Actieve burgers

Nederlanders en hun politieke partijen 1870-1918

Prijs € 39,90

Uitverkocht

Geert Johannes van Klinken

Paperback | November 2003 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In 1918 werd in Nederland het algemeen mannenkiesrecht ingevoerd, in 1919 gevolgd door het vrouwenkiesrecht. Maar met die kiesrechtuitbreiding was het vreemd gesteld. Een groot deel van de bevolking stond er onverschillig tegenover en de politieke partijen wensten kiesrechtuitbreiding slechts op zeer specifieke voorwaarden. Zo wilden de liberalen kiesrecht voor een beschaafd en verlicht volk, antirevolutionairen voor een christelijke natie, socialisten voor het proletariaat en de katholieken zagen er hoe dan ook weinig heil in. Kiesrecht voor de reëel bestaande Nederlandse burgerij, die koppig weigerde om zich in meerderheid naar een van deze ideaaltypen te voegen, was een andere zaak. In Actieve burgers stelt Gert van Klinken de vraag waarom zich in Nederland een kiesrechtuitbreiding voltrok waarvoor het draagvlak zo gering was - niet alleen in de samenleving, maar ook in de politiek. Het antwoord zoekt hij door de ontwikkeling in de toenmalige kiesdistricten in beeld te brengen. Want zij waren het veld waarop de liberalen, socialisten, antirevolutionairen en katholieken hun polieke strijd uitvochten.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Geert Johannes van Klinken
Uitgever
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028419889
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2003
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
686

Beschrijving

In 1918 werd in Nederland het algemeen mannenkiesrecht ingevoerd, in 1919 gevolgd door het vrouwenkiesrecht. Maar met die kiesrechtuitbreiding was het vreemd gesteld. Een groot deel van de bevolking stond er onverschillig tegenover en de politieke partijen wensten kiesrechtuitbreiding slechts op zeer specifieke voorwaarden. Zo wilden de liberalen kiesrecht voor een beschaafd en verlicht volk, antirevolutionairen voor een christelijke natie, socialisten voor het proletariaat en de katholieken zagen er hoe dan ook weinig heil in. Kiesrecht voor de reëel bestaande Nederlandse burgerij, die koppig weigerde om zich in meerderheid naar een van deze ideaaltypen te voegen, was een andere zaak.

In Actieve burgers stelt Gert van Klinken de vraag waarom zich in Nederland een kiesrechtuitbreiding voltrok waarvoor het draagvlak zo gering was - niet alleen in de samenleving, maar ook in de politiek. Het antwoord zoekt hij door de ontwikkeling in de toenmalige kiesdistricten in beeld te brengen. Want zij waren het veld waarop de liberalen, socialisten, antirevolutionairen en katholieken hun polieke strijd uitvochten.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Geert Johannes van Klinken
Uitgever
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028419889
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2003
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
686

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99