Apologie van de school

een publieke zaak

Prijs € 27,60

Uitverkocht

Jan Masschelein, Maarten Simons

Paperback | Januari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Hoewel de school steeds symbool heeft gestaan voor vooruitgang en een betere toekomst, is het tegelijkertijd zo dat ze vanaf haar ontstaan niet uit de beklaagdenbank is geraakt. Haar functioneren maar vooral ook haar maatschappelijke rol en haar bestaan zelf stonden voortdurend ter discussie.Welke zijn de aanklachten vandaag? Om te beginnen maakt de school zich schuldig aan wereldvreemdheid: ze is een eiland met gebrekkige aansluiting bij de arbeidsmarkt en bij de leefwereld van leerlingen, de leerstof is niet relevant. Ten tweede draagt de school bij tot machtsbestendiging: de reproductie van sociale ongelijkheid, te weinig gelijke kansen. Ten derde wordt ze beticht van demotivering van de jeugd: er is te veel conservatisme en immobilisme, te weinig aandacht gaat naar het welbevinden van leerlingen, naar hun leerplezier en talenten. Ten vierde schiet de school tekort inzake effectiviteit en inzetbaarheid: ze produceert niet op de gewenste manier de gewenste leerresultaten.Deze aanklachten vertalen zich voor sommigen in de (oude en bekende) eis om de school grondig te hervormen. Anderen gaan nog een stap verder en stellen dat de school eigenlijk overbodig is geworden wegens een gebrek aan meerwaarde in tijden van internet en elders verworven kwalificaties.Deze verdedigingsrede weerlegt de aantijgingen tegen de school.Over de auteurs:JAN MASSCHELEIN enMAARTEN SIMONS zijn verbonden aan het Laboratorium voor Educatie en Samenleving van de K.U.Leuven. Ze delen een interesse in het onderzoek van de publieke dimensie van opvoeding en onderwijs en in de ontwikkeling van een kritische opvoedingsfilosofie.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jan Masschelein, Maarten Simons
Uitgever
Acco België
ISBN
9789033485855
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
80

Beschrijving

Hoewel de school steeds symbool heeft gestaan voor vooruitgang en een betere toekomst, is het tegelijkertijd zo dat ze vanaf haar ontstaan niet uit de beklaagdenbank is geraakt. Haar functioneren maar vooral ook haar maatschappelijke rol en haar bestaan zelf stonden voortdurend ter discussie.

Welke zijn de aanklachten vandaag? Om te beginnen maakt de school zich schuldig aan wereldvreemdheid: ze is een eiland met gebrekkige aansluiting bij de arbeidsmarkt en bij de leefwereld van leerlingen, de leerstof is niet relevant. Ten tweede draagt de school bij tot machtsbestendiging: de reproductie van sociale ongelijkheid, te weinig gelijke kansen. Ten derde wordt ze beticht van demotivering van de jeugd: er is te veel conservatisme en immobilisme, te weinig aandacht gaat naar het welbevinden van leerlingen, naar hun leerplezier en talenten. Ten vierde schiet de school tekort inzake effectiviteit en inzetbaarheid: ze produceert niet op de gewenste manier de gewenste leerresultaten.

Deze aanklachten vertalen zich voor sommigen in de (oude en bekende) eis om de school grondig te hervormen. Anderen gaan nog een stap verder en stellen dat de school eigenlijk overbodig is geworden wegens een gebrek aan meerwaarde in tijden van internet en elders verworven kwalificaties.

Deze verdedigingsrede weerlegt de aantijgingen tegen de school.

Over de auteurs:

JAN MASSCHELEIN en

MAARTEN SIMONS zijn verbonden aan het Laboratorium voor Educatie en Samenleving van de K.U.Leuven. Ze delen een interesse in het onderzoek van de publieke dimensie van opvoeding en onderwijs en in de ontwikkeling van een kritische opvoedingsfilosofie.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan Masschelein, Maarten Simons
Uitgever
Acco België
ISBN
9789033485855
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
80

Actuele bestsellers!

  • 24,99
  • 18,99
  • 33,99
  • 24,99
  • 12,99
  • 15,00
  • 29,99
  • 29,95
  • 15,00
  • 23,99