Waargebeurd

Prijs € 19,00

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Emil Hakl

Paperback | Oktober 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

EEN WARE GEBEURTENIS is de derde roman van de Tsjechische auteur EMIL HAKL die in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Voetnoot verschijnt, na 'Zoon & vader' en 'Kerkhof aan zee'. De vertaling van deze drie romans is van de hand van EDGAR DE BRUIN.'Ten minste één Mohnhaupt, ten minste één Baader,' verzucht de hoofdpersoon in de nieuwste roman van EMIL HAKL, EEN WARE GEBEURTENIS. Waar in West-Duitsland 25 jaar na de nazi's de jeugd eind jaren zestig in opstand kwam, lijkt er in Tsjechië ruim een kwart eeuw na de val van het communisme een soort van berusting te heersen. In Duitsland konden nazi's als de door de Rote Armee Fraktion vermoorde Hanns-Martin Schleyer na de oorlog probleemloos hoge posities bekleden. En ook in Tsjechië hebben vele communisten en hun trawanten zich na de Fluwelen Revolutie van 1989 een goede plek in de samenleving kunnen verwerven, met alle gevolgen van dien, zoals wijdverspreide corruptie. Maar wie windt zich hier nog over op, of wie doet hier iets aan? Wanneer de hoofdpersoon aan den lijve ondervindt waar de nieuwe, veel geprezen democratische orde op is uitgedraaid, besluit hij samen met vrienden het heft in eigen hand te nemen.Emil Hakl schreef een geëngageerde roman. Hij houdt de Tsjechische samenleving een spiegel voor, en wat die spiegel toont stemt tot nadenken. Aan de hand van Stefan Austs boek 'Het Baader-Meinhof Complex' stelt de verteller ongemakkelijke vragen. Het gevoel overheerst dat iedereen alles maar pikt. Eigenlijk is het een wonder dat er nog geen Mohnhaupt of Baader in Tsjechië is opgestaan. En welbeschouwd geldt dit evenzeer voor 'Europa'.Maar EEN WARE GEBEURTENIS is ook een liefdesroman, soms ontroerend, soms hilarisch. Het boek schittert door een virtuoos gebruik van moderne taal en door levensechte dialogen, die geregeld louter via sms verlopen. Mede door de flitsende vertaling van Edgar de Bruin is deze recentelijk verschenen roman een actueel document.OVER DE AUTEUREMIL HAKL (1958) heeft zijn wortels in de Tsjechische literaire underground van de jaren tachtig van de vorige eeuw, net als zijn beroemde collega Jáchym Topol. Hij was een van de oprichters van het losse literaire gezelschap 'De moderne ongeletterde', dat illegale literaire manifestaties organiseerde. Sinds 1988 heeft hij diverse verhalenbundels en romans gepubliceerd. De roman 'Een ware gebeurtenis' werd onderscheiden met de Magnesia Litera Prijs 2014. In 2002 viel deze eer hem te beurt met 'Zoon & vader', een van zijn romans die inmiddels in diverse talen zijn vertaald.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Emil Hakl
Uitgever
Voetnoot, Uitgeverij
ISBN
9789491738203
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

EEN WARE GEBEURTENIS is de derde roman van de Tsjechische auteur EMIL HAKL die in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Voetnoot verschijnt, na 'Zoon & vader' en 'Kerkhof aan zee'. De vertaling van deze drie romans is van de hand van EDGAR DE BRUIN.

'Ten minste één Mohnhaupt, ten minste één Baader,' verzucht de hoofdpersoon in de nieuwste roman van EMIL HAKL, EEN WARE GEBEURTENIS. Waar in West-Duitsland 25 jaar na de nazi's de jeugd eind jaren zestig in opstand kwam, lijkt er in Tsjechië ruim een kwart eeuw na de val van het communisme een soort van berusting te heersen.
In Duitsland konden nazi's als de door de Rote Armee Fraktion vermoorde Hanns-Martin Schleyer na de oorlog probleemloos hoge posities bekleden. En ook in Tsjechië hebben vele communisten en hun trawanten zich na de Fluwelen Revolutie van 1989 een goede plek in de samenleving kunnen verwerven, met alle gevolgen van dien, zoals wijdverspreide corruptie. Maar wie windt zich hier nog over op, of wie doet hier iets aan? Wanneer de hoofdpersoon aan den lijve ondervindt waar de nieuwe, veel geprezen democratische orde op is uitgedraaid, besluit hij samen met vrienden het heft in eigen hand te nemen.
Emil Hakl schreef een geëngageerde roman. Hij houdt de Tsjechische samenleving een spiegel voor, en wat die spiegel toont stemt tot nadenken. Aan de hand van Stefan Austs boek 'Het Baader-Meinhof Complex' stelt de verteller ongemakkelijke vragen. Het gevoel overheerst dat iedereen alles maar pikt. Eigenlijk is het een wonder dat er nog geen Mohnhaupt of Baader in Tsjechië is opgestaan. En welbeschouwd geldt dit evenzeer voor 'Europa'.

Maar EEN WARE GEBEURTENIS is ook een liefdesroman, soms ontroerend, soms hilarisch. Het boek schittert door een virtuoos gebruik van moderne taal en door levensechte dialogen, die geregeld louter via sms verlopen. Mede door de flitsende vertaling van Edgar de Bruin is deze recentelijk verschenen roman een actueel document.

OVER DE AUTEUR
EMIL HAKL (1958) heeft zijn wortels in de Tsjechische literaire underground van de jaren tachtig van de vorige eeuw, net als zijn beroemde collega Jáchym Topol. Hij was een van de oprichters van het losse literaire gezelschap 'De moderne ongeletterde', dat illegale literaire manifestaties organiseerde. Sinds 1988 heeft hij diverse verhalenbundels en romans gepubliceerd. De roman 'Een ware gebeurtenis' werd onderscheiden met de Magnesia Litera Prijs 2014. In 2002 viel deze eer hem te beurt met 'Zoon & vader', een van zijn romans die inmiddels in diverse talen zijn vertaald.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Emil Hakl
Uitgever
Voetnoot, Uitgeverij
ISBN
9789491738203
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99