Wat de liefde doet

een aantal christelijke overwegingen in de vorm van toespraken

Prijs € 39,90

Uitverkocht

Søren Kierkegaard

Hardback | Mei 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Vertaald door Lineke Buijs en Andries VisserEindredactie van dit deel: Udo Doedens, Pieter Vos Ieder mens heeft behoefte aan liefde; aan geliefd te zijn en lief te hebben. Wie het spoor van de liefde zoekt, vindt in Søren Kierkegaards Wat de liefde doet een rijkdom aan inspirerende en opbouwende gedachten.Kierkegaard ziet liefhebben als een vermogen dat ieder mens bezit. Tegelijk is liefhebben een opdracht. In het eerste deel van het boek staat hij stil bij de oorsprong en het wezen van de liefde, maar dan wel met het oog op wat de liefde doet. In deel twee stelt hij allerlei eigenschappen van de liefde in het dagelijks leven aan de orde: liefde heeft verwachtingen, zoekt vertrouwen, heeft altijd weer hoop en zoekt in uitzichtloze situaties een begaanbare weg.Kierkegaard prijst de weg van de liefde aan als een menselijke weg: "Wie kunst en wetenschap aanprijst, verdeelt de mensen in begaafden en nietbegaafden; wie de liefde aanprijst maakt allen gelijk." De liefde komt in dit boek zo praktisch aan de orde dat lezen en herlezen een aanrader is voor elke liefhebber. Op de vraag wat liefde is, zal een antwoord dat voldoet niet te geven zijn. Op de vraag wat liefde doet, volgt werk voor een heel leven. Vanuit dit onderscheid schreef de filosoof en theoloog Kierkegaard zijn boek. En ziet hij kans het genoemde onderscheid op te heffen: "Wat de liefde doet, dat is ze, en wat ze is, dat doet ze."Uitgeverij Damon is in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' de Nederlandstalige partner van de de nieuwe kritische Deense editie Søren Kierkegaard Skrifter (©), waarop de serie Kierkegaard Werken zijn gebaseerd.INHOUDDeel 1 (eerste reeks)Voorwoord 11Gebed 12I Het verborgen leven van de liefdeen hoe je dat leert kennen aan zijn vruchten 13II A Je moet liefhebben 26B Je moet de naaste liefhebben 55C Jij moet de naaste liefhebben 73III A Liefde is de vervulling van de wet 105B Liefde is een zaak van het geweten 151IV Onze plicht de mensen die we zien lief te hebben 170V Onze plicht om in de liefde blijvend bij elkaar in de schuld te staan 192Deel 2 (tweede reeks)Voorwoord 227I Liefde bouwt op 228II Liefde gelooft alles - en wordt toch nooit bedrogen 245III Liefde hoopt alles - en wordt toch nooit beschaamd 267IV Liefde zoekt het hare niet 287V Liefde verbergt de veelvuldigheid van de zonden 304VI Liefde blijft 326VII Barmhartigheid, een liefdedaad, zelfs als ze niets kan geven en niet in staat is iets te doen 342VIII De verzoeningsgezindheid overwint in liefde, en wint de overwonnene 359IX Een dode gedenken is een daad van de liefde 373X Liefde aanprijzen is een daad van de liefde 388Besluit 406Nawoord van Udo Doedens en Pieter Vos 419Bij de vertaling 437Verklarende noten 439Register 474

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Søren Kierkegaard
Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789055737840
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Vertaald door Lineke Buijs en Andries Visser
Eindredactie van dit deel: Udo Doedens, Pieter Vos

Ieder mens heeft behoefte aan liefde; aan geliefd te zijn en lief te hebben. Wie het spoor van de liefde zoekt, vindt in Søren Kierkegaards Wat de liefde doet een rijkdom aan inspirerende en opbouwende gedachten.
Kierkegaard ziet liefhebben als een vermogen dat ieder mens bezit. Tegelijk is liefhebben een opdracht. In het eerste deel van het boek staat hij stil bij de oorsprong en het wezen van de liefde, maar dan wel met het oog op wat de liefde doet. In deel twee stelt hij allerlei eigenschappen van de liefde in het dagelijks leven aan de orde: liefde heeft verwachtingen, zoekt vertrouwen, heeft altijd weer hoop en zoekt in uitzichtloze situaties een begaanbare weg.
Kierkegaard prijst de weg van de liefde aan als een menselijke weg: "Wie kunst en wetenschap aanprijst, verdeelt de mensen in begaafden en nietbegaafden; wie de liefde aanprijst maakt allen gelijk." De liefde komt in dit boek zo praktisch aan de orde dat lezen en herlezen een aanrader is voor elke liefhebber. Op de vraag wat liefde is, zal een antwoord dat voldoet niet te geven zijn. Op de vraag wat liefde doet, volgt werk voor een heel leven. Vanuit dit onderscheid schreef de filosoof en theoloog Kierkegaard zijn boek. En ziet hij kans het genoemde onderscheid op te heffen: "Wat de liefde doet, dat is ze, en wat ze is, dat doet ze."

Uitgeverij Damon is in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' de Nederlandstalige partner van de de nieuwe kritische Deense editie Søren Kierkegaard Skrifter (©), waarop de serie Kierkegaard Werken zijn gebaseerd.


INHOUD

Deel 1 (eerste reeks)
Voorwoord 11
Gebed 12
I Het verborgen leven van de liefde
en hoe je dat leert kennen aan zijn vruchten 13
II A Je moet liefhebben 26
B Je moet de naaste liefhebben 55
C Jij moet de naaste liefhebben 73
III A Liefde is de vervulling van de wet 105
B Liefde is een zaak van het geweten 151
IV Onze plicht de mensen die we zien lief te hebben 170
V Onze plicht om in de liefde blijvend bij elkaar in de schuld te staan 192


Deel 2 (tweede reeks)
Voorwoord 227
I Liefde bouwt op 228
II Liefde gelooft alles - en wordt toch nooit bedrogen 245
III Liefde hoopt alles - en wordt toch nooit beschaamd 267
IV Liefde zoekt het hare niet 287
V Liefde verbergt de veelvuldigheid van de zonden 304
VI Liefde blijft 326
VII Barmhartigheid, een liefdedaad, zelfs als ze niets kan geven en niet in staat is iets te doen 342
VIII De verzoeningsgezindheid overwint in liefde, en wint de overwonnene 359
IX Een dode gedenken is een daad van de liefde 373
X Liefde aanprijzen is een daad van de liefde 388
Besluit 406
Nawoord van Udo Doedens en Pieter Vos 419
Bij de vertaling 437
Verklarende noten 439
Register 474

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Søren Kierkegaard
Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789055737840
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99