Verhalen van een levende

theologische preken van Edward Schillebeeckx

Prijs € 25,00

Uitverkocht

Edward Schillebeeckx

Paperback | November 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De figuur Adam is niet bedoeld als eerste mens die op de wereld kwam, maar als Elckerlyc: hij en zij, u die dit leest, jullie, ik, 'zo maar een mens'. Dat verhaal is ook ons verhaal. Het werd in vele variaties de geschiedenis van de mensheid met haar goede en kwade kanten.Tegelijk is er iets bijzonders. In elke menselijke persoon, in Adam, blijft iets hangen van een verwijzing naar iets wat onaantastbaar leven is: een niet opgeefbare band van dynamische nabijheid van de Scheppende die geen heerser is, maar die zich simpelweg te kennen geeft en daardoor te ervaren is als een weerspiegeling in de mens, in Adam, die de Barmhartige liefdevol vergezelt en aanspreekt. Die ontdekking beaamde Jezus van Nazareth in de laatste jaren van zijn leven zo uniek en geloofwaardig, dat mensen ervan genazen. Door hem ging de hemel open: God, onze liefdevolle Vader wil het geluk van mensen, niet hun ongeluk. En als de leerlingen na Jezus' dood dat gaan beseffen, weten ze dat deze Jezus, veroordeeld en gekruisigd, de bode van Godswege is, Christus, de Gezalfde van God. Hun liefde voor de persoon van Jezus gaf zijn leerlingen een grote openheid voor de betekenis van zijn boodschap van het Rijk Gods.Hoe met God mee te denken om die voor alle mensen begaanbare weg naar vrede te zoeken en te vinden, en je opnieuw toe te rusten om verder te gaan, wordt - soms terughoudend, dan weer met passie, maar altijd vanuit een veel omvattende theologische kennis - verwoord in de preken van Edward Schillebeeckx, dominicaan en allereerst predikbroeder. Verhalen van een levende is het laatste werk van de wereldvermaarde theoloog Edward Schillebeeckx (1914-2009). Het is een blijvende inspiratiebron voor studenten en docenten theologie, godsdienstwetenschappen, filosofie en humanistiek, mensen werkzaam in toerustingswerk en pastoraat, raadsman en raadsvrouw in ziekenhuis, penitentiaire inrichtingen en verzorgingshuizen van alle levensbeschouwingen.Hadewych Snijdewind o.p, is bestuurslid van de Congregatie zrs Dominicanessen van Neerbosch. Zij was van 1992 tot 2002 wetenschappelijk assistant van Edward Schillebeeckx. Van haar verscheen eerder Leeswijzer bij Jezus, het verhaal van een levende.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Edward Schillebeeckx
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056253851
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

De figuur Adam is niet bedoeld als eerste mens die op de wereld kwam, maar als Elckerlyc: hij en zij, u die dit leest, jullie, ik, 'zo maar een mens'. Dat verhaal is ook ons verhaal. Het werd in vele variaties de geschiedenis van de mensheid met haar goede en kwade kanten.
Tegelijk is er iets bijzonders. In elke menselijke persoon, in Adam, blijft iets hangen van een verwijzing naar iets wat onaantastbaar leven is: een niet opgeefbare band van dynamische nabijheid van de Scheppende die geen heerser is, maar die zich simpelweg te kennen geeft en daardoor te ervaren is als een weerspiegeling in de mens, in Adam, die de Barmhartige liefdevol vergezelt en aanspreekt.
Die ontdekking beaamde Jezus van Nazareth in de laatste jaren van zijn leven zo uniek en geloofwaardig, dat mensen ervan genazen. Door hem ging de hemel open: God, onze liefdevolle Vader wil het geluk van mensen, niet hun ongeluk. En als de leerlingen na Jezus' dood dat gaan beseffen, weten ze dat deze Jezus, veroordeeld en gekruisigd, de bode van Godswege is, Christus, de Gezalfde van God. Hun liefde voor de persoon van Jezus gaf zijn leerlingen een grote openheid voor de betekenis van zijn boodschap van het Rijk Gods.
Hoe met God mee te denken om die voor alle mensen begaanbare weg naar vrede te zoeken en te vinden, en je opnieuw toe te rusten om verder te gaan, wordt - soms terughoudend, dan weer met passie, maar altijd vanuit een veel omvattende theologische kennis - verwoord in de preken van Edward Schillebeeckx, dominicaan en allereerst predikbroeder.

Verhalen van een levende is het laatste werk van de wereldvermaarde theoloog Edward Schillebeeckx (1914-2009). Het is een blijvende inspiratiebron voor studenten en docenten theologie, godsdienstwetenschappen, filosofie en humanistiek, mensen werkzaam in toerustingswerk en pastoraat, raadsman en raadsvrouw in ziekenhuis, penitentiaire inrichtingen en verzorgingshuizen van alle levensbeschouwingen.

Hadewych Snijdewind o.p, is bestuurslid van de Congregatie zrs Dominicanessen van Neerbosch. Zij was van 1992 tot 2002 wetenschappelijk assistant van Edward Schillebeeckx. Van haar verscheen eerder Leeswijzer bij Jezus, het verhaal van een levende.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Edward Schillebeeckx
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056253851
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99