De eerste interviews

de negentiende-eeuwse vraaggesprekken van een journalistiek pionier

Prijs € 14,95

Uitverkocht

C.K. Elout

Paperback | Oktober 2012 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 1 beoordeling
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

DE EERSTE INTERVIEWS De negentiende-eeuwse vraaggesprekken van een journalistiek pionier Lang voordat het voor journalisten gebruikelijk was om publieke figuren kritisch te ondervragen, interviewde parlementair journalist C.K. Elout zwaargewichten uit het Nederlandse politieke landschap. Elout sprak met hen voor Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift over onderwerpen die ook vandaag nog actueel zijn, zoals democratie, onderwijs, oorlog, sociale zekerheid, nationalisme en kosmopolitisme. In deze bundel zijn interviews opgenomen die Elout tussen 1896 en 1898 maakte met Kamerlid en priester Herman Schaepman, oud-minister Samuel van Houten, generaal Karel van der Heijden, senator Abraham Carel Wertheim en hoofdredacteur van de Arnhemsche Courant Gerard Keller. Historicus Coen Brummer voorzag de bundel van een inleiding en schreef biografische portretten van de geïnterviewden. Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra schreef het voorwoord  

Volledige beschrijving

Recensies

21-mei-2013

Saskia Bogaart

Alle 1 beoordelingen

Specificaties

Auteur
C.K. Elout
Uitgever
Elsevier
ISBN
9789035250659
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

DE EERSTE INTERVIEWS

De negentiende-eeuwse vraaggesprekken van een journalistiek pionier

Lang voordat het voor journalisten gebruikelijk was om publieke figuren kritisch te ondervragen, interviewde parlementair journalist C.K. Elout zwaargewichten uit het Nederlandse politieke landschap. Elout sprak met hen voor Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift over onderwerpen die ook vandaag nog actueel zijn, zoals democratie, onderwijs, oorlog, sociale zekerheid, nationalisme en kosmopolitisme.

In deze bundel zijn interviews opgenomen die Elout tussen 1896 en 1898 maakte met Kamerlid en priester Herman Schaepman, oud-minister Samuel van Houten, generaal Karel van der Heijden, senator Abraham Carel Wertheim en hoofdredacteur van de Arnhemsche Courant Gerard Keller.
Historicus Coen Brummer voorzag de bundel van een inleiding en schreef biografische portretten van de geïnterviewden. Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra schreef het voorwoord
 

21-mei-2013

Saskia Bogaart

Onze Taal-pionier

Cornelis Karel Elout (1870-1947) was een van de oprichters van het Genootschap Onze Taal, en van 1931 tot 1935 de eerste voorzitter – en daarna het eerste erelid. In het dagelijks leven was hij een zeer bekend en gerespecteerd journalist. Hij schreef voor Het Handelsblad, en in zijn jonge jaren ook voor Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift. In dat tijdschrift publiceerde hij een aantal lange interviews met politieke zwaargewichten, in een tijd (de laatste jaren van de negentiende eeuw) dat het interview als journalistiek genre eigenlijk nog niet bestond. Vijf van die vraaggesprekken – met onder anderen de bekende katholieke politicus Herman Schaepman – zijn nu gepubliceerd onder de titel De eerste interviews. De achtergronden van elk gesprek worden toegelicht in een kort portret van de geïnterviewden. Recensie uit Onze Taal.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
C.K. Elout
Uitgever
Elsevier
ISBN
9789035250659
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99