Verlichting of Darwinisme

essays over wetenschapsgeschiedenis

Prijs € 19,50

Uitverkocht

Ton Munnich

Paperback | November 2014 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 3 beoordelingen
Beoordeel dit boek ook!

Beschrijving

Charles Darwin geldt als de grondlegger van de moderne biologie en zelfs als de grootste wetenschapper van de 19e eeuw. Was Darwin echt zo'n groot wetenschapper? Nee, zegt historicus en auteur van het boek Verlichting of Darwinisme, Ton Munnich. In elf essays ontleedt Munnich de wonderlijke en overbelichte rol van Darwin in de wetenschapsgeschiedenis. Hij toont daarbij aan dat Darwins tijdgenoten Mendel en Virchow grotere bijdragen aan het vak leverden. En passant toont Munnich aan dat ook de secularisering van de wetenschap weinig te danken heeft aan Darwin, die als trouw anglicaan prominent begraven ligt in Westminster abbey. De elegante en bij vlagen humoristische essays van Munnich zullen zowel historici als biologen verrassen. De Darwin-mytheIn de vier eeuwen tijd van de Verlichting is het christelijke wereldbeeld door dat van de moderne natuurwetenschap vervangen. In dit proces van secularisering verplaatst het centrum zich telkens naar een ander land. In de 17e eeuw bruist de wetenschap vooral in Nederland, in de 18e eeuw in Frankrijk, in de 19e eeuw in Duitsland, in de 20e eeuw in Engeland en Amerika.In de 19e eeuw excelleren Duitse wetenschappers met name in biologische vakken. Engeland, waar Darwin vandaan komt, is in die tijd een achterblijver. Hoe is dan toch de mythe over de 'genie' Darwin ontstaan? Munnich laat zien dat de Darwin-mythe een Angelsaksische mythe is die na de Tweede Wereldoorlog opgeldt doet. De Angelsaksische wetenschap wordt leidend en Engels wordt de taal van de wetenschap. Dat is het begin van de 'Darwin Industry' en de Darwin-mythe. Darwins bijdrage aan de wetenschap was in zekere zin beperkt, en de politieke invloed van het darwinisme heeft bepaald ongunstige kanten gehad. Het bood onder meer een ideologische alibi voor Engelse koloniaal geweld en het leverde aan Duitsland een deel van de inspiratie om twee wereldoorlogen te beginnen. De Darwin Industry retoucheert die ongunstige kanten. In zijn essays krabt Munnich de dikke laag retoucheverf weg, zodat een realistischer historisch beeld zichtbaar wordt. Het beeld toont de prestaties van de Duitse Verlichtingsdenkers en biologen in de 19e eeuw. Het toont de beperkte en later overbelichte rol van Darwin. En de ongunstige politieke invloed van het darwinisme. Over de auteurTon Munnich(1959) is historicus. Hij begon zijn studie in 1973 en voltooide die in 1981. Hij werkte voor een krant, voor een ziekenhuis en voor een gemeentelijke afdeling Monumentenzorg. Intussen bleef hij betrokken bij het vak wetenschapsgeschiedenis. Veertig jaar fascinatie voor zijn vak, hebben geleid tot dit boek.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Ton Munnich
Uitgever
Totemboek
ISBN
9789491683152
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2014
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
452

Beschrijving

Charles Darwin geldt als de grondlegger van de moderne biologie en zelfs als de grootste wetenschapper van de 19e eeuw. Was Darwin echt zo'n groot wetenschapper? Nee, zegt historicus en auteur van het boek Verlichting of Darwinisme, Ton Munnich. In elf essays ontleedt Munnich de wonderlijke en overbelichte rol van Darwin in de wetenschapsgeschiedenis.

Hij toont daarbij aan dat Darwins tijdgenoten Mendel en Virchow grotere bijdragen aan het vak leverden. En passant toont Munnich aan dat ook de secularisering van de wetenschap weinig te danken heeft aan Darwin, die als trouw anglicaan prominent begraven ligt in Westminster abbey. De elegante en bij vlagen humoristische essays van Munnich zullen zowel historici als biologen verrassen.

De Darwin-mythe
In de vier eeuwen tijd van de Verlichting is het christelijke wereldbeeld door dat van de moderne natuurwetenschap vervangen. In dit proces van secularisering verplaatst het centrum zich telkens naar een ander land. In de 17e eeuw bruist de wetenschap vooral in Nederland, in de 18e eeuw in Frankrijk, in de 19e eeuw in Duitsland, in de 20e eeuw in Engeland en Amerika.
In de 19e eeuw excelleren Duitse wetenschappers met name in biologische vakken. Engeland, waar Darwin vandaan komt, is in die tijd een achterblijver. Hoe is dan toch de mythe over de 'genie' Darwin ontstaan?
Munnich laat zien dat de Darwin-mythe een Angelsaksische mythe is die na de Tweede Wereldoorlog opgeldt doet. De Angelsaksische wetenschap wordt leidend en Engels wordt de taal van de wetenschap. Dat is het begin van de 'Darwin Industry' en de Darwin-mythe.
Darwins bijdrage aan de wetenschap was in zekere zin beperkt, en de politieke invloed van het darwinisme heeft bepaald ongunstige kanten gehad. Het bood onder meer een ideologische alibi voor Engelse koloniaal geweld en het leverde aan Duitsland een deel van de inspiratie om twee wereldoorlogen te beginnen. De Darwin Industry retoucheert die ongunstige kanten.
In zijn essays krabt Munnich de dikke laag retoucheverf weg, zodat een realistischer historisch beeld zichtbaar wordt. Het beeld toont de prestaties van de Duitse Verlichtingsdenkers en biologen in de 19e eeuw. Het toont de beperkte en later overbelichte rol van Darwin. En de ongunstige politieke invloed van het darwinisme.

Over de auteur
Ton Munnich(1959) is historicus. Hij begon zijn studie in 1973 en voltooide die in 1981. Hij werkte voor een krant, voor een ziekenhuis en voor een gemeentelijke afdeling Monumentenzorg. Intussen bleef hij betrokken bij het vak wetenschapsgeschiedenis. Veertig jaar fascinatie voor zijn vak, hebben geleid tot dit boek.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Ton Munnich
Uitgever
Totemboek
ISBN
9789491683152
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2014
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
452

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99