Ethiekbeleid voor zorgorganisaties

een handelingsgericht perspectief

Prijs € 52,50

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Hans van Dartel

Paperback | Juli 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De gezondheidszorg is in beweging. Stijgende kosten, efficiëntieslagen, bureaucratisering en marktwerking: ze hebben effecten op de praktijk. Professionals voelen zich in de verdrukking. Zij ervaren betekenisverlies en beroepszeer. Intussen nemen ethici initiatieven om die ontwikkeling tegen te gaan. Ze pleiten voor moreel beraad, voor ethiek op de werkvloer, voor betere verbindingen tussen ethiek en kwaliteitsbeleid. Tegelijk is er ook kritiek: worden we wel echt beter van al dat gepraat? Zet die ethiek wel zoden aan de dijk? Deze studie gaat na hoe een goed ethiekbeleid voor zorgorganisaties er uit kan zien. Het is een verkenning aan de hand van de filosofische traditie. Het ethiekbeleid moet professionals ondersteunen in hun praktijk. Zo'n ethiek is niet los verkrijgbaar. Wie opvattingen over een praktijkgerichte ethiek hanteert die begint bij de professionals, moet deze ook integreren in het denken over zorgen én in het denken over de organisatie. En andersom. Een praktijkgerichte ethiek voor de zorg houdt niet op bij de zorg. Zij heeft ook betrekking op de ethiek van het management. En breder: op de plaats van de zorg in de samenleving. Zo raakt deze studie over een ethiek van de zorg ook aan actuele politieke vragen over de inrichting van de samenleving. Hans van Dartel is ethicus en verpleegkundige. Hij werkt als docent en onderzoeker ethiek bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Sinds jaar en dag zoekt hij met andere praktijkgeoriënteerde ethici, met managers en met professionals in instellingen voor gezondheidszorg naar een antwoord op de vraag hoe ethiek in de zorg het beste kan worden georganiseerd. De reeks Management in de Samenleving (www.mids.vangorcum.nl) behandelt thema's op het gebied van bedrijfsethiek, maatschappelijk verantwoord ondernemen en integriteitszorg. Daarbij is het doel om bestuurders en managers zowel theoretische verdieping te bieden als praktische ondersteuning. De reeks wordt uitgegeven in samenwerking met het European Institute for Business Ethics van Nyenrode Business Universiteit.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hans van Dartel
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023250159
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
344

Beschrijving

De gezondheidszorg is in beweging. Stijgende kosten, efficiëntieslagen, bureaucratisering en marktwerking: ze hebben effecten op de praktijk. Professionals voelen zich in de verdrukking. Zij ervaren betekenisverlies en beroepszeer. Intussen nemen ethici initiatieven om die ontwikkeling tegen te gaan. Ze pleiten voor moreel beraad, voor ethiek op de werkvloer, voor betere verbindingen tussen ethiek en kwaliteitsbeleid. Tegelijk is er ook kritiek: worden we wel echt beter van al dat gepraat? Zet die ethiek wel zoden aan de dijk?

Deze studie gaat na hoe een goed ethiekbeleid voor zorgorganisaties er uit kan zien. Het is een verkenning aan de hand van de filosofische traditie. Het ethiekbeleid moet professionals ondersteunen in hun praktijk. Zo'n ethiek is niet los verkrijgbaar. Wie opvattingen over een praktijkgerichte ethiek hanteert die begint bij de professionals, moet deze ook integreren in het denken over zorgen én in het denken over de organisatie. En andersom. Een praktijkgerichte ethiek voor de zorg houdt niet op bij de zorg. Zij heeft ook betrekking op de ethiek van het management. En breder: op de plaats van de zorg in de samenleving. Zo raakt deze studie over een ethiek van de zorg ook aan actuele politieke vragen over de inrichting van de samenleving.

Hans van Dartel is ethicus en verpleegkundige. Hij werkt als docent en onderzoeker ethiek bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Sinds jaar en dag zoekt hij met andere praktijkgeoriënteerde ethici, met managers en met professionals in instellingen voor gezondheidszorg naar een antwoord op de vraag hoe ethiek in de zorg het beste kan worden georganiseerd.


De reeks Management in de Samenleving (www.mids.vangorcum.nl) behandelt thema's op het gebied van bedrijfsethiek, maatschappelijk verantwoord ondernemen en integriteitszorg. Daarbij is het doel om bestuurders en managers zowel theoretische verdieping te bieden als praktische ondersteuning. De reeks wordt uitgegeven in samenwerking met het European Institute for Business Ethics van Nyenrode Business Universiteit.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hans van Dartel
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023250159
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
344

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99