Weer woord

Filippica (polemische kronieken)

Prijs € 19,99

Levertijd: 1-2 werkdagen

Ook beschikbaar als:

Tom Lanoye

Paperback | April 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

We leven in de hoogtijdagen van de gratuite oprispingen - de meningitis van de tweets. Tom Lanoye zet zich daar met verve tegen af. In snijdende en goed gedocumenteerde polemieken ontrafelt hij reputaties en sabelt hij misvattingen neer. Volgens zijn vaste devies: 'Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver.'Soms is hij genadeloos hard, over jarenlang onbestraft politiegeweld in Antwerpen - de zaak-Jonathan Jacob vormt de pijnlijke ruggengraat van het boek. Soms is hij elegisch - over het afscheid van twee goede vrienden en idolen: dichter Gerrit Komrij en sportjournalist Jan Waters, die allebei ook zijn liefde deelden voor Zuid-Afrika. Soms is hij hilarisch - over het definitieve afscheid van alle Zwarte Pieten, ook al werd hij zelf geboren in een stad genaamd Sint-Niklaas.Verder heeft hij het over 'de onrustwekkende verdwijning van Louis Paul Boon', het onderschatte genie van Jef Geeraerts, drie soorten Rodenbach, 'Het Verdriet van Holland', het kunstbeleid van Vlaanderen ('State of the Farce') en 'de holle salvo's van de lach', na de aanslag op Charlie Hebdo.Maar wat het onderwerp ook mag zijn, nooit is Lanoye vrijblijvend en altijd zindert zijn taal.Tom Lanoye woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij staat bekend als romancier, theaterauteur, dichter scenarist en performer. Hij is vertaald in meer dan vijftien talen, er zijn stukken van hem gespeeld in twintig landen, op zijn palmares staan bestsellers als Sprakeloos, Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. 'Maar misschien is hij nog het meest briljant als polemist.' (PZC)De pers over eerder kritisch werk van Lanoye:'Leest als een kroniek, gekleurd door homerische toornigheid, ironie en hilariteit.' NRC Handelsblad'Polemieken zoals ze bedoeld zijn. Scherp, snijdend en precies.' De Groene Amsterdammer'Inhoudelijk geniaal, briljant geschreven.' De Tijd'Scherpzinnige, hilarische en gruwelijk accurate analyses.' De Morgen'Hij doopt zijn pen in vitriool en geeft ze ervanlangs.' Vrij Nederland'Niet alleen geestig, ook darn good beargumenteerd.' De Standaard

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Tom Lanoye
Uitgever
Prometheus
ISBN
9789044629095
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
208

Beschrijving

We leven in de hoogtijdagen van de gratuite oprispingen - de meningitis van de tweets. Tom Lanoye zet zich daar met verve tegen af. In snijdende en goed gedocumenteerde polemieken ontrafelt hij reputaties en sabelt hij misvattingen neer. Volgens zijn vaste devies: 'Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver.'
Soms is hij genadeloos hard, over jarenlang onbestraft politiegeweld in Antwerpen - de zaak-Jonathan Jacob vormt de pijnlijke ruggengraat van het boek. Soms is hij elegisch - over het afscheid van twee goede vrienden en idolen: dichter Gerrit Komrij en sportjournalist Jan Waters, die allebei ook zijn liefde deelden voor Zuid-Afrika. Soms is hij hilarisch - over het definitieve afscheid van alle Zwarte Pieten, ook al werd hij zelf geboren in een stad genaamd Sint-Niklaas.
Verder heeft hij het over 'de onrustwekkende verdwijning van Louis Paul Boon', het onderschatte genie van Jef Geeraerts, drie soorten Rodenbach, 'Het Verdriet van Holland', het kunstbeleid van Vlaanderen ('State of the Farce') en 'de holle salvo's van de lach', na de aanslag op Charlie Hebdo.
Maar wat het onderwerp ook mag zijn, nooit is Lanoye vrijblijvend en altijd zindert zijn taal.

Tom Lanoye woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij staat bekend als romancier, theaterauteur, dichter scenarist en performer. Hij is vertaald in meer dan vijftien talen, er zijn stukken van hem gespeeld in twintig landen, op zijn palmares staan bestsellers als Sprakeloos, Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. 'Maar misschien is hij nog het meest briljant als polemist.' (PZC)

De pers over eerder kritisch werk van Lanoye:
'Leest als een kroniek, gekleurd door homerische toornigheid, ironie en hilariteit.' NRC Handelsblad
'Polemieken zoals ze bedoeld zijn. Scherp, snijdend en precies.' De Groene Amsterdammer
'Inhoudelijk geniaal, briljant geschreven.' De Tijd
'Scherpzinnige, hilarische en gruwelijk accurate analyses.' De Morgen
'Hij doopt zijn pen in vitriool en geeft ze ervanlangs.' Vrij Nederland
'Niet alleen geestig, ook darn good beargumenteerd.' De Standaard

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Tom Lanoye
Uitgever
Prometheus
ISBN
9789044629095
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
208

Actuele bestsellers!

 • The ballad of Songbirds and Snakes | Suzanne Collins (ISBN 9789000372058)
  20,99
 • De Zoete Zusjes zoeken een schat | Hanneke de Zoete (ISBN 9789043922173)
  12,99
 • LvG | Louis van Gaal, Robert Heukels (ISBN 9789046826683)
  22,99
 • De vlinderkamer | Lucinda Riley (ISBN 9789401612074)
  21,99
 • De jongen, de mol, de vos en het paard | Charlie Mackesy (ISBN 9789026623844)
  20,00
 • De zeven zussen - Zon | Lucinda Riley (ISBN 9789401611039)
  24,99
 • De zeven zussen | Lucinda Riley (ISBN 9789401609371)
  12,99
 • I Am | Susan Shumsky (ISBN 9789020216783)
  22,50
 • Japan in honderd kleine stukjes | Paulien Cornelisse (ISBN 9789082430271)
  18,99
 • De meeste mensen deugen | Rutger Bregman (ISBN 9789082942187)
  25,00