Dromen van Dordrecht

buitenlandse kunstenaars schilderen Dordrecht 1850-1920

Prijs € 34,90

Uitverkocht

Hardback | April 2005 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Een bezoek aan Dordrecht was voor kunstenaars uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en de Verenigde Staten, met name in de tweede helft van de negentiende eeuw, een must. Waarom juist Dordrecht? Kunstenaars werden ertoe aangetrokken omdat het de naam had van een ongeschonden Oudhollandse stad uit de Gouden Eeuw. Met het brede waterfront waar verschillende rivieren uit het achterland bijeenkwamen en met oude scheefhangende huizen direct aan het water bood Dordrecht een romantisch en authentiek beeld van een rijk verleden. Voor Dordrecht was dat het verleden waar Aelbert Cuyp in de zeventiende eeuw in zijn fenomenale stadsgezichten van getuigde en dat voor schilders als Turner de aanleiding was om al vroeg in de negentiende eeuw naar Dordrecht te komen. Veel kunstenaars bezochten de stad in navolging van elkaar, zoals de Fransen Corot, Dutilleux en Daubigny. Of Eugène Boudin, die de Rotterdammer Jongkind volgde en Dordrecht omschreef als \'une vraie colonie artistique\'. In Dromen van Dordrecht worden de kunstenaarsfaciliteiten in de stad en de invloed van de buitenlandse kunstenaars op hun Nederlandse collega's uitvoerig beschreven. Tevens zijn de bibliografische gegevens over het werk en de stijl van de meer dan 200 kunstenaars die de Merwedestad tussen 1850 en 1920 bezochten, uitgebreid uiteengezet.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Thoth, Uitgeverij
ISBN
9789068683684
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
April 2005
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Beschrijving


Een bezoek aan Dordrecht was voor kunstenaars uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en de Verenigde Staten, met name in de tweede helft van de negentiende eeuw, een must. Waarom juist Dordrecht?
Kunstenaars werden ertoe aangetrokken omdat het de naam had van een ongeschonden Oudhollandse stad uit de Gouden Eeuw. Met het brede waterfront waar verschillende rivieren uit het achterland bijeenkwamen en met oude scheefhangende huizen direct aan het water bood Dordrecht een romantisch en authentiek beeld van een rijk verleden. Voor Dordrecht was dat het verleden waar Aelbert Cuyp in de zeventiende eeuw in zijn fenomenale stadsgezichten van getuigde en dat voor schilders als Turner de aanleiding was om al vroeg in de negentiende eeuw naar Dordrecht te komen. Veel kunstenaars bezochten de stad in navolging van elkaar, zoals de Fransen Corot, Dutilleux en Daubigny. Of Eugène Boudin, die de Rotterdammer Jongkind volgde en Dordrecht omschreef als \'une vraie colonie artistique\'.
In Dromen van Dordrecht worden de kunstenaarsfaciliteiten in de stad en de invloed van de buitenlandse kunstenaars op hun Nederlandse collega's uitvoerig beschreven. Tevens zijn de bibliografische gegevens over het werk en de stijl van de meer dan 200 kunstenaars die de Merwedestad tussen 1850 en 1920 bezochten, uitgebreid uiteengezet.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Thoth, Uitgeverij
ISBN
9789068683684
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
April 2005
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99