger regionaal besef, dat in de twintigste eeuw opkwam, bloeide en weer verdween. In Het wonderland achter de horizon beschrijft Daniël Broersma deze ontwikkeling en brengt hij haar in verband met factoren als de overgang naar de industriële samenleving, de omvangrijke binnenlandse migratie, de crisis van de jaren dertig, het cultuurpessimisme, de verzuiling en het nationalisme. Bovendien vergelijkt hij de Groninger beweging met regionale bewegingen elders. Behalve een baanbrekende studie naar het ontstaan van regionale identiteiten in Nederland is 'Het wonderland achter de horizon' ook een levendige en boeiende beschrijving van een unieke periode uit de Groninger geschiedenis. Zo ontmoet u een grootindustrieel die een Groninger wereldtentoonstelling organiseerde, een herenboer die de plattelandscultuur als laatste redmiddel voor de samenleving presenteerde en een rode schoolmeester die in het westen van het land een Gronings woordenboek samenstelde. Een onmisbaar boek voor iedereen die is geïnteresseerd in de Groningse geschiedenis of het fenomeen van regionale bewustwording. Dani l Theodoor Broersma (1974) is historicus. 'Het wonderland achter de horizon' is de handelsuitgave van zijn gelijknamige proefschrift.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
D. Broersma
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023241874
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2005
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
284

Beschrijving

Groninger Historische Reeks, 32

'Éain wonderlaand romdom ain wondre stad', zo wordt de provincie Groningen getypeerd in het Grunnens Laid, dat in 1919 voor het eerst in druk verscheen. Dit Groninger volkslied is een van de vele verschijningsvormen van het Groninger regionaal besef, dat in de twintigste eeuw opkwam, bloeide en weer verdween. In Het wonderland achter de horizon beschrijft Daniël Broersma deze ontwikkeling en brengt hij haar in verband met factoren als de overgang naar de industriële samenleving, de omvangrijke binnenlandse migratie, de crisis van de jaren dertig, het cultuurpessimisme, de verzuiling en het nationalisme. Bovendien vergelijkt hij de Groninger beweging met regionale bewegingen elders.

Behalve een baanbrekende studie naar het ontstaan van regionale identiteiten in Nederland is 'Het wonderland achter de horizon' ook een levendige en boeiende beschrijving van een unieke periode uit de Groninger geschiedenis. Zo ontmoet u een grootindustrieel die een Groninger wereldtentoonstelling organiseerde, een herenboer die de plattelandscultuur als laatste redmiddel voor de samenleving presenteerde en een rode schoolmeester die in het westen van het land een Gronings woordenboek samenstelde.

Een onmisbaar boek voor iedereen die is geïnteresseerd in de Groningse geschiedenis of het fenomeen van regionale bewustwording.

Dani l Theodoor Broersma (1974) is historicus. 'Het wonderland achter de horizon' is de handelsuitgave van zijn gelijknamige proefschrift.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
D. Broersma
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023241874
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2005
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
284

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99