Zwollerkerspel

een gordel van blauw en groen rondom de stad

Prijs € 19,95

Uitverkocht

Wim Coster

Paperback | Mei 2017 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Op 1 augustus 2017 was het precies vijftig jaar geleden dat Zwollerkerspel werd opgeheven en bij Zwolle gevoegd. Ook Genemuiden, Hasselt, Heino en IJsselmuiden kregen daarbij een meer of minder groot stuk van de opgeheven plattelandsgemeente toebedeeld. Al viel rond die gebeurtenis toen, en nog lang daarna, vaak het woord 'annexatie'. Hoe dan ook waren de stad en het kerspel of schoutambt al eeuwenlang, en op vele manieren, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gemeentehuis van Zwollerkerspel is van 1916 tot 1967 zelfs gevestigd geweest in een villa in het Zwolse Ter Pelkwijkpark. 'Zwollerkerspel: een gordel van groen rondom de stad' vertelt de boeiende geschiedenis van in totaal meer dan dertig dorpen, buur(t)schappen en gehuchten en hun relatie met de stad: Berkum (Brinkhoek, Bruggenhoek, Poepershoek, Veldhoek), Cellemuiden, Frankhuis, Genne, Genne-Overwaters, Haerst, Harculo, Hasselterdijk, 's-Heerenbroek (noordelijk deel), HerfteHolten, Hoog Zuthem, Ittersum, Laag-Zuthem, Langenholte, Mastenbroek, Nieuwe Wetering, Oldeneel, Oude Wetering, Roebolligerhoek, Schelle, Spoolde, Streukel, Voorst, Westenholte, Windesheim, Wythmen, Zalné en Zeedijk. De teksten worden afgewisseld met literaire fragmenten en vaak uniek beeld- en kaartmateriaal. Ook de afgelopen vijftig jaar komen zo in woord en beeld voorbij.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Wim Coster
Uitgever
Waanders Uitgevers
ISBN
9789462620827
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Beschrijving

Op 1 augustus 2017 was het precies vijftig jaar geleden dat Zwollerkerspel werd opgeheven en bij Zwolle gevoegd. Ook Genemuiden, Hasselt, Heino en IJsselmuiden kregen daarbij een meer of minder groot stuk van de opgeheven plattelandsgemeente toebedeeld. Al viel rond die gebeurtenis toen, en nog lang daarna, vaak het woord 'annexatie'.

Hoe dan ook waren de stad en het kerspel of schoutambt al eeuwenlang, en op vele manieren, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het gemeentehuis van Zwollerkerspel is van 1916 tot 1967 zelfs gevestigd geweest in een villa in het Zwolse Ter Pelkwijkpark.
'Zwollerkerspel: een gordel van groen rondom de stad' vertelt de boeiende geschiedenis van in totaal meer dan dertig dorpen, buur(t)schappen en gehuchten en hun relatie met de stad: Berkum (Brinkhoek, Bruggenhoek, Poepershoek, Veldhoek), Cellemuiden, Frankhuis, Genne, Genne-Overwaters, Haerst, Harculo, Hasselterdijk, 's-Heerenbroek (noordelijk deel), Herfte
Holten, Hoog Zuthem, Ittersum, Laag-Zuthem, Langenholte, Mastenbroek, Nieuwe Wetering, Oldeneel, Oude Wetering, Roebolligerhoek, Schelle, Spoolde, Streukel, Voorst, Westenholte, Windesheim, Wythmen, Zalné en Zeedijk.

De teksten worden afgewisseld met literaire fragmenten en vaak uniek beeld- en kaartmateriaal. Ook de afgelopen vijftig jaar komen zo in woord en beeld voorbij.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Wim Coster
Uitgever
Waanders Uitgevers
ISBN
9789462620827
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99