Vriend aan het front

bericht uit de loopgraven

Prijs € 17,50

Uitverkocht

Walter Flex

Paperback | Mei 2013 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 1 beoordeling
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

Tot een van de opmerkelijkste literaire erfenissen van de Eerste Wereldoorlog behoort Der Wanderer zwischen beiden Welten (1916) dat nu voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt. De dichter en oorlogsvrijwilliger Walter Flex beschrijft in deze autobiografische novelle zijn vriendschap met Ernst Wurche, een theologiestudent die over oorlog, opoffering en Deutschtum en 'de nieuwe mens' al even verheven opvattingen koestert als de schrijver zelf. Het boek is een ode aan zijn vriend die in augustus 1915 aan het oostelijk front is omgekomen. Het biedt een verrassend, verhelderend beeld van de gemoedstoestand waarmee honderdduizenden Duitse jongeren ten strijde trokken. Door de vroegtijdige dood van de auteur in 1917 stond de novelle symbool voor de versmelting van de literatuur met het 'echte' leven, wat het werk zijn stormachtige doorbraak bezorgde. Het werd een houvast voor de frontsoldaat en na de oorlog werd het een cultboek van de jonge generatie, waarvan er meer dan 700 000 exemplaren werden verkocht. Deze uitgave wordt voorzien van een historisch nawoord van Frits Boterman waarin de Kriegsbegeisterung die zich na 1870 van het verenigde Duitsland meester maakte, nader wordt beschouwd.

Volledige beschrijving

Recensies

21-aug-2013

redactie Boeken.com

Alle 1 beoordelingen

Specificaties

Auteur
Walter Flex
Uitgever
WalburgPers Algemeen
ISBN
9789057309113
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Beschrijving

Tot een van de opmerkelijkste literaire erfenissen van de Eerste Wereldoorlog behoort Der Wanderer zwischen beiden Welten (1916) dat nu voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt. De dichter en oorlogsvrijwilliger Walter Flex beschrijft in deze autobiografische novelle zijn vriendschap met Ernst Wurche, een theologiestudent die over oorlog, opoffering en Deutschtum en 'de nieuwe mens' al even verheven opvattingen koestert als de schrijver zelf. Het boek is een ode aan zijn vriend die in augustus 1915 aan het oostelijk front is omgekomen. Het biedt een verrassend, verhelderend beeld van de gemoedstoestand waarmee honderdduizenden Duitse jongeren ten strijde trokken. Door de vroegtijdige dood van de auteur in 1917 stond de novelle symbool voor de versmelting van de literatuur met het 'echte' leven, wat het werk zijn stormachtige doorbraak bezorgde. Het werd een houvast voor de frontsoldaat en na de oorlog werd het een cultboek van de jonge generatie, waarvan er meer dan 700 000 exemplaren werden verkocht.
Deze uitgave wordt voorzien van een historisch nawoord van Frits Boterman waarin de Kriegsbegeisterung die zich na 1870 van het verenigde Duitsland meester maakte, nader wordt beschouwd.

21-aug-2013

redactie Boeken.com

Troosteloos beeld van het leven en sterven aan het Oostfront.

Ooit was Walter Flex net zo bekend als Erich Maria Remarque en Ernst Jünger. Flex was één van de vele vrijwilligers die zich in augustus 1914 vol enthousiasme meldde bij het leger. In de loopgraven voor Verdun leert hij Ernst Wurche kennen. Na hun opleiding tot officier worden beide mannen naar het Oostfront gestuurd. Zomer 1915 sneuvelt Wurche in (het huidige) Letland, een traumatische ervaring voor Flex waar hij nooit helemaal overheen komt. Van het idealisme waarmee de soldaten in 1914 naar het front trokken is in korte tijd niets meer over. Zijn oorlogservaringen, maar bovenal zijn innige vriendschap met Wurche, beschrijft Flex in Der Wanderer zwischen beiden Welten. Het was het eerste Duitstalige werk tijdens de oorlog over deze periode verscheen. Flex had al enige faam verworven met zijn oorlogsgedichten, maar werd nu bij het grote publiek bekend. Walter Flex sneuvelde in oktober 1917 tijdens het laatste grote offensief aan het Oostfront. De nazi’s maakten vanaf de jaren ‘30 dankbaar gebruik van zijn werk: een ‘nieuwe mens’ ontstaat door loutering van een oorlog. Na WO2 raakte de schrijver in vergetelheid. Pas nu verschijnt een vertaling van Flex’ autobiografische novelle die een troosteloos beeld geeft van het leven en sterven aan het Oostfront. De lezer zal even moeten wennen aan het feit dat de originele Duitse tekst steeds op de linker pagina is afgedrukt en de vertaling op de rechter pagina. Besproken in Wereld in Oorlog

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Walter Flex
Uitgever
WalburgPers Algemeen
ISBN
9789057309113
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99