Handboek Schuldhulpverlening

van taak naar methodiek

Prijs € 28,50

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Marcel Sem Kok

Paperback | Juli 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Maatschappelijk werkers worden steeds vaker geconfronteerd met cliënten met financiële problemen. In sommige steden heeft ruim 35% van de aanvragen bij het algemeen maatschappelijk werk betrekking op schulden.Dit boek gaat over de vraag wat maatschappelijk werkers aan kennis en vaardigheden in huis moet hebben om mensen met financiële problemente kunnen helpen. Uitgangspunt is dat schuldhulpverlening altijd een samenspel is van financiële én psychosociale hulp.In het eerste deel brengt de student zijn eigen financiën in kaart en krijgt hij een beeld van de (historische) context rond schulden. Ook wordt aandacht besteed aan twee studenten die kampen met schulden.In deel twee gaan persoonsopvatting en methodiek samen. Wie zijn de mensen met financiële problemen en wie zijn hun schuldeisers? Verder komt de rol en positie van de schuldhulpverlener aan bod. Deel drie gaat over de methodiek zelf. Welke kennis en vaardigheden heeft de schuldhulpverlener nodig en met welke (kern)partners werkt hij samen?In het vierde deel wordt aandacht besteed aan het beroep van social worker.Hoe kijkt men binnen het social work tegen schuldhulpverlening aan en hoe ziet de toekomst eruit? In het vijfde deel wordt de best practice op schuldhulpverleningsgebied van drie organisaties beschreven.De ondersteunende wetten en kaders die van belang zijn voor de schuldhulpverlenerspraktijk worden in deel zes besproken. In het zevende en laatste deel is het werkmodel schuldhulpverlening voor social workers te vinden, dat gericht is op het voortraject van schuldhulpverlening.Elk hoofdstuk biedt oefeningen en opdrachten, waarmee studenten werken aan kennis, vaardigheden maar ook houdingsaspecten. Zo leren zij niet alleen te werken met de methodiek, maar ook inzicht te krijgen in hun rolen positie als schuldhulpverlener.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Marcel Sem Kok
Uitgever
Boom Lemma uitgevers
ISBN
9789059316416
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2011
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
300

Beschrijving

Maatschappelijk werkers worden steeds vaker geconfronteerd met cliënten met financiële problemen. In sommige steden heeft ruim 35% van de aanvragen bij het algemeen maatschappelijk werk betrekking op schulden.Dit boek gaat over de vraag wat maatschappelijk werkers aan kennis en vaardigheden in huis moet hebben om mensen met financiële problemen
te kunnen helpen. Uitgangspunt is dat schuldhulpverlening altijd een samenspel is van financiële én psychosociale hulp.

In het eerste deel brengt de student zijn eigen financiën in kaart en krijgt hij een beeld van de (historische) context rond schulden. Ook wordt aandacht besteed aan twee studenten die kampen met schulden.
In deel twee gaan persoonsopvatting en methodiek samen. Wie zijn de mensen met financiële problemen en wie zijn hun schuldeisers? Verder komt de rol en positie van de schuldhulpverlener aan bod. Deel drie gaat over de methodiek zelf. Welke kennis en vaardigheden heeft de schuldhulpverlener nodig en met welke (kern)partners werkt hij samen?
In het vierde deel wordt aandacht besteed aan het beroep van social worker.Hoe kijkt men binnen het social work tegen schuldhulpverlening aan en hoe ziet de toekomst eruit? In het vijfde deel wordt de best practice op schuldhulpverleningsgebied van drie organisaties beschreven.De ondersteunende wetten en kaders die van belang zijn voor de schuldhulpverlenerspraktijk worden in deel zes besproken. In het zevende en laatste deel is het werkmodel schuldhulpverlening voor social workers te vinden, dat gericht is op het voortraject van schuldhulpverlening.

Elk hoofdstuk biedt oefeningen en opdrachten, waarmee studenten werken aan kennis, vaardigheden maar ook houdingsaspecten. Zo leren zij niet alleen te werken met de methodiek, maar ook inzicht te krijgen in hun rol
en positie als schuldhulpverlener.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Marcel Sem Kok
Uitgever
Boom Lemma uitgevers
ISBN
9789059316416
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2011
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
300

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99