Was opa een held?

Speuren naar mannen en vrouwen in het verzet tijdens WOII

Prijs € 27,99

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Fabrice Maerten

Paperback | Juni 2020 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Heel wat Belgen maakten tijdens WOII een bewuste keuze: collaboratie of verzet. Over die laatste groep is veel minder bekend dan over de eerste. Nochtans telden verzetsgroepen naar het einde van de oorlog toe ongeveer 150.000 leden. In de zomer van 1944 pleegden ze tot 600 sabotageacties per maand en via ontsnappingslijnen konden honderden piloten naar Engeland terugkeren. Het verzet gaf steun aan families van weggevoerden, ontsnapte buitenlandse krijgsgevangenen en talloze onderduikers, onder wie duizenden Joden die zo van een zekere dood werden gered. De sluikpers sprak de burgers moed in, bezorgde tienduizenden documenten aan de geallieerde inlichtingendiensten en verschafte een reële steun bij de bevrijdingsgevechten. Er zijn ook controversiële aspecten, zoals de moordaanslagen op collaborateurs en de straatrepressie. Met name dat laatste liet vooral in Vlaanderen na de oorlog een wrange herinnering na.Dit boek geeft een helder overzicht van de feiten en reikt de sleutels aan om zelf op zoek te gaan naar het verzetsverleden van familieleden in binnen- en buitenlandse archieven.Met een inleiding van Nico Wouters, directeur van het CegeSoma (Studie- en documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse Maatschappij).

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Fabrice Maerten
Uitgever
Lannoo
ISBN
9789401464239
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2020
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
368

Beschrijving

Heel wat Belgen maakten tijdens WOII een bewuste keuze: collaboratie of verzet. Over die laatste groep is veel minder bekend dan over de eerste.
Nochtans telden verzetsgroepen naar het einde van de oorlog toe ongeveer 150.000 leden. In de zomer van 1944 pleegden ze tot 600 sabotageacties per maand en via ontsnappingslijnen konden honderden piloten naar Engeland terugkeren. Het verzet gaf steun aan families van weggevoerden, ontsnapte buitenlandse krijgsgevangenen en talloze onderduikers, onder wie duizenden Joden die zo van een zekere dood werden gered. De sluikpers sprak de burgers moed in, bezorgde tienduizenden documenten aan de geallieerde inlichtingendiensten en verschafte een reële steun bij de bevrijdingsgevechten. Er zijn ook controversiële aspecten, zoals de moordaanslagen op collaborateurs en de straatrepressie. Met name dat laatste liet vooral in Vlaanderen na de oorlog een wrange herinnering na.

Dit boek geeft een helder overzicht van de feiten en reikt de sleutels aan om zelf op zoek te gaan naar het verzetsverleden van familieleden in binnen- en buitenlandse archieven.

Met een inleiding van Nico Wouters, directeur van het CegeSoma (Studie- en documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse Maatschappij).

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Fabrice Maerten
Uitgever
Lannoo
ISBN
9789401464239
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2020
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
368

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99