Augustinus modern en postmodern gelezen

vijf filosofische interpretaties

Prijs € 17,90

Uitverkocht

Paperback | Juli 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Redactie: Renée van RiessenAugustinus trekt momenteel de aandacht. Dat is opmerkelijk voor een denker uit de vierde eeuw na Christus. Wie zijn boeken leest, ontmoet niet alleen een filosofisch geschoold theoloog, maar voor alles een mens, die intens naar waarheid en inzicht op zoek is. Hij stelt vragen aan de orde die ons raken: wat is verlangen? Wat is waarheid? Wat betekent het, geschapen te zijn?Ook hedendaagse filosofen grijpen graag op Augustinus terug. In dit boek gaan de auteurs na hoe Augustinus in onze tijd gelezen is door vijf hedendaagse filosofen: Martin Heidegger, Hannah Arendt, Karl Jaspers, Jacques Derrida, en Jean-François Lyotard. Dat levert vijf verschillende portretten op, modern en postmodern gekleurd.Moderne filosofen, zoals Jaspers, Arendt en Heidegger, laten de kaders van het portret bepalen door klassieke filosofische vragen. Postmoderne filosofen betrekken ook de biografie, de emoties en de twijfels van Augustinus in hun interpretatie.Deze reeks filosofische portretten geeft een veelkleurig zicht op Augustinus. Hij schreef over zichzelf als een raadsel. Uiteindelijk blijft hij dat ook na het lezen van dit boek. Maar het is een raadsel dat de aandacht trekt.InhoudRenée van RiessenInleidingBert BlansAugustinus en zijn doorwerkingBen VedderMartin Heidegger over Augustinus' verlangenMarije HageHannah Arendt over Augustinus en beginnen, liefde en nataliteitOnno ZijlstraExistentie, transcendentie en redelijk geloofKarl Jaspers over AugustinusBert BlansDe waarheid doen. Derrida en AugustinusRenée van RiessenOnvoltooid verlangen: Lyotard over AugustinusAfkortingen van de aangehaalde werken van AugustinusLiteratuurPersonalia

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789055739622
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
142

Beschrijving

Redactie: Renée van Riessen

Augustinus trekt momenteel de aandacht. Dat is opmerkelijk voor een denker uit de vierde eeuw na Christus. Wie zijn boeken leest, ontmoet niet alleen een filosofisch geschoold theoloog, maar voor alles een mens, die intens naar waarheid en inzicht op zoek is. Hij stelt vragen aan de orde die ons raken: wat is verlangen? Wat is waarheid? Wat betekent het, geschapen te zijn?

Ook hedendaagse filosofen grijpen graag op Augustinus terug. In dit boek gaan de auteurs na hoe Augustinus in onze tijd gelezen is door vijf hedendaagse filosofen: Martin Heidegger, Hannah Arendt, Karl Jaspers, Jacques Derrida, en Jean-François Lyotard. Dat levert vijf verschillende portretten op, modern en postmodern gekleurd.
Moderne filosofen, zoals Jaspers, Arendt en Heidegger, laten de kaders van het portret bepalen door klassieke filosofische vragen. Postmoderne filosofen betrekken ook de biografie, de emoties en de twijfels van Augustinus in hun interpretatie.

Deze reeks filosofische portretten geeft een veelkleurig zicht op Augustinus. Hij schreef over zichzelf als een raadsel. Uiteindelijk blijft hij dat ook na het lezen van dit boek. Maar het is een raadsel dat de aandacht trekt.


Inhoud

Renée van Riessen
Inleiding

Bert Blans
Augustinus en zijn doorwerking

Ben Vedder
Martin Heidegger over Augustinus' verlangen

Marije Hage
Hannah Arendt over Augustinus en beginnen, liefde en nataliteit

Onno Zijlstra
Existentie, transcendentie en redelijk geloof
Karl Jaspers over Augustinus

Bert Blans
De waarheid doen. Derrida en Augustinus

Renée van Riessen
Onvoltooid verlangen: Lyotard over Augustinus

Afkortingen van de aangehaalde werken van Augustinus
Literatuur

Personalia

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789055739622
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
142

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99