Henri Berssenbrugge Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam

Prijs € 22,50

Uitverkocht

Frits Gierstberg, Paul van de Laar

Hardback | November 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Begin twintigste eeuw staat Rotterdam aan het begin van een tijdperk vol ingrijpende veranderingen. In die tijd runt de Rotterdamse fotograaf Henri Berssenbrugge (1873-1959) een fotostudio op het Boschje en later op de chiquere Mauritsweg. Portretfotografie was zijn belangrijkste bron van inkomsten maar hij was te beweeglijk voor het werken in de studio. Na de opnamen liet hij het werk over aan assistenten en ging hij voor zijn plezier op straat fotograferen. Berssenbrugge had geen oog voor het drukke moderne stedelijke verkeer met zijn trams, auto's, havenkranen, graanelevatoren en grootse zeeschepen. Hij was niet geïnteresseerd in de stad van de toekomst, maar zocht de stad die er nog was en die er binnen afzienbare tijd niet meer zou zijn: het buurtleven in de stegen, de levendige handel op de markten en de beurtvaart in de grachten. Het zijn opvallende sfeerbeelden van het alledaagse leven van Rotterdammers tussen 1906 en 1916. Van de foto's uit deze periode verkocht Berssenbrugge ruim vierhonderd glasnegatieven aan het Stadsarchief Rotterdam. Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam presenteert een eerste selectie uit dit onbekende Rotterdamse oeuvre. Essays van Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam, en Frits Gierstberg, curator bij het Nederlands Fotomuseum onderstrepen het belang van dit oeuvre voor Rotterdam en de geschiedenis van de fotografie.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Frits Gierstberg, Paul van de Laar
Uitgever
Diafragma, Uitgeverij
ISBN
9789490631116
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Begin twintigste eeuw staat Rotterdam aan het begin van een tijdperk vol ingrijpende veranderingen. In die tijd runt de Rotterdamse fotograaf Henri Berssenbrugge (1873-1959) een fotostudio op het Boschje en later op de chiquere Mauritsweg. Portretfotografie was zijn belangrijkste bron van inkomsten maar hij was te beweeglijk voor het werken in de studio. Na de opnamen liet hij het werk over aan assistenten en ging hij voor zijn plezier op straat fotograferen.
Berssenbrugge had geen oog voor het drukke moderne stedelijke verkeer met zijn trams, auto's, havenkranen, graanelevatoren en grootse zeeschepen. Hij was niet geïnteresseerd in de stad van de toekomst, maar zocht de stad die er nog was en die er binnen afzienbare tijd niet meer zou zijn: het buurtleven in de stegen, de levendige handel op de markten en de beurtvaart in de grachten. Het zijn opvallende sfeerbeelden van het alledaagse leven van Rotterdammers tussen 1906 en 1916.
Van de foto's uit deze periode verkocht Berssenbrugge ruim vierhonderd glasnegatieven aan het Stadsarchief Rotterdam. Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam presenteert een eerste selectie uit dit onbekende Rotterdamse oeuvre. Essays van Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam, en Frits Gierstberg, curator bij het Nederlands Fotomuseum onderstrepen het belang van dit oeuvre voor Rotterdam en de geschiedenis van de fotografie.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Frits Gierstberg, Paul van de Laar
Uitgever
Diafragma, Uitgeverij
ISBN
9789490631116
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99