De borderlinepatiënt in dagbehandeling

over mentalisatie in een psychoanalytisch steunend milieu

Prijs € 24,60

Uitverkocht

Paperback | Juni 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Borderline is een stoornis die naar schatting bij twee procent van de bevolking voorkomt. De patiënt bevindt zich op de grens tussen neurose en psychose en vertoont tekenen van beide stoornissen. De gemiddelde borderlinepatiënt presenteert zich als een als kind getraumatiseerde jonge vrouw, vaak het slachtoffer van emotioneel labiele, mishandelende of verslaafde ouders.Dit boek biedt zowel professionele hulpverleners als persoonlijk betrokkenen een rechtdoor en uniek inzicht in deze problematiek. Het beschrijft de psychoanalytische behandeling van borderlinepatiënten zoals die georganiseerd wordt in een dagkliniek van een psychiatrisch ziekenhuis.Na een theoretisch deel wordt vooral aandacht besteed aan de klinische praktijk: individuele therapie, groepstherapie, beeldende therapie, verpleegkundige zorg, ondersteuning en regressiebeperking. Ten slotte komt ook de samenwerking tussen de verschillende hulpverleners in het zorgnetwerk aan bod.Uit de inhoud:Theoretische beschouwingen (J. Bollen: Borderlinepatiënt in dagklinische behandeling - A. Bateman: Op mentalisatie gebaseerde dagbehandeling van borderlinepatiënten - M. Hebbrecht: Psychoanalytisch houvast - R. Vermote: Klinische psychotherapie bij persoonlijkheidsstoornissen) - Therapeutische praktijk (M. Van Geel: Manifestaties van mentaliseringsproblemen in klinische psychotherapie - M. Kinet: De groep bestaat niet - B. Remans: Groepstherapieën met borderlinepatiënten - E. Tibau, S. Vandebroek & K. Hulpiau: Beeldende therapie met borderlinepatiënten) -- Dagkliniek en zorgnetwerk (M. Willemsen, M. Hebbrecht, J. Vandervelden, A. Verbeek & F. Delbeke: Dagkliniek in het zorgnetwerk - M. Demeur & M. Hebbrecht: Verpleegkundige begeleiding op de dagkliniek. Belang van regressie, ondersteuning en mentaliseren).Marc Hebbrecht is psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus in het Psychiatrisch Zie-kenhuis Sancta Maria in Sint-Truiden. Hij leidt er samen met Mia Willemsen, afdelingscobrdinator, de Dienst Klinische Psychiatrie.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Garant
ISBN
9789044121971
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2015
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
203

Beschrijving

Borderline is een stoornis die naar schatting bij twee procent van de bevolking voorkomt. De patiënt bevindt zich op de grens tussen neurose en psychose en vertoont tekenen van beide stoornissen. De gemiddelde borderlinepatiënt presenteert zich als een als kind getraumatiseerde jonge vrouw, vaak het slachtoffer van emotioneel labiele, mishandelende of verslaafde ouders.
Dit boek biedt zowel professionele hulpverleners als persoonlijk betrokkenen een rechtdoor en uniek inzicht in deze problematiek. Het beschrijft de psychoanalytische behandeling van borderlinepatiënten zoals die georganiseerd wordt in een dagkliniek van een psychiatrisch ziekenhuis.
Na een theoretisch deel wordt vooral aandacht besteed aan de klinische praktijk: individuele therapie, groepstherapie, beeldende therapie, verpleegkundige zorg, ondersteuning en regressiebeperking. Ten slotte komt ook de samenwerking tussen de verschillende hulpverleners in het zorgnetwerk aan bod.

Uit de inhoud:
Theoretische beschouwingen (J. Bollen: Borderlinepatiënt in dagklinische behandeling - A. Bateman: Op mentalisatie gebaseerde dagbehandeling van borderlinepatiënten - M. Hebbrecht: Psychoanalytisch houvast - R. Vermote: Klinische psychotherapie bij persoonlijkheidsstoornissen) - Therapeutische praktijk (M. Van Geel: Manifestaties van mentaliseringsproblemen in klinische psychotherapie - M. Kinet: De groep bestaat niet - B. Remans: Groepstherapieën met borderlinepatiënten - E. Tibau, S. Vandebroek & K. Hulpiau: Beeldende therapie met borderlinepatiënten) -- Dagkliniek en zorgnetwerk (M. Willemsen, M. Hebbrecht, J. Vandervelden, A. Verbeek & F. Delbeke: Dagkliniek in het zorgnetwerk - M. Demeur & M. Hebbrecht: Verpleegkundige begeleiding op de dagkliniek. Belang van regressie, ondersteuning en mentaliseren).

Marc Hebbrecht is psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus in het Psychiatrisch Zie-kenhuis Sancta Maria in Sint-Truiden. Hij leidt er samen met Mia Willemsen, afdelingscobrdinator, de Dienst Klinische Psychiatrie.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Garant
ISBN
9789044121971
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2015
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
203

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99