Een volmaaktere Unie

Van Machiavelli tot Monnet

Prijs € 34,99

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Actie: Geen verzendkosten!

Ook beschikbaar als:

Joshua Livestro

Paperback | April 2024 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het verleden van de Europese Unie, die zelf claimt geen verleden te hebben. Een volmaaktere unie vertelt het verhaal van de wordingsgeschiedenis van het concept ‘federale unie’, vanaf de vroege zestiende eeuw tot aan de stichting van de eerste voorloper van de Europese Unie, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951). Drie federale canons – een van grote en minder bekende denkers, een van utopische vredesplannen en een van praktische pogingen tot federatievorming – gaven samen inhoud aan de concepten waarmee de zes stichtende regeringen in 1951 de eerste versie van de Europese Unie vorm gaven. Het boek ontsluit het verleden van een unie die altijd claimde er geen te hebben, omdat het ‘sui generis’ zou zijn, zonder voorbeelden of voorgangers. Hoewel er niets onvermijdelijks was aan haar vorming, maakt de hier gepresenteerde geschiedenis duidelijk dat het plausibel en in zekere zin zelfs voorspelbaar was dat er op zeker moment een unie zou worden gevormd – en dat het einde van de Tweede Wereldoorlog precies het soort stichtingsmoment vormde waarover federale theoretici in voorgaande eeuwen speculeerden. Joshua Livestro werkte als politiek adviseur in Londen, Brussel en Den Haag. Hij schreef columns en essays voor o.a. Vrij Nederland, de Volkskrant en NRC. Van zijn hand verscheen eerder De adem van grootheid. Nederland in de jaren vijftig.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Joshua Livestro
Uitgever
Prometheus
ISBN
9789044655223
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2024
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
480

Beschrijving

Het verleden van de Europese Unie, die zelf claimt geen verleden te hebben.

Een volmaaktere unie vertelt het verhaal van de wordingsgeschiedenis van het concept ‘federale unie’, vanaf de vroege zestiende eeuw tot aan de stichting van de eerste voorloper van de Europese Unie, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951). Drie federale canons – een van grote en minder bekende denkers, een van utopische vredesplannen en een van praktische pogingen tot federatievorming – gaven samen inhoud aan de concepten waarmee de zes stichtende regeringen in 1951 de eerste versie van de Europese Unie vorm gaven. Het boek ontsluit het verleden van een unie die altijd claimde er geen te hebben, omdat het ‘sui generis’ zou zijn, zonder voorbeelden of voorgangers. Hoewel er niets onvermijdelijks was aan haar vorming, maakt de hier gepresenteerde geschiedenis duidelijk dat het plausibel en in zekere zin zelfs voorspelbaar was dat er op zeker moment een unie zou worden gevormd – en dat het einde van de Tweede Wereldoorlog precies het soort stichtingsmoment vormde waarover federale theoretici in voorgaande eeuwen speculeerden.

Joshua Livestro werkte als politiek adviseur in Londen, Brussel en Den Haag. Hij schreef columns en essays voor o.a. Vrij Nederland, de Volkskrant en NRC. Van zijn hand verscheen eerder De adem van grootheid. Nederland in de jaren vijftig.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Joshua Livestro
Uitgever
Prometheus
ISBN
9789044655223
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2024
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
480

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99