ASV Autisme spectrum vragenlijst

Prijs € 71,95

Levertijd: 2-3 werkdagen

Actie: Geen verzendkosten!

E.M. Scholte, J.D. van der Ploeg

Loose-leaf | Maart 2020 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Deze scoreformulieren zijn onderdeel van de ASV, een vragenlijst die snel in kaart brengt welke kinderen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar mogelijk ASS hebben en voor wie nader diagnostisch onderzoek is geïndiceerd. Vroeg opsporen van kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) is van groot belang. Hoe eerder ASS bij een kind wordt onderkend hoe beter. Vroegtijdige onderkenning betekent dat er eerder hulp in gang kan worden gezet, zowel voor het kind als voor de ouder. Helaas blijkt nog altijd dat veel kinderen met ASS pas laat worden gedetecteerd. Om te bevorderen dat kinderen die mogelijk ASS hebben snel in beeld komen, is het noodzakelijk te beschikken over een psychometrisch goed onderbouwde screener. Dit instrument moet daarnaast voldoende sensitief zijn wat betreft het detecteren van ASS en tegelijkertijd voldoende specifiek om kinderen met ASS te onderscheiden van kinderen met andere problemen. De ASV voldoet aan deze eisen. De ASV is een korte, toegankelijke vragenlijst waarmee via school, jeugdzorginstellingen, huisartspraktijk, psychologen en orthopedagogen snel in kaart kan worden gebracht welke kinderen mogelijk ASS hebben en voor wie nader diagnostisch onderzoek is geindiceerd. Zeker nu van steeds meer kinderen (terecht of onterecht) wordt gedacht dat zij wellicht ASS hebben, is een screener als de ASV hard nodig. Toepassingsmogelijkheden *Screening: het in kaart brengen van symptomen die bij kinderen kenmerkend zijn voor een Autisme Spectrum Stoornis. De vragenlijst is inzetbaar in de basisdiagnostiek in (jeugd)zorg en Jeugd GGZ. *Behandeling: het in kaart brengen van de voortgang en het effect van training en behandeling De ASV is ontwikkeld om kenmerkende symptomen van ASS bij kinderen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar te detecteren. De vragenlijst bestaat uit 24 vragen verdeeld over de volgende schalen: *Interactieve en Communicatieve Vaardigheden (ICV): Hieronder vallen symptomen die er op wijzen dat er problemen bestaan in de omgang met anderen. Het gaat niet alleen om het tekort schieten in het aangaan en onderhouden van relaties met leeftijdgenoten, maar ook om het onderling uitwisselen van meningen en gevoelens. *Vreemde, Afwijkende Gedragspatronen (VAG): De symptomen in deze schaal hebben betrekking op ongewone gedragspatronen. Een belangrijk kenmerk is het voortdurend herhalen van bepaald gedrag. Naast dit repetitieve gedrag valt het gebrek aan flexibiliteit bij kinderen met ASS op en het vasthouden aan een bepaald dagritme. Kenmerkend is ook het vlakke affect. De ASV bestaat uit 24 items waarin gedragingen worden weergegeven. Men geeft op een 5-puntschaal aan in hoeverre deze gedragingen aanwezig zijn. Het invullen van de ASV duurt circa vijftien minuten. Afnemen en scoren kan enerzijds handmatig plaatsvinden. U kunt de ASV ook geautomatiseerd afnemen en scoren met behulp van Testweb, www.testweb.bsl.nl.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
E.M. Scholte, J.D. van der Ploeg
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036805223
Bindwijze
Loose-leaf
Publicatiedatum
Maart 2020
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Deze scoreformulieren zijn onderdeel van de ASV, een vragenlijst die snel in kaart brengt welke kinderen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar mogelijk ASS hebben en voor wie nader diagnostisch onderzoek is geïndiceerd.

Vroeg opsporen van kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) is van groot belang. Hoe eerder ASS bij een kind wordt onderkend hoe beter. Vroegtijdige onderkenning betekent dat er eerder hulp in gang kan worden gezet, zowel voor het kind als voor de ouder. Helaas blijkt nog altijd dat veel kinderen met ASS pas laat worden gedetecteerd. Om te bevorderen dat kinderen die mogelijk ASS hebben snel in beeld komen, is het noodzakelijk te beschikken over een psychometrisch goed onderbouwde screener. Dit instrument moet daarnaast voldoende sensitief zijn wat betreft het detecteren van ASS en tegelijkertijd voldoende specifiek om kinderen met ASS te onderscheiden van kinderen met andere problemen. De ASV voldoet aan deze eisen. De ASV is een korte, toegankelijke vragenlijst waarmee via school, jeugdzorginstellingen, huisartspraktijk, psychologen en orthopedagogen snel in kaart kan worden gebracht welke kinderen mogelijk ASS hebben en voor wie nader diagnostisch onderzoek is geindiceerd. Zeker nu van steeds meer kinderen (terecht of onterecht) wordt gedacht dat zij wellicht ASS hebben, is een screener als de ASV hard nodig.

Toepassingsmogelijkheden

*Screening: het in kaart brengen van symptomen die bij kinderen kenmerkend zijn voor een Autisme Spectrum Stoornis. De vragenlijst is inzetbaar in de basisdiagnostiek in (jeugd)zorg en Jeugd GGZ.
*Behandeling: het in kaart brengen van de voortgang en het effect van training en behandeling

De ASV is ontwikkeld om kenmerkende symptomen van ASS bij kinderen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar te detecteren. De vragenlijst bestaat uit 24 vragen verdeeld over de volgende schalen:
*Interactieve en Communicatieve Vaardigheden (ICV): Hieronder vallen symptomen die er op wijzen dat er problemen bestaan in de omgang met anderen. Het gaat niet alleen om het tekort schieten in het aangaan en onderhouden van relaties met leeftijdgenoten, maar ook om het onderling uitwisselen van meningen en gevoelens.
*Vreemde, Afwijkende Gedragspatronen (VAG): De symptomen in deze schaal hebben betrekking op ongewone gedragspatronen. Een belangrijk kenmerk is het voortdurend herhalen van bepaald gedrag. Naast dit repetitieve gedrag valt het gebrek aan flexibiliteit bij kinderen met ASS op en het vasthouden aan een bepaald dagritme. Kenmerkend is ook het vlakke affect.

De ASV bestaat uit 24 items waarin gedragingen worden weergegeven. Men geeft op een 5-puntschaal aan in hoeverre deze gedragingen aanwezig zijn. Het invullen van de ASV duurt circa vijftien minuten. Afnemen en scoren kan enerzijds handmatig plaatsvinden. U kunt de ASV ook geautomatiseerd afnemen en scoren met behulp van Testweb, www.testweb.bsl.nl.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
E.M. Scholte, J.D. van der Ploeg
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036805223
Bindwijze
Loose-leaf
Publicatiedatum
Maart 2020
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99