De wetenschap der Sacramenten

Prijs € 40,00

Uitverkocht

C. Webster Leadbeater

Paperback | April 2001 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

C.W. Leadbeater (1847-1934) was in zijn jonge jaren predikant in Engeland, maar werd een der belangrijkste - en meest omstreden - occultisten van het Theosofisch Genootschap in Adyar (India), maar later ook in Engeland waar hij samenwerkte met H.P. Blavatsky. Hij was leider van de Esoterische School en de oprichter van de Vrij-Katholieke Kerk. Tijdens zijn bestudering van de 'Etherische Archieven', door Rudolf Steiner later de 'Akasha Kronieken' genoemd, kwam hij tot de omstreden conclusie dat Jezus en Christus twee verschillende, maar uiterst gewone, personen waren. In later werk beschreef hij zelfs dat de Christus-persoon uit de Evangeliën nooit had bestaan, maar een 'uitvinding van monniken' zou zijn geweest. Zijn theorieën waren zeer revolutionair en deden veel stof opwaaien binnen het 'establishment'; en dat doen ze nu nog - alleen al, omdat ze tot op vandaag niet weerlegd konden worden. De Wetenschap der Sacramenten is een praktisch handboek over een onderwerp dat weliswaar zo oud is als de wereld, maar waarvan het bestaan pas de laatste decennia aanvaard is geworden. Leadbeater gaat er van uit dat de menselijke ziel het vermogen bezit om de ons omringende onzichtbare wereld op precies dezelfde wijze waar te nemen, als waarop de mens de zichtbare, stoffelijke wereld om hem heen beziet. Het gaat hierbij om een uitbreiding van de fijnere zintuigen die ieder mens weliswaar van nature bezit, maar die stap voor stap ontwikkeld moeten worden. Ideale hulpmiddelen bij de ontwikkeling van deze zintuigen zijn 'ceremonie' en 'liturgie'. Het is daarom van essentieel belang de innerlijke kant van ceremonieën, zoals de Sacramenten, te onderzoeken, zodat wij te weten komen hoe deze het best functioneren bij de verwezenlijking van het religieuze ideaal: 'Een harmonisch mens, die behalve stoffelijk wezen ook geestelijk wezen is, en daardoor in staat de vele onderverdelingen, waaruit hij is opgebouwd - stoffelijk, astraal, mentaal, intuïtief, geestelijk en goddelijk - te onderscheiden. Een zeer belangrijke rol in dit proces vervult het waarnemen van trillingen en kleuren, dat ons in staat stelt de mens in zijn verschillende vormen en stadia te herkennen. Deze trillingen kunnen al worden waargenomen op bijvoorbeeld politieke bijeenkomsten, in stadions en bij (protest)manifestaties. Een reden te meer om dit boek grondig te bestuderen.'

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
C. Webster Leadbeater
Uitgever
Schors V.O.F., Uitgeverij
ISBN
9789063784867
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2001
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
714

Beschrijving

C.W. Leadbeater (1847-1934) was in zijn jonge jaren predikant in Engeland, maar werd een der belangrijkste - en meest omstreden - occultisten van het Theosofisch Genootschap in Adyar (India), maar later ook in Engeland waar hij samenwerkte met H.P. Blavatsky. Hij was leider van de Esoterische School en de oprichter van de Vrij-Katholieke Kerk. Tijdens zijn bestudering van de 'Etherische Archieven', door Rudolf Steiner later de 'Akasha Kronieken' genoemd, kwam hij tot de omstreden conclusie dat Jezus en Christus twee verschillende, maar uiterst gewone, personen waren.
In later werk beschreef hij zelfs dat de Christus-persoon uit de Evangeliën nooit had bestaan, maar een 'uitvinding van monniken' zou zijn geweest. Zijn theorieën waren zeer revolutionair en deden veel stof opwaaien binnen het 'establishment'; en dat doen ze nu nog - alleen al, omdat ze tot op vandaag niet weerlegd konden worden. De Wetenschap der Sacramenten is een praktisch handboek over een onderwerp dat weliswaar zo oud is als de wereld, maar waarvan het bestaan pas de laatste decennia aanvaard is geworden.

Leadbeater gaat er van uit dat de menselijke ziel het vermogen bezit om de ons omringende onzichtbare wereld op precies dezelfde wijze waar te nemen, als waarop de mens de zichtbare, stoffelijke wereld om hem heen beziet. Het gaat hierbij om een uitbreiding van de fijnere zintuigen die ieder mens weliswaar van nature bezit, maar die stap voor stap ontwikkeld moeten worden. Ideale hulpmiddelen bij de ontwikkeling van deze zintuigen zijn 'ceremonie' en 'liturgie'. Het is daarom van essentieel belang de innerlijke kant van ceremonieën, zoals de Sacramenten, te onderzoeken, zodat wij te weten komen hoe deze het best functioneren bij de verwezenlijking van het religieuze ideaal: 'Een harmonisch mens, die behalve stoffelijk wezen ook geestelijk wezen is, en daardoor in staat de vele onderverdelingen, waaruit hij is opgebouwd - stoffelijk, astraal, mentaal, intuïtief, geestelijk en goddelijk - te onderscheiden.

Een zeer belangrijke rol in dit proces vervult het waarnemen van trillingen en kleuren, dat ons in staat stelt de mens in zijn verschillende vormen en stadia te herkennen. Deze trillingen kunnen al worden waargenomen op bijvoorbeeld politieke bijeenkomsten, in stadions en bij (protest)manifestaties. Een reden te meer om dit boek grondig te bestuderen.'

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
C. Webster Leadbeater
Uitgever
Schors V.O.F., Uitgeverij
ISBN
9789063784867
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2001
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
714

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99