Verglaasde chame / Glazed charm

de schoonheid van de Nederlandse tegel / the beauty of Dutch tiles

Prijs € 25,00

Uitverkocht

Hardback | December 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Tegels vormen een belangrijk onderdeel van de grote Nederlandse traditie van tinglazuuraardewerk, die internationaal bekend staat als 'Delfts blauw'. De aanwezigheid van de juiste grondstoff en en technische kennis alsmede voldoende afnemers leidden tot een omvangrijke tegelproductie in de provincies Holland, Friesland en Utrecht. Zo verwierf Nederland zich een eigen hoofdstuk in de wereldgeschiedenis van de tegel. En nog altijd zijn mensen gevoelig voor deze verglaasde charme.De Stichting Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo presenteert in deze nieuwe publicatie, geheel in twee talen, zeldzame en vaak niet eerder gepubliceerde tegels en tableaus uit de collecties van de Vrienden. In de catalogus worden alle afgebeelde tegels gedetailleerd beschreven. Door de aanvulling met enkele stukken uit museale collecties ontstaat een canon van ruim vierhonderd jaar Nederlandse tegelcultuur, die hier ook voor een internationaal publiek ontsloten wordt.Hoofdstukken:Vroege geometrische decors, Ornamenttegels, Loof en fruit, Bloempotten, wapenschilden, Portretten, Soldaten, De grote jacht, Het dagelijks leven, Beroep en spel. Schepen, Dieren in een cirkel of kwadraat, Olifanten, Dieren, Vogels, Bloemen, Tulpen, Zeewezens en monsters, Cupido's, Gebouwen en landschappen, Chinoiserie, Bijbeltegels, Mythologie, Een Rotterdams tableau, Anderetegelseries, Iznikdecor op Makkumer tegels, Dürer Rinoceros, Tegels en architectuur tot 1918, Siertegels tot 1918, Tegels en architectuur uit hetinterbellum, Siertegels uit het interbellum, Tegels en architectuur na 1945, Siertegels na 1945, Tegels van beeldend kunstenaars, De doorbraak van design.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Spa uitgevers B.V.
ISBN
9789089321152
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Meerdere talen
Aantal Pagina's
344

Beschrijving

Tegels vormen een belangrijk onderdeel van de grote Nederlandse traditie van tinglazuuraardewerk, die internationaal bekend staat als 'Delfts blauw'. De aanwezigheid van de juiste grondstoff en en technische kennis alsmede voldoende afnemers leidden tot een omvangrijke tegelproductie in de provincies Holland, Friesland en Utrecht. Zo verwierf Nederland zich een eigen hoofdstuk in de wereldgeschiedenis van de tegel. En nog altijd zijn mensen gevoelig voor deze verglaasde charme.
De Stichting Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo presenteert in deze nieuwe publicatie, geheel in twee talen, zeldzame en vaak niet eerder gepubliceerde tegels en tableaus uit de collecties van de Vrienden. In de catalogus worden alle afgebeelde tegels gedetailleerd beschreven. Door de aanvulling met enkele stukken uit museale collecties ontstaat een canon van ruim vierhonderd jaar Nederlandse tegelcultuur, die hier ook voor een internationaal publiek ontsloten wordt.

Hoofdstukken:
Vroege geometrische decors, Ornamenttegels, Loof en fruit, Bloempotten, wapenschilden, Portretten, Soldaten, De grote jacht, Het dagelijks leven, Beroep en spel. Schepen, Dieren in een cirkel of kwadraat, Olifanten, Dieren, Vogels, Bloemen, Tulpen, Zeewezens en monsters, Cupido's, Gebouwen en landschappen, Chinoiserie, Bijbeltegels, Mythologie, Een Rotterdams tableau, Andere
tegelseries, Iznikdecor op Makkumer tegels, Dürer Rinoceros, Tegels en architectuur tot 1918, Siertegels tot 1918, Tegels en architectuur uit het
interbellum, Siertegels uit het interbellum, Tegels en architectuur na 1945, Siertegels na 1945, Tegels van beeldend kunstenaars, De doorbraak van design.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Spa uitgevers B.V.
ISBN
9789089321152
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Meerdere talen
Aantal Pagina's
344

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99