Veertig jaar hielprikscreening in Nederland

Prijs € 20,95

Uitverkocht

J. Gerard Loeber, Carla G. van El

Paperback | September 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Veertig jaar Hielprikscreening in NederlandKort na de geboorte wordt bij baby's een beetje bloed uit de hiel afgenomen. Uit het bloedonderzoek, de hielprikscreening, kan blijken of sprake is van een aangeboren aandoening. Ook kan duidelijk worden of het kind een dieet en/of behandeling nodig heeft om een ontwikkelingsachterstand of ernstige gezondheidsschade te beperken. In 1974 ging in Nederland het landelijk screeningsprogramma formeel van start. Sindsdien is een goed functionerend programma opgebouwd, waardoor veel kinderen een betere kwaliteit van leven hebben.Dit boek bespreekt de geschiedenis van veertig jaar hielprikscreening in Nederland in wetenschappelijke en maatschappelijke context. Tevens gaat het in op de jaren van voorbereiding die aan de start van het landelijke screeningsprogramma voorafgingen. Na een chronologische beschrijving van de start en uitbreiding van de screening komen organisatorische kwesties, het huidige programma en de situatie in andere landen aan bod.Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland biedt medische professionals en andere geïnteresseerden een boeiende inkijk in de totstandkoming en evolutie van een van de pijlers onder de hedendaagse gezondheidszorg. De auteur, dr. J. Gerard Loeber, stond vele jaren aan het hoofd van het RIVM-Laboratorium voor Infectieziekten en Screening. Daarnaast is een bijdrage geleverd door dr. Carla G. van El, socioloog en als onderzoekster verbonden aan de sectie Community Genetics, EMGO+ en Afdeling Klinische Genetica van het VU medisch centrum (VUmc). Het resultaat is een historisch interessant boek dat laat zien wat bereikt is én handvatten biedt voor het verder verbeteren van neonatale screening in de toekomst.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J. Gerard Loeber, Carla G. van El
Uitgever
Prelum Uitgevers
ISBN
9789085621331
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2014
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
112

Beschrijving

Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland

Kort na de geboorte wordt bij baby's een beetje bloed uit de hiel afgenomen. Uit het bloedonderzoek, de hielprikscreening, kan blijken of sprake is van een aangeboren aandoening. Ook kan duidelijk worden of het kind een dieet en/of behandeling nodig heeft om een ontwikkelingsachterstand of ernstige gezondheidsschade te beperken. In 1974 ging in Nederland het landelijk screeningsprogramma formeel van start. Sindsdien is een goed functionerend programma opgebouwd, waardoor veel kinderen een betere kwaliteit van leven hebben.

Dit boek bespreekt de geschiedenis van veertig jaar hielprikscreening in Nederland in wetenschappelijke en maatschappelijke context. Tevens gaat het in op de jaren van voorbereiding die aan de start van het landelijke screeningsprogramma voorafgingen. Na een chronologische beschrijving van de start en uitbreiding van de screening komen organisatorische kwesties, het huidige programma en de situatie in andere landen aan bod.

Veertig jaar Hielprikscreening in Nederland biedt medische professionals en andere geïnteresseerden een boeiende inkijk in de totstandkoming en evolutie van een van de pijlers onder de hedendaagse gezondheidszorg. De auteur, dr. J. Gerard Loeber, stond vele jaren aan het hoofd van het RIVM-Laboratorium voor Infectieziekten en Screening. Daarnaast is een bijdrage geleverd door dr. Carla G. van El, socioloog en als onderzoekster verbonden aan de sectie Community Genetics, EMGO+ en Afdeling Klinische Genetica van het VU medisch centrum (VUmc). Het resultaat is een historisch interessant boek dat laat zien wat bereikt is én handvatten biedt voor het verder verbeteren van neonatale screening in de toekomst.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J. Gerard Loeber, Carla G. van El
Uitgever
Prelum Uitgevers
ISBN
9789085621331
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2014
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
112

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99