Waarheen met Belgie?

van taalstrijd tot communautaire conflicten

Prijs € 29,95

Uitverkocht

Harry van Velthoven

Paperback | April 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In de wereld bestaan talrijke situaties van taalonderdrukking. Hoe Vlaams is die Vlaamse beweging dan wel vanuit internationaal vergelijkend oogpunt? Haar vertrekpunt was eerder uitzonderlijk: een demografische meerderheid, een sociologische minderheid en een sociaaleconomisch ‘arm Vlaanderen’. Twee krachtlijnen bepaalden in samenhang haar verdere evolutie. Enerzijds de interne graad van ideologische en organisatorische ontwikkeling en verscheidenheid, anderzijds twee cruciale externe factoren: de democratisering van het stemrecht en de verschuiving van het economische zwaartepunt van Wallonië naar Vlaanderen. Begonnen als een taalstrijd gericht op een beschermende wetgeving voor de taal met lage status, groeiden de taalspanningen in interactie met de Waalse beweging en een Belgische machtselite uit tot communautaire conflicten. Daarbij ging het de jongste tijd ook steeds meer om beleidstegenstellingen, teruggaande op historisch gegroeide andersoortige politieke meerderheden in beide landsgedeelten. Dit boek selecteert bijdragen uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek van Harry Van Velthoven, gefocust op vier aspecten: een stand van zaken met betrekking tot de studie van de Vlaamse beweging, elementen van een bijna vergeten taalstrijd zoals de houding van kerk en koning, momentopnames van de relatie met de socialistische partij en de mythevorming ter zake, de betekenis van de daensistische beweging, de vorming naar vandaag van alternatieve naties en identificaties (Vlaamse, Waalse, Brusselse) en de zoektocht naar een al dan niet bereikbaar nieuw evenwicht. Het boek eindigt met een reflectie op de stand van zaken in 2011. De inleiding van het boek is van de hand van Els Witte. Harry Van Velthoven is doctor in de geschiedenis en erehoogleraar van de Hogeschool Gent (Departement Handelswetenschappen en Bestuurskunde). Hij publiceerde over de Vlaamse en Waalse beweging, Brusselse taalproblematiek, natievorming, liberalisme en de sociale beweging.  

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Harry van Velthoven
Uitgever
BORGERHOFF & LAMBERIGTS
ISBN
9789054878759
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
368

Beschrijving

In de wereld bestaan talrijke situaties van taalonderdrukking. Hoe Vlaams is die Vlaamse beweging dan wel vanuit internationaal vergelijkend oogpunt? Haar vertrekpunt was eerder uitzonderlijk: een demografische meerderheid, een sociologische minderheid en een sociaaleconomisch ‘arm Vlaanderen’. Twee krachtlijnen bepaalden in samenhang haar verdere evolutie. Enerzijds de interne graad van ideologische en organisatorische ontwikkeling en verscheidenheid, anderzijds twee cruciale externe factoren: de democratisering van het stemrecht en de verschuiving van het economische zwaartepunt van Wallonië naar Vlaanderen.

Begonnen als een taalstrijd gericht op een beschermende wetgeving voor de taal met lage status, groeiden de taalspanningen in interactie met de Waalse beweging en een Belgische machtselite uit tot communautaire conflicten. Daarbij ging het de jongste tijd ook steeds meer om beleidstegenstellingen, teruggaande op historisch gegroeide andersoortige politieke meerderheden in beide landsgedeelten.

Dit boek selecteert bijdragen uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek van Harry Van Velthoven, gefocust op vier aspecten: een stand van zaken met betrekking tot de studie van de Vlaamse beweging, elementen van een bijna vergeten taalstrijd zoals de houding van kerk en koning, momentopnames van de relatie met de socialistische partij en de mythevorming ter zake, de betekenis van de daensistische beweging, de vorming naar vandaag van alternatieve naties en identificaties (Vlaamse, Waalse, Brusselse) en de zoektocht naar een al dan niet bereikbaar nieuw evenwicht. Het boek eindigt met een reflectie op de stand van zaken in 2011.

De inleiding van het boek is van de hand van Els Witte.

Harry Van Velthoven is doctor in de geschiedenis en erehoogleraar van de Hogeschool Gent (Departement Handelswetenschappen en Bestuurskunde). Hij publiceerde over de Vlaamse en Waalse beweging, Brusselse taalproblematiek, natievorming, liberalisme en de sociale beweging.
 

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Harry van Velthoven
Uitgever
BORGERHOFF & LAMBERIGTS
ISBN
9789054878759
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
368

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99