Onderwijsrecht in meervoud

over de afweging van individuele en collectieve rechten op onderwijs in een pluriforme samenleving

Prijs € 20,50

Uitverkocht

P.W.A. Huisman

Paperback | Oktober 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

an wie is de school? Wie is drager van de vrijheid van onderwijs, zoals vastgelegd in artikel 23 Grondwet?De ontwikkeling in het bestuur, de 'governance' van scholen, en wetswijzigingen ten aanzien van de positie van besturen, ouders en docenten in relatie tot hun grondwettelijke positie vormen het onderwerp van deze rede. Aan de hand van wetgeving, beleid, onderzoek en voorbeelden uit de jurisprudentie worden beknopt de huidige juridische machtsverhoudingen in het onderwijs geschetst. Het idee dat ouders mede actief vormgeven aan de vrijheid van onderwijs door het besturen van scholen en het stichten van nieuwe scholen, is door ontwikkelingen in wetgeving en praktijk, zoals de schaalvergroting, naar de achtergrond verdwenen. De wetgever probeert de posities van belanghebbenden te versterken door in te grijpen in de bestuurlijke vrijheden, zoals een fusietoets en het verscherpen van het toezicht. De rede werpt de vraag op of een grondrecht tot stichting feitelijk louter theoretisch mag zijn, of dat er toch een redelijke kans moet zijn om daadwerkelijk tot nieuwe vormen van onderwijs te komen, daarmee recht doend aan de uiteenlopende en pluriforme wensen en keuzes van ouders.Geschetste ontwikkelingen geven de auteur aanleiding om het fundamentele punt voor te stellen het meervoudig dragerschap van de vrijheid van onderwijs, namelijk van bestuur, ouders en docenten, steviger te verankeren bij een toekomstige herziening van artikel 23 Grondwet. Met deze rede aanvaardde Pieter Huisman op 19 mei 2011 het ambt van bijzonder hoogleraar onderwijsrecht vanwege de Stichting bijzondere leerstoel onderwijsrecht op pluriforme grondslag aan de Erasmus School of Law Rotterdam.De reeks Erasmus Law Lectures is een initiatief van de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam en bevat beknopte wetenschappelijke publicaties die vallen binnen de thema's van de onderzoeksprogramma's van de faculteit.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
P.W.A. Huisman
Uitgever
Boom Juridische uitgevers
ISBN
9789089745811
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
24

Beschrijving

an wie is de school? Wie is drager van de vrijheid van onderwijs, zoals vastgelegd in artikel 23 Grondwet?

De ontwikkeling in het bestuur, de 'governance' van scholen, en wetswijzigingen ten aanzien van de positie van besturen, ouders en docenten in relatie tot hun grondwettelijke positie vormen het onderwerp van deze rede. Aan de hand van wetgeving, beleid, onderzoek en voorbeelden uit de jurisprudentie worden beknopt de huidige juridische machtsverhoudingen in het onderwijs geschetst. Het idee dat ouders mede actief vormgeven aan de vrijheid van onderwijs door het besturen van scholen en het stichten van nieuwe scholen, is door ontwikkelingen in wetgeving en praktijk, zoals de schaalvergroting, naar de achtergrond verdwenen. De wetgever probeert de posities van belanghebbenden te versterken door in te grijpen in de bestuurlijke vrijheden, zoals een fusietoets en het verscherpen van het toezicht. De rede werpt de vraag op of een grondrecht tot stichting feitelijk louter theoretisch mag zijn, of dat er toch een redelijke kans moet zijn om daadwerkelijk tot nieuwe vormen van onderwijs te komen, daarmee recht doend aan de uiteenlopende en pluriforme wensen en keuzes van ouders.

Geschetste ontwikkelingen geven de auteur aanleiding om het fundamentele punt voor te stellen het meervoudig dragerschap van de vrijheid van onderwijs, namelijk van bestuur, ouders en docenten, steviger te verankeren bij een toekomstige herziening van artikel 23 Grondwet. Met deze rede aanvaardde Pieter Huisman op 19 mei 2011 het ambt van bijzonder hoogleraar onderwijsrecht vanwege de Stichting bijzondere leerstoel onderwijsrecht op pluriforme grondslag aan de Erasmus School of Law Rotterdam.

De reeks Erasmus Law Lectures is een initiatief van de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam en bevat beknopte wetenschappelijke publicaties die vallen binnen de thema's van de onderzoeksprogramma's van de faculteit.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
P.W.A. Huisman
Uitgever
Boom Juridische uitgevers
ISBN
9789089745811
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
24

Actuele bestsellers!

  • 24,99
  • 22,95
  • 21,99
  • 22,00
  • 22,99
  • 18,99
  • 17,50
  • 22,99
  • 15,00
  • 24,99