Collectie Neutelings

Vier eeuwen middeleeuwse sculptuur

Prijs € 29,95

Uitverkocht

Lars Hendrikman

Hardback | Maart 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De Brabantse verzamelaar Willem Neutelings (1916-1986) begon in de jaren 60 van de vorige eeuw met het verwerven van middeleeuwse religieuze kunstvoorwerpen. Zijn beslissingen werden genomen op esthetische, kwalitatieve gronden en waren vaak religieus gemotiveerd. Henk van Os omschreef de collectie twee decennia geleden als: "van uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit, en met kennelijke liefde en zorg bijeengebracht".De vader van de collectioneur, de koekjesfabrikant Theo Neutelings, was de uitvinder van de beroemde Liga kinderkoek. Alleen Nederlanders van middelbare leeftijd zullen zich dat herinneren. Door het succes van de Liga kinderkoek kon zijn zoon Willem later een van de rijkste privécollecties verzamelen van laat-middeleeuwse beeldhouwkunst en kunstnijverheid.De Collectie Neutelings bestrijkt de West Europese (klein) sculptuur van de hoge en late middeleeuwen. De collectie laat zich onderverdelen in een aantal deelgebieden: Frans email uit de regio Limousin, Parijse en Noord Franse meerluikjes, panelen uit albasten retabels uit de omgeving van Nottingham, marmer- en steensculptuur uit Frankrijk, Duitsland en de Nederlanden en houten retabels en -fragmenten uit Vlaanderen en Brabant.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Lars Hendrikman
Uitgever
Waanders Uitgevers
ISBN
9789462620629
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Maart 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Beschrijving

De Brabantse verzamelaar Willem Neutelings (1916-1986) begon in de jaren 60 van de vorige eeuw met het verwerven van middeleeuwse religieuze kunstvoorwerpen. Zijn beslissingen werden genomen op esthetische, kwalitatieve gronden en waren vaak religieus gemotiveerd. Henk van Os omschreef de collectie twee decennia geleden als: "van uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit, en met kennelijke liefde en zorg bijeengebracht".

De vader van de collectioneur, de koekjesfabrikant Theo Neutelings, was de uitvinder van de beroemde Liga kinderkoek. Alleen Nederlanders van middelbare leeftijd zullen zich dat herinneren. Door het succes van de Liga kinderkoek kon zijn zoon Willem later een van de rijkste privécollecties verzamelen van laat-middeleeuwse beeldhouwkunst en kunstnijverheid.

De Collectie Neutelings bestrijkt de West Europese (klein) sculptuur van de hoge en late middeleeuwen. De collectie laat zich onderverdelen in een aantal deelgebieden: Frans email uit de regio Limousin, Parijse en Noord Franse meerluikjes, panelen uit albasten retabels uit de omgeving van Nottingham, marmer- en steensculptuur uit Frankrijk, Duitsland en de Nederlanden en houten retabels en -fragmenten uit Vlaanderen en Brabant.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Lars Hendrikman
Uitgever
Waanders Uitgevers
ISBN
9789462620629
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Maart 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99