Vergeten vragen

humanisme in economisch-theologisch perspectief

Prijs € 19,95

Niet beschikbaar

Roelf Haan

Paperback | Januari 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De economische wetenschap lijkt zich meer bezig te houden met haar eigen denkmodellen dan met het economisch welzijn van mensen. Dient de economie eigenlijk de mens of is de mens ondergeschikt aan de economie zoals die nu eenmaal functioneert?Vergeten vragen gaat te rade bij twee niet-economen die over de economische actualiteit veel te zeggen hebben door de manier waarop zij de wereld zien en zich daarin een houding bepalen. Aan het begin van de moderne tijd is het de theoloog Johannes Calvijn (1509-1564), die stelde dat alle mensen in de economie wederzijds van elkaar afhankelijk zijn. Dat heeft invloed op keuzen in het dagelijkse leven.En in de volstrekt nieuwe wereld van vandaag maakt de socioloog Jacques Ellul (1912-1994) ons bewust van de ingrijpende technische en maatschappelijke veranderingen die zich sinds een eeuw in versneld tempo voordoen. Die hebben tot gevolg dat de economische theorie in belangrijke mate verouderd is. Tegenover de problemen van deze tijd kan het denken conform het systeem niet meer de enige richting bepalen. Wanneer de gangbare economische logica wordt overstegen, openen zich nieuwe mogelijkheden voor denken en doen. 'Het appel dat van dit boek uitgaat dient dringend gehoor te vinden.'Rinse Reeling Brouwer'Dit boeiende boek van Roelf Haan geeft een zeer inzichtelijke introductie in het sociaaleconomisch denken van Calvijn en is toch beknopt en daardoor heel toegankelijk. Het beklemtoont dat de manier waarop Calvijn vanuit Bijbels licht naar de economie van zijn dagen keek nog steeds heel leerzaam is.'Johan Graafland'Dit boek is een broodnodige correctie op de christelijke kapitalistische mythologie van vandaag en gaat prachtig samen met wat Ellul schreef over geld en economie.'David Gill (USA)'Dit lees lekker en bied waardevolle perspektiewe op Calvyn se teologie en die im¬pli¬kasies daarvan vir die ekonomie - ook in die 21ste eeu.' Chris Jones (Zuid-Afrika) Dr. Roelf Haan is econoom. Van 1985 tot 1997 was hij algemeen directeur van de IKON in Hilversum.Hij doceerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de theologische opleiding ISEDET in Buenos Aires, Argentinië. Als beleidsambtenaar werkte hij bij het Internationale Monetaire Fonds in Washington en de ministeries van financiën en buitenlandse zaken in Den Haag.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Roelf Haan
Uitgever
Skandalon
ISBN
9789492183194
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2016
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
256

Beschrijving

De economische wetenschap lijkt zich meer bezig te houden met haar eigen denkmodellen dan met het economisch welzijn van mensen. Dient de economie eigenlijk de mens of is de mens ondergeschikt aan de economie zoals die nu eenmaal functioneert?

Vergeten vragen gaat te rade bij twee niet-economen die over de economische actualiteit veel te zeggen hebben door de manier waarop zij de wereld zien en zich daarin een houding bepalen.

Aan het begin van de moderne tijd is het de theoloog Johannes Calvijn (1509-1564), die stelde dat alle mensen in de economie wederzijds van elkaar afhankelijk zijn. Dat heeft invloed op keuzen in het dagelijkse leven.

En in de volstrekt nieuwe wereld van vandaag maakt de socioloog Jacques Ellul (1912-1994) ons bewust van de ingrijpende technische en maatschappelijke veranderingen die zich sinds een eeuw in versneld tempo voordoen. Die hebben tot gevolg dat de economische theorie in belangrijke mate verouderd is.

Tegenover de problemen van deze tijd kan het denken conform het systeem niet meer de enige richting bepalen. Wanneer de gangbare economische logica wordt overstegen, openen zich nieuwe mogelijkheden voor denken en doen.


'Het appel dat van dit boek uitgaat dient dringend gehoor te vinden.'
Rinse Reeling Brouwer


'Dit boeiende boek van Roelf Haan geeft een zeer inzichtelijke introductie in het sociaaleconomisch denken van Calvijn en is toch beknopt en daardoor heel toegankelijk. Het beklemtoont dat de manier waarop Calvijn vanuit Bijbels licht naar de economie van zijn dagen keek nog steeds heel leerzaam is.'
Johan Graafland


'Dit boek is een broodnodige correctie op de christelijke kapitalistische mythologie van vandaag en gaat prachtig samen met wat Ellul schreef over geld en economie.'
David Gill (USA)


'Dit lees lekker en bied waardevolle perspektiewe op Calvyn se teologie en die im¬pli¬kasies daarvan vir die ekonomie - ook in die 21ste eeu.'
Chris Jones (Zuid-Afrika)




Dr. Roelf Haan is econoom. Van 1985 tot 1997 was hij algemeen directeur van de IKON in Hilversum.Hij doceerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de theologische opleiding ISEDET in Buenos Aires, Argentinië. Als beleidsambtenaar werkte hij bij het Internationale Monetaire Fonds in Washington en de ministeries van financiën en buitenlandse zaken in Den Haag.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Roelf Haan
Uitgever
Skandalon
ISBN
9789492183194
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2016
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
256

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99