Anders dan de anderen

Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap

Prijs € 32,50

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Actie: Geen verzendkosten!

Mary Kemperink

Paperback | Januari 2024 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Anders dan de anderen laat zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit. Homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ heteroseksuelen. Met dit beeld van homoseksualiteit waren allerlei geijkte vooronderstellingen gemoeid. Veel daarvan gelden nog steeds. Want waarom komt een balletdanser makkelijker uit de kast dan een voetballer? In het denken over homoseksualiteit was (en is) een essentiële rol weggelegd voor literatuur. Artsen maakten gretig gebruik van romans en gedichten als bronnen van informatie. Hun meeslepend geschreven handboeken vonden daarna al snel hun weg naar een breed publiek dat niet medisch geschoold was. Schrijvers gaven die medische inzichten over homoseksualiteit in hun oeuvre dan weer op hun eigen manier een plaats. Hun poëzie en proza kregen vervolgens een sterk groeiende schare lezers. Voor de homoseksuelen onder hen was dat literaire werk een grote troost, zeker in de landen waar het ‘anders-zijn’ strafbaar was.Anders dan de anderen volgt dit fascinerende proces van wederzijdse beïnvloeding, puttend uit medische publicaties, romans en poëzie uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland. Bekende schrijvers (Honoré de Balzac, Oscar Wilde, Marcel Proust, Thomas Mann, Louis Couperus, Jacob Israël de Haan) en minder bekende (Liane de Pougy, John Gray, Alfred Grünewald, Amy Lowell, Ali Cohen) krijgen in dit boek een stem.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Mary Kemperink
Uitgever
Querido
ISBN
9789021487250
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2024
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
536

Beschrijving

Anders dan de anderen laat zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit. Homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ heteroseksuelen. Met dit beeld van homoseksualiteit waren allerlei geijkte vooronderstellingen gemoeid. Veel daarvan gelden nog steeds. Want waarom komt een balletdanser makkelijker uit de kast dan een voetballer?

In het denken over homoseksualiteit was (en is) een essentiële rol weggelegd voor literatuur. Artsen maakten gretig gebruik van romans en gedichten als bronnen van informatie. Hun meeslepend geschreven handboeken vonden daarna al snel hun weg naar een breed publiek dat niet medisch geschoold was. Schrijvers gaven die medische inzichten over homoseksualiteit in hun oeuvre dan weer op hun eigen manier een plaats. Hun poëzie en proza kregen vervolgens een sterk groeiende schare lezers. Voor de homoseksuelen onder hen was dat literaire werk een grote troost, zeker in de landen waar het ‘anders-zijn’ strafbaar was.

Anders dan de anderen volgt dit fascinerende proces van wederzijdse beïnvloeding, puttend uit medische publicaties, romans en poëzie uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland. Bekende schrijvers (Honoré de Balzac, Oscar Wilde, Marcel Proust, Thomas Mann, Louis Couperus, Jacob Israël de Haan) en minder bekende (Liane de Pougy, John Gray, Alfred Grünewald, Amy Lowell, Ali Cohen) krijgen in dit boek een stem.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Mary Kemperink
Uitgever
Querido
ISBN
9789021487250
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2024
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
536

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99