Weg! De ongelooflijke ontsnapping op 14 mei 1940 uit de haven van Scheveningen

ontsnapt aan de Duitse bezetting

Prijs € 16,00

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Danny Verbaan

Paperback | Mei 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Nadat op 14 mei 1940 bekend is gemaakt dat Nederland capituleert voor de Duitse invallers, proberen veel joodse gezinnen via de haven van Scheveningen naar Engeland te ontkomen. De vissers zien er niets in om uit te varen, maar datzelfde moment start ineens de motor van reddingsboot De Zeemanshoop. Vier studenten blijken het schip te hebben gekaapt. Zij willen zich aansluiten bij het Britse leger en vinden het geen probleem om anderen mee te nemen.Het leidt tot een bizarre ontsnapping van meer dan veertig personen van wie de meesten joods zijn. Het bescheiden scheepje kan zoveel passagiers nauwelijks aan. Onderweg ontstaan bovendien motorproblemen en lijkt de hoeveelheid brandstof niet toereikend te zijn. Zelfs dreigt muiterij uit te breken, omdat enkele opvarenden de riskante tocht inmiddels als pure zelfmoord beschouwen; ze zijn in paniek en willen terug. Toch lukt het de overkant van de Noordzee te bereiken, dankzij een Brits konvooi dat de groep aan boord neemt. De tocht van de Zeemanshoop zorgt ervoor dat de joodse vluchtelingen de Tweede Wereldoorlog overleven.Weg! reconstrueert aan de hand van archiefmateriaal en tal van ge--tuigenissen van opvarenden wat zich precies heeft afgespeeld. Ook zijn de laatste drie betrokkenen geïnterviewd die in 2014 nog in leven waren: student Karel Dahmen, de joodse vluchteling Loet Velmans en Scheveninger Tinus Rog.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Danny Verbaan
Uitgever
Scriptum
ISBN
9789055949632
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Nadat op 14 mei 1940 bekend is gemaakt dat Nederland capituleert voor de Duitse invallers, proberen veel joodse gezinnen via de haven van Scheveningen naar Engeland te ontkomen. De vissers zien er niets in om uit te varen, maar datzelfde moment start ineens de motor van reddingsboot De Zeemanshoop. Vier studenten blijken het schip te hebben gekaapt. Zij willen zich aansluiten bij het Britse leger en vinden het geen probleem om anderen mee te nemen.
Het leidt tot een bizarre ontsnapping van meer dan veertig personen van wie de meesten joods zijn. Het bescheiden scheepje kan zoveel passagiers nauwelijks aan. Onderweg ontstaan bovendien motorproblemen en lijkt de hoeveelheid brandstof niet toereikend te zijn. Zelfs dreigt muiterij uit te breken, omdat enkele opvarenden de riskante tocht inmiddels als pure zelfmoord beschouwen; ze zijn in paniek en willen terug.
Toch lukt het de overkant van de Noordzee te bereiken, dankzij een Brits konvooi dat de groep aan boord neemt. De tocht van de Zeemanshoop zorgt ervoor dat de joodse vluchtelingen de Tweede Wereldoorlog overleven.
Weg! reconstrueert aan de hand van archiefmateriaal en tal van ge--tuigenissen van opvarenden wat zich precies heeft afgespeeld. Ook zijn de laatste drie betrokkenen geïnterviewd die in 2014 nog in leven waren: student Karel Dahmen, de joodse vluchteling Loet Velmans en Scheveninger Tinus Rog.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Danny Verbaan
Uitgever
Scriptum
ISBN
9789055949632
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99