Gebarentaal zegt alles

bijdragen rond diversiteit en gebarentaal vanuit emancipatorisch perspectief

Prijs € 20,70

Uitverkocht

Goedele de Clerck, Rik Pinxten

Paperback | Mei 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In een emancipatiebeweging ijveren gebarentalige doven wereldwijd steeds vaker voor een gelijkberechtiging: voor het gebruik van gebarentaal in verschillende levenssferen, een gelijkwaardige positie in de maatschappij, en de mogelijkheid om hun potentieel te ontwikkelen. Gebarentalen worden erkend, zijn meer aanwezig in de media, en ook meer niet-dove mensen leren en gebruiken gebarentaal. Een 'waardige samenleving' kan opteren voor deze weg in onderwijs, in de opvoeding, in cultuur, in media, en in het openbare leven, als alternatief voor uitsluiting en uitzondering.De bijdragen in dit boek van auteurs uit Vlaanderen, Nederland en Zweden verkennen dit alternatief vanuit verschillende disciplines zoals antropologie, fi losofi e, sociolinguïstiek en mensenrechten, en belichten gebarentaal en diversiteit vanuit verschillende invalshoeken zoals de emancipatie van dovengemeenschappen, dovencultuur en erfgoed, gebarentaalerkenning, quality of life, en meertalig onderwijs. Het boek wil het maatschappelijke debat rond gebarentaal, diversiteit en meertaligheid stimuleren en het beleid bewegen tot reëel emanciperende maatregelen. Een documentaire rond levensverhalen en de levenswijsheid in de Vlaamse dovengemeenschap illustreert het geheel en zit bij het boek ingesloten. GOEDELE DE CLERCK is als postdoctoraal onderzoeker van het FWO-Vlaanderen verbonden aan de UGent en werkt als senior research fellow aan het International Institute for Sign Languages and Deaf Studies aan de University of Central Lancashire, United Kingdom. Haar doctoraatsverdediging aan de UGent in 2009 was de eerste doctoraatsverdediging in gebarentaal in ons land, en een mijlpaal voor de Vlaamse dovengemeenschap die hiermee ook de eerste doctor in haar midden had.RIK PINXTEN is gewoon hoogleraar in antropologie en religiestudie aan de UGent. Hij doet onderzoek naar denken en religie bij andere culturen (Navajo Indianen USA, migranten in Europa) en naar de fi losofi sche gronden van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Hij publiceerde een twintigtal boeken en tientallen artikels in het Nederlands, Engels, Frans en Spaans.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Goedele de Clerck, Rik Pinxten
Uitgever
Acco
ISBN
9789033488610
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
80

Beschrijving

In een emancipatiebeweging ijveren gebarentalige doven wereldwijd steeds vaker voor een gelijkberechtiging: voor het gebruik van gebarentaal in verschillende levenssferen, een gelijkwaardige positie in de maatschappij, en de mogelijkheid om hun potentieel te ontwikkelen. Gebarentalen worden erkend, zijn meer aanwezig in de media, en ook meer niet-dove mensen leren en gebruiken gebarentaal. Een 'waardige samenleving' kan opteren voor deze weg in onderwijs, in de opvoeding, in cultuur, in media, en in het openbare leven, als alternatief voor uitsluiting en uitzondering.

De bijdragen in dit boek van auteurs uit Vlaanderen, Nederland en Zweden verkennen dit alternatief vanuit verschillende disciplines zoals antropologie, fi losofi e, sociolinguïstiek en mensenrechten, en belichten gebarentaal en diversiteit vanuit verschillende invalshoeken zoals de emancipatie van dovengemeenschappen, dovencultuur en erfgoed, gebarentaalerkenning, quality of life, en meertalig onderwijs. Het boek wil het maatschappelijke debat rond gebarentaal, diversiteit en meertaligheid stimuleren en het beleid bewegen tot reëel emanciperende maatregelen. Een documentaire rond levensverhalen en de levenswijsheid in de Vlaamse dovengemeenschap illustreert het geheel en zit bij het boek ingesloten.

GOEDELE DE CLERCK is als postdoctoraal onderzoeker van het FWO-Vlaanderen verbonden aan de UGent en werkt als senior research fellow aan het International Institute for Sign Languages and Deaf Studies aan de University of Central Lancashire, United Kingdom. Haar doctoraatsverdediging aan de UGent in 2009 was de eerste doctoraatsverdediging in gebarentaal in ons land, en een mijlpaal voor de Vlaamse dovengemeenschap die hiermee ook de eerste doctor in haar midden had.

RIK PINXTEN is gewoon hoogleraar in antropologie en religiestudie aan de UGent. Hij doet onderzoek naar denken en religie bij andere culturen (Navajo Indianen USA, migranten in Europa) en naar de fi losofi sche gronden van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Hij publiceerde een twintigtal boeken en tientallen artikels in het Nederlands, Engels, Frans en Spaans.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Goedele de Clerck, Rik Pinxten
Uitgever
Acco
ISBN
9789033488610
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
80

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99